NaslovnaIntervjuDentalna fobija može nestati sa vremenom, uz pravilnu dijagnozu i adekvatan tretman

Dentalna fobija može nestati sa vremenom, uz pravilnu dijagnozu i adekvatan tretman

- Advertisement -

Dentalna fobija problem je za mnoge pacijente. Zbog svog straha oni često izbjegavaju posjete stomatologu, tako uvećavajući svoje probleme sa oralnim zdravljem, zbog čega kasnije moraju da se podvrgnu komplikovanijim tretmanima, što dalje samo održava njihov strah. Zato je veoma važno imati stomatologa koji dobro razumije ovaj problem i koji je sposoban da uspostavi odnos povjerenja sa pacijentom kako bi ga zajednički riješili.

U Euro Dental Centru u Sarajevu poseban fokus stavljaju upravo na individualizovani pristup i brigu o željama, potrebama i strahovima svakog pacijenta ponaosob. Dr Haris Mujanović, koji sa dr Selmom Šabanović vodi ovu ordinaciju, za naš portal je pričao upravo na tu temu – koje predrasude vladaju, da li je dentalna fobija izlječiva, kakvi pristupi postoje, te ponudio niz savjeta kako stomatolozima, tako i pacijentima, kako se izboriti sa njom.

Kako pristupate pacijentima koji imaju dentalnu fobiju i koliko se pristup razlikuje između odraslih i djece? Da li koristite neke psihološke tehnike koje pomažu?

Dentalna fobija je izrazito raširena i može značajno otežati održavanje optimalne oralne higijene. Stoga je ključno da stomatolozi budu osposobljeni za prepoznavanje i adekvatan pristup pacijentima s ovim problemom.

Postoje razlike u pristupu odraslima i djeci.

Odrasli:

Razgovor i aktivno slušanje: Važno je ispričati pacijentu o svim koracima zahvata i odgovoriti na sva njegova pitanja.

Tehnike opuštanja: Duboko disanje, meditacija, progresivna mišićna relaksacija i vizualizacija mogu pomoći u smanjenju anksioznosti.

Sedacija: U težim slučajevima može se koristiti oralna ili intravenska sedacija.

Kognitivno-bihejvioralna terapija: KBT pomaže pacijentu da prepozna i promjeni negativne obrasce razmišljanja i ponašanja vezane uz stomatološke zahvate.

Dr Haris i dr Selma

Djeca:

Stvaranje prijateljske atmosfere: Stomatolog se mora predstaviti djetetu i objasniti mu što će se događati na razumljiv način.

Pozitivno pojačanje: Pohvalite dijete za hrabrost i suradnju.

Korištenje priča i igara: Olakšavaju djetetu razumijevanje procedure i smanjuju strah.

Pokažite djetetu alate i objasnite im njihovu funkciju: To može pomoći u smanjenju misterije i straha.

Roditelji: Roditelji mogu biti prisutni u ordinaciji kako bi pružili podršku djetetu.

Psihološke tehnike

Desenzibilizacija: Postupno izlaganje pacijenta stomatološkim uslugama, počevši od blagih do jačih.

Modeliranje: Prikazivanje pacijentu videa o stomatološkom zahvatu koji se provodi na opuštenom pacijentu.

Kognitivna restrukturiranja: Pomoć pacijentu da preispita negativne misli o stomatološkim zahvatima i zamijeni ih realnijim i racionalnijim.

Dodatne preporuke

Strpljenje i empatija: Važno je da stomatolog bude strpljiv i empatičan prema pacijentu s dentalnom fobijom.

Respektiranje granica: Ne forsirajte pacijenta da učini nešto za što nije spreman.

Individualni pristup: Svaki pacijent je individualan i potrebno je prilagoditi pristup njegovim specifičnim potrebama.

Zaključak

Dentalna fobija je ozbiljan problem koji može značajno utjecati na oralno zdravlje pacijenata. Stomatolozi su ključni u prepoznavanju i adekvatnom pristupu pacijentima s ovim problemom. Korištenjem različitih psiholoških tehnika i individualnog pristupa, stomatolozi mogu pomoći pacijentima da prevladaju svoj strah i održavaju optimalnu oralnu higijenu.

Kako ocjenjujete nivo dentalne fobije kod pacijenta, budući da ima onih koji to kriju od stomatologa, kako se osigurate da ne pogriješite u pristupu?

Postoji nekoliko načina za procjenu nivoa dentalne fobije kod pacijenata:

1. Razgovor:

Pitajte pacijenta o njegovim iskustvima sa stomatolozima u prošlosti.

Raspitajte se o njegovim osjećajima i anksioznosti vezano uz stomatološke zahvate.

Provjerite da li izbjegava stomatološke preglede i liječenje.

2. Upitnici:

Postoje standardizirani upitnici za procjenu dentalne fobije, kao što su Dental Fear Survey (DFS) i Modified Dental Anxiety Scale (MDAS).

3. Promatranje:

Obratite pažnju na nonverbalne znakove anksioznosti kod pacijenta, kao što su znojenje, drhtanje, ubrzani rad srca i otežano disanje.

4. Fiziološki mjerenja:

U težim slučajevima mogu se koristiti fiziološka mjerenja, kao što su EKG i snimanje krvnog tlaka, za praćenje anksioznosti kod pacijenta.

Kako se osigurati da ne pogriješite u pristupu:

Uvijek pretpostavite da pacijent ima neki stupanj dentalne fobije.

Budite strpljivi, empatični i aktivno slušajte pacijenta.

Objasnite sve korake zahvata na razumljiv način i odgovorite na sva pitanja pacijenta.

Ponudite pacijentu opcije za ublažavanje anksioznosti, kao što su tehnike opuštanja, sedacija ili KBT.

Poštujte granice pacijenta i ne forsirajte ga da učini nešto za što nije spreman.

Dodatne preporuke:

Upoznajte se s tehnikama za rad s pacijentima koji imaju dentalnu fobiju.

Posjetite edukacije i tečajeve o ovoj temi.

Surađujte s psihologom ili psihijatrom u težim slučajevima.

Šta mislite da najviše utiče na stvaranje dentalne fobije, neka istraživanja pokazuju da se ona najčešće razvija od malih nogu i u porodicama čiji članovi već imaju tu fobiju?

Imate potpuno pravo. Više studija (studije o uzrocima dentalne fobije) pokazuju da su dva najveća faktora koja utiču na razvoj dentalne fobije:

Prethodno traumatično iskustvo: Negativno iskustvo kod zubara u djetinjstvu, kao što su bol, strah ili nedostatak kontrole, može dovesti do dentalne fobije.

Učenje od okoline: Fobije se mogu naučiti i posmatranjem. Ako roditelj ili bliska osoba ima dentalnu fobiju i dijete svjedoči njihovoj anksioznosti ili izbjegavanju stomatologa, to može povećati vjerovatnoću da i dijete razvije fobiju.

Uz ove dva glavna faktora, istraživanja također sugeriraju da na dentalnu fobiju mogu utjecati i:

Genetska predispozicija: Iako geni ne određuju fobiju, oni mogu učiniti osobu osjetljivijom na razvoj anksioznih poremećaja, uključujući dentalnu fobiju.

Lične karakteristike: Ljudi koji su već skloniji anksioznosti ili strahu od boli ili igala možda su više predisponirani za razvoj dentalne fobije.

Mediji i popularna kultura: Negativni prikazi posjeta zubaru na televiziji ili u pričama mogu doprinijeti strahu kod djece.

Dakle, dok je tačno da se dentalna fobija često razvija u djetinjstvu i može se javiti u porodicama, to nije jedini scenario.  Kombinacija faktora može učiniti osobu osjetljivijom na razvoj ove fobije.

Da li dentalna fobija poslije nekog vremena može nestati?

Da, dentalna fobija može nestati sa vremenom, uz pravilnu dijagnozu i adekvatan tretman. Postoji nekoliko načina za prevladavanje dentalne fobije:

Psihološka terapija:

Kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) je efikasan tretman koji pomaže pacijentima da prepoznaju i promjene negativne obrasce razmišljanja i ponašanja vezane uz stomatološke zahvate.

Eksponencijska terapija postupno izlaže pacijenta stomatološkim uslugama, počevši od blagih do jačih, u kontroliranoj i sigurnoj sredini.

Vještine opuštanja, kao što su duboko disanje i meditacija, mogu pomoći u smanjenju anksioznosti.

2. Sedacija:

U težim slučajevima može se koristiti oralna ili intravenska sedacija kako bi se pacijent opustio i ublažio anksioznost tijekom stomatološkog zahvata.

3. Pozitivno iskustvo kod zubara:

Strpljiv i empatičan stomatolog koji aktivno sluša pacijenta i detaljno mu objasni svaki korak zahvata može značajno utjecati na smanjenje straha.

Postupno izlaganje stomatološkim procedurama, počevši od jednostavnih pregleda do složenijih zahvata, može pomoći pacijentu da stekne povjerenje i prevlada strah.

4. Podrška obitelji i prijatelja:

Razgovor s bliskim osobama o svojim strahovima i anksioznosti može biti od velike pomoći. Prisutnost obitelji ili prijatelja tijekom stomatološkog zahvata može pacijentu pružiti dodatnu podršku i utjehu.

Važno je napomenuti da ne postoji univerzalni pristup za prevladavanje dentalne fobije. Tretman se mora individualizirati ovisno o specifičnim potrebama i karakteristikama pacijenta. Uz strpljenje, predanost i adekvatnu podršku, dentalna fobija se može prevladati i pacijenti mogu postići i održavati optimalno oralno zdravlje.

Dodatne preporuke:

Pronađite stomatologa koji ima iskustva u radu s pacijentima koji imaju dentalnu fobiju.

Postavite pitanja i zatražite detaljne informacije o svim koracima zahvata.

Upoznajte se s tehnikama opuštanja i vježbajte ih prije i tijekom posjeta zubaru.

Ne budite sramežljivi i recite svom stomatologu o svojim strahovima.

Budite strpljivi sa sobom i ne očekujte da ćete preko noći prevladati fobiju.

Prevladavanje dentalne fobije je dugotrajan proces, ali uz trud i predanost, možete postići značajan napredak i poboljšati kvalitetu svog života.

Koje su najčešće predrasude ili zablude koje pacijenti s dentalnim fobijama imaju, i kako im pomažete da ih prevaziđu?

Pacijenti s dentalnom fobijom često imaju netačne predrasude i zablude o stomatološkim procedurama.  To može pogoršati njihovu anksioznost i otežati im posjet zubaru.  Evo nekoliko najčešćih predrasuda i kako stomatolozi mogu pomoći pacijentima da ih prevaziđu:

1. Mit: Stomatološki zahvati su uvijek bolni.

Stvarnost:  Moderna stomatologija nudi brojne tehnike za ublažavanje bolova, uključujući lokalnu anesteziju, sedaciju i primjenu različitih anestetika. Stomatolozi su posvećeni tome da pacijentima pruže što bezbolnije iskustvo.

Što može stomatolog:  Objasnite pacijentu različite metode ublažavanja bolova koje su dostupne i odgovorite na njihova pitanja o kontroli bolova.  Pacijentu ponudite mogućnost biranja nivoa sedacije ovisno o njihovom stupnju anksioznosti.

2. Mit: Stomatolog će me osuđivati zbog lošeg oralnog zdravlja.

Stvarnost:  Stomatolozi su tu da pomognu pacijentima u postizanju i održavanju optimalnog oralnog zdravlja.  Oni razumiju da strah može ljude odvratiti od redovnih pregleda, što može dovesti do problema sa zubima.

Što može stomatolog:  Stavite naglasak na prevenciju i buduće zdravlje zuba.  Fokusirajte se na plan liječenja kako bi se poboljšalo oralno zdravlje pacijenta i izbjegnule buduće tegobe.

3. Mit: Stomatolozi nemaju vremena za pacijente koji se boje.

Stvarnost:  Većina stomatologa razumije dentalnu fobiju i spremni su na to da odvoje dodatno vremena kako bi pacijenta umirili i objasnili mu sve procedure.

Što može stomatolog:  Rezervirajte dodatno vrijeme za prvi pregled pacijenta s fobijom.  Strpljivo odgovarajte na sva pitanja i pružite pacijentu mogućnost kontrole tokom procedure.

4. Mit:  Moje zube više ništa ne može spasiti.

Stvarnost:  Moderna stomatologija nudi razne mogućnosti liječenja čak i kod naprednijih problema sa zubima.  Stomatolozi mogu pacijentu predstaviti sve dostupne opcije liječenja i zajedno s njim napraviti plan za postizanje zdravog osmjeha.

Što može stomatolog:  Budite optimistični  i iskažite pacijentu  mogućnosti modernog stomatološkog liječenja.  Zajedno s pacijentom razmotrite sve opcije i napravite plan liječenja koji odgovara njegovim potrebama i finansijama.

5. Mit:  Nemam dovoljno novca za stomatologa.

Stvarnost:  Mnogi stomatolozi nude planove plaćanja i suradnju sa osiguravajućim kućama, kao i odgođena plaćanja putem kreditnih kartica.

Što može stomatolog:  Razgovarajte s pacijentom o financijama i ponudite mu različite opcije plaćanja.  Pomozite mu da razumije troškove, kao i mogućnost povećanja troškova ako se na vrijeme ne uradi stomatološki zahvat.

Kad je potrebno koristiti sedaciju?

Sedacija se može koristiti u nekoliko situacija tokom dentalnih zahvata, kako bi pacijentu pomogla da se opusti i bude manje anksiozan. Evo nekoliko najčešćih razloga za korištenje sedacije:

Kod pacijenata s dentalnom fobijom ili vrlo visokim nivoom anksioznosti, sedacija može značajno doprinesti opuštanju i učiniti posjetu zubaru manje stresnim.

Gag reflex:  Pacijenti sa preosjetljivim gag refleksom mogu imati poteškoća tokom određenih zahvata, a sedacija može im omogućiti da se procedura obavi bez poteškoća.

Duži ili složeniji zahvati:  Kod dugih ili složenijih zahvata, sedacija može pacijentu pružiti dodatnu udobnost i smanjiti nelagodu.

Pedijatrijska stomatologija:  Sedacija se često koristi kod djece, posebno kod vrlo male djece ili one s dentalnom fobijom, kako bi se omogućilo bezbolno i efikasno liječenje.

Medicinska stanja:  Određena medicinska stanja mogu otežati pacijentu da ostane miran tokom zahvata. Sedacija može biti korisna u tim slučajevima kako bi se osiguralo sigurno i uspješno liječenje.

Odluka o tome da li će se koristiti sedacija donosi se individualno za svakog pacijenta. Stomatolog će uzeti u obzir faktore kao što su:

  • Nivo anksioznosti pacijenta
  • Vrsta i trajanje zahvata
  • Medicinsko stanje pacijenta
  • Tolerancija pacijenta na lijekove

Važno je napomenuti da postoje različite vrste sedacije (lagana i umjerena). Izbor vrste sedacije ovisi o potrebama pacijenta i specifičnom zahvatu.

Koji su najvažniji savjeti koje biste dali pacijentima koji se bore s dentalnim fobijama kako bi lakše prevazišli strahove, šta da rade uoči posjete?

Za pacijente koji se bore sa dentalnom fobijom, evo nekoliko savjeta koji im mogu pomoći da lakše prevaziđu strahove i učine posjetu zubaru manje stresnom:

Prije posjete:

Nađite stomatologa sa iskustvom za pacijente s fobijom: Tražite preporuke od prijatelja, porodice ili preko adekvatnih stomatoloških portala. Stomatolog koji ima iskustvo rada sa fobičnim pacijentima razumije vaše strahove i može vam pružiti dodatnu podršku i strpljenje.

Budite otvoreni o svojim strahovima: Na prvom pregledu ili prilikom zakazivanja termina budite otvoreni i pošteni sa svojim stomatologom o tome da imate dentalnu fobiju. Objasnite im svoje anksioznosti i razgovarajte o metodama za ublažavanje straha.

Postavite pitanja: Ne bojte se postaviti pitanja svom stomatologu o bilo čemu što vas brine u vezi sa zahvatom. Što bolje razumijete proces, to ćete se osjećati sigurnije.

Vježbajte tehnike opuštanja: Duboko disanje, progresivna mišićna relaksacija i meditacija mogu vam pomoći da smanjite anksioznost prije i tokom posjete. Provjerite online resurse ili mobilne aplikacije koje nude vježbe opuštanja.

Napravite plan za svladavanje anksioznosti: Identificirajte vaše pokretače anksioznosti i razmislite o strategijama za njihovo prevazilaženje. Na primjer, ako vas zvuk bušilice uznemirava, donesite slušalice i omiljenu muziku.

Dan posjete:

Uzmite osobu za podršku: Pokušajte da povedete sa sobom prijatelja, roditelja ili partnera koji će vam pružiti emocionalnu podršku tokom posjete.

Dođite ranije: Davanje sebi dodatnog vremena omogućiće vam da se smirite i priviknete na ordinaciju prije samog pregleda.

Skrenite pažnju sebi: Donesite knjigu, časopis, slušalice s muzikom ili igračku za prebacivanje pažnje tokom čekanja.

Komunicirajte sa stomatologom: Ne oklijevajte da podignete ruku ili date znak stomatologu ako se počnete osjećati preplavljeni anksioznošću. Možete se dogovoriti o pauzi tokom koje možete koristiti tehnike opuštanja.

Pohvalite sebe: Nakon što ste uspješno prošli kroz pregled ili zahvat, pohvalite sebe za hrabrost i suočavanje sa svojim strahom.

Zapamtite, prevladavanje dentalne fobije je proces koji zahtijeva vrijeme i strpljenje.  Budite blagi prema sebi i slavite svaki napredak.  Uz pravu podršku i strategije za suprotstavljanje strahu, možete postići zdrave i bezbolne posjete zubaru.

Kako vaša ordinacija radi na stvaranju podržavajuće i ugodne atmosfere za pacijente s dentalnim fobijama?

Nakon četrnaest godina radnog iskustva i osam godina od osnivanja “Euro Dental Centra” zajedno sa svojim kolegicama uspješno stvaramo sigurnu i prihvatljivu sredinu. Također jako mi je pomoglo i sedmogodišnje iskustvo rada sa stomatološkim pacijentima u Hitnoj Pomoći Sarajevo gdje sam stekao puno iskustva sa pacijentima koji imaju dentalnu fobiju.

Ambijent naše ordinacije smo prilagodili prirodnim elemtima i dekoracijama u bojama koje djeluju smirujuće, poput zelene boje. Također, čekaonica je urađena u stilu da se osjećate kao kod kuće.

Svi zaposleni u našoj ordinaciji, kako doktori, tako i sestre su maksimalno osjetljivi na potrebe pacijenata sa fobijom. To podrazumjeva strpljenje, aktivno slušanje i empatičan pristup.

Komunikacija i kontrola

Našim pacijentima nudimo prvi konsultacijski pregled gdje mogu razgovarati o njihovim strahovima i anksioznosti. Objasnimo im sve procedure korak po korak i odgovorimo na sva njihova pitanja.

Dajemo pacijentima mogućnost kontrole tokom zahvata. Obavještavamo ih o svom narednom potezu i pitamo ih da li su spremni da se nastave. Također, omogućavamo im pauze za disanje ili signal zaustavljanja po želji. Tokom procedure, potvrđujemo kod pacijenata kako se osjećaju i pitamo ih da li im treba pauza ili prilagođavanje zbog smanjenja anksioznosti.

Našim pacijentima dajemo upute za jednostavne tehnike opuštanja, kao što su duboko disanje ili progresivna mišićna relaksacija, koje mogu da koriste prilikom čekanja ili tokom zahvata.

U našoj ordinaciji postavili smo televizor sa prirodnim scenama ili umirujućom muzikom za smanjenje anksioznosti. Također, našim pacijentima dajemo mogućnost da donesu svoje slušalice za muziku ili da preuzmu u čekaonici određenu knjigu ili časopis sa opuštajućim sadržajima.

Pozitivno iskustvo

Pohvaljujemo i hrabrimo pacijente,a najmlađim dodjeljujemo i diplome za hrabrost na kraju pregleda ili zahvata.

Također imamo programe lojalnosti ili male poklone za pacijente s fobijom kako bismo ih ohrabrili da se redovno vraćaju na preglede.

Stvaranje dugoročnog odnosa

Trudimo se u našoj ordinaciji da održimo kontinuitet dolazaka pacijenata s fobijom kako bi se izgradilo povjerenje i osjećaj ugodnosti.

Diskutujemo sa pacijentima o njihovom napretku tokom vremena i pohvaljujemo ih  na postignuću u smanjenju anksioznosti.

Stručno usavršavanje

 Stomatološko osoblje “Euro Dental Centra” kontinuirano prati edukacije o dentalnoj fobiji i metodama za rad sa fobičnim pacijentima.

Prikupljamo povrate informacije naših pacijenata s fobijom o njihovom iskustvu kako bismo mogli dalje poboljšati atmosferu u ordinaciji.

Implementacija ovih savjeta može značajno doprinijeti stvaranju sigurne i prihvatljive sredine,čemu i težimo svih ovih godina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -