fbpx
NaslovnaSavjetiStrah od zubara - kako se riješiti dentofobije?

Strah od zubara – kako se riješiti dentofobije?

Oralno zdravlje smatra se jednim od najvažnijih aspekata našeg cjelokupnog zdravlja. Međutim, možda je jednako toliko zastupljen i strah od zubara. Ovaj uobičajeni strah može proizlaziti iz niza emocija povezanih s brigama zbog vašeg oralnog zdravlja, kao i potencijalnih loših iskustava koje ste možda imali kod zubara tokom svoje mladosti.

Međutim, za neke ljude takvi se strahovi mogu pojaviti u obliku dentofobije. Kao i druge fobije, i ovo se definiše kao ekstremni ili iracionalni strah od predmeta, situacija ili ljudi, u ovom je slučaju dentofobija strah od odlaska stomatologu.

- Advertisement -

S obzirom na važnost oralne njege za vaše cjelokupno zdravlje, strah od zubara ne bi trebalo da vas spriječiti u redovitim pregledima i čišćenju zuba. Ipak, nije svima jednostavno otići zubaru. Donosimo potencijalne uzroke, tretmane i mehanizme suočavanja sa strahom, koji vam mogu biti početna tačka za pobjedu nad strahom od zubara.

Treba razlikovati strah i fobiju
O strahovima i fobijama često se razgovara, ali ta dva stanja uma se bitno razlikuju. Strah može biti snažna nesklonost koja može prouzrokovati izbjegavanje, ali nije nužno nešto o čemu biste razmišljali, sve dok se stvar od koje se bojite ne pojavi. S druge strane, fobija je puno jači oblik straha.

Fobije se smatraju vrstom anksioznog poremećaja, a poznato je da uzrokuju krajnju nevolju i izbjegavanje, toliko da one ometaju vaš svakodnevni život. Kada ovo primijenite na kontekst odlaska zubaru, strah može značiti da vam se ne sviđa odlazak kod zubara i da odgađate pregled dok nije potrebno. Možda vam se neće svidjeti osjećaj i zvukovi instrumenata koji se koriste tokom čišćenja i drugih postupaka, ali svejedno ih možete podnijeti.

Foto: freepik.com

U poređenju sa tim, dentofobija može predstavljati toliko jak strah da zubara potpuno izbjegavate. Čak i samo spominjanje ili pomisao na zubara može vam izazvati tjeskobu. Takođe se mogu pojaviti noćne more ili napadi panike. Uzroci i liječenje straha od zubara i dentofobije mogu biti slični. Međutim, i za fobiju od zubara može trebati više vremena i truda da se prebrodi.

Uzroci
Strah od zubara obično je uzrokovan negativnim iskustvima iz prošlosti. Možda ste se plašili zubara u djetinjstvu, a ti su vas osjećaji držali dok ste odrastali. Neki se ljudi, takođe, boje zvukova alata koje stomatolozi i zubni higijeničari koriste za čišćenje zuba i preglede, pa bi razmišljanje o njima moglo izazvati i neke strahove. Po definiciji, fobija je krajnji strah. To bi, takođe, moglo biti povezano s negativnim iskustvom u prošlosti.

Možda ste u stomatološkoj ordinaciji doživjeli bol, nelagodu ili uopšteno nedostatak empatije, što je stvorilo značajnu averziju prema budućem zubaru. Procjenjuje se da 2,7% muškaraca i 4,6% žena ima dentofobiju – strah od zubara. Osim strahova i fobija uzrokovanih u prošlosti, moguće je iskusiti i strah od zubara zbog briga koje biste mogli imati zbog svog oralnog zdravlja.

Foto: freepik.com

Možda vas boli zub ili imate natečene desni ili možda jednostavno niste bili kod zubara nekoliko mjeseci ili godina i bojite se primanja loših vijesti. Bilo koja od ovih zabrinutosti mogla bi uzrokovati izbjegavanje odlaska zubaru.

Tretmani
Blagi strah zbog posjeta zubaru najbolje je otkloniti odlaskom zubaru, umjesto da ga izbjegavate. U slučaju značajnog stomatološkog zahvata, možete zatražiti anesteziju kako ne bi bili budni tokom postupka.

Iako to nije uobičajena praksa u svim ordinacijama, možda ćete moći da pronađete stomatologa koji će udovoljiti vašim željama. Međutim, ako imate istinsku fobiju, čin odlaska zubaru puno je lakše reći nego učiniti. Kao i druge fobije, i dentofobija može biti povezana s anksioznim poremećajem, što može zahtijevati kombinaciju terapija i lijekova.

Terapija izlaganjem
Terapija izlaganjem, vrsta psihoterapije, jedno je od najučinkovitijih rješenja za dentofobiju jer uključuje postepeno posjećivanje stomatologa. Mogli biste započeti posjetom stomatološkoj ordinaciji, a da zapravo niste sjeli na stolicu. Zatim možete postupno nadograđivati svoje posjete djelimičnim pregledima, rendgenskim snimanjem i čišćenjem dok ne budete spremni za potpuni zahvat.

Lijekovi
Lijekovi neće liječiti dentofobiju. Međutim, određene vrste lijekova protiv anksioznosti mogu ublažiti simptome dok prolazite kroz terapiju izlaganjem. To takođe može ublažiti neke fizičke simptome vaše fobije, poput visokog krvnog pritiska.

Savjeti kako da ostanete mirni
Bez obzira jeste li spremni da se suočite sa svojim strahom ili se spremate za terapiju izlaganjem postupnoj posjeti stomatologu, sljedeći savjeti mogu vam pomoći da ostanete mirni tokom posjeta stomatologu:
*Posjetite stomatologa u manje zauzeto doba dana, poput jutarnjih sati. Biće manje ljudi, ali i manje alata koji proizvode zvukove koji bi mogli pokrenuti vašu tjeskobu. Takođe, što kasnije posjetite svog zubara, više će se vremena vaše strepnje povećavati u iščekivanju.

*Uz muziku ponesite slušalice za uši kako biste se lakše opustili.
*Zamolite prijatelja ili voljenu osobu da vas prate tokom posjeta zubaru.
*Vježbajte duboko disanje i druge tehnike meditacije kako biste smirili živce.
*Iznad svega, znajte da je u redu ako vam je potreban odmor u bilo kojem trenutku tokom posjete.
*Može biti korisno da sa svojim stomatologom dogovorite „znak“ kako bi znao kada treba da stane.

Foto: dental-tribune.com
Foto: dental-tribune.com

Kako pronaći pravog zubara za sebe?
Među najvažnijim kvalitetama stomatologa je sposobnost razumijevanja strahova i averzija. Možete pitati svog doktora ili voljenu osobu za preporuku brižnog zubara. Druga je mogućnost nazvati i pitati potencijalne urede da li su specijalizovani za rad s pacijentima koji imaju strahove ili dentofobiju. Važno je biti otvoren o tome zašto se bojite odlaska zubaru.

Pravi stomatolog ozbiljno će shvatiti vaše strahove, a ujedno će se prilagoditi vašim potrebama. Vaše oralno zdravlje važan je aspekt vaše opšte dobrobiti. Ipak, samo ova činjenica možda nije dovoljna da nekoga uvjeri da ode kod zubara ako ima ekstremni strah ili fobiju.

Istovremeno, kontinuirano izbjegavanje samo će pogoršati strah od zubara. Dostupne su brojne strategije za suočavanje s dentofobijom. Takođe je važno upozoriti svog zubara kako bi vas mogao razumjeti. Trebaće vremena i truda, ali moguće je napredovati do tačke u kojoj vas strahovi više neće sprječavati da dobijete potrebnu oralnu njegu.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -