NaslovnaEdukacijaOperacija desni – sve češći hirurški zahvat, saznajte koje vrste postoje

Operacija desni – sve češći hirurški zahvat, saznajte koje vrste postoje

- Advertisement -

Operacija desni je izazovan, ali i veoma čest hirurški zahvat. Prema istraživaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2022. godine probleme sa oralnim oboljenjima ima 3,5 milijardi ljudi širom svijeta, a od toga 3 od 4 pogođene osobe žive u zemljama sa srednjim prihodima. 

Operacija desni je stomatološka procedura prilikom koje se uklanja dio tkiva desni koji se drži za krunu zuba. Izvršava se iz medicinskih ili estetskih razloga. 

Svakako ne brinite, anestezija koja se daje tokom operativnog zahvata potpuno otklanja bolove, a sama operacija ne ostavlja nikakve ožiljke. Takođe, oporavak nije dug, pa već poslije nedjelju dana možete normalno jesti.

Međutim, postavlja se pitanje u kojim slučajevima je neophodno napraviti ovu operaciju. 

Postoje tri vrste operacija desni.

  1. Režanj operacija
  2. Operacija desni – mekotkivni graftovi
  3. Gummy smile

Režanj operacija je najčešće izvođen zahvat na jednom, dva ili u nekim slučajevima na svim zubima gornje ili donje vilice u posljednjim stadijumima paradontopatije. Uključuje podizanje desni koji se vraćaju u drugačiju poziciju u cilju čišćenja kamenca i lakšeg održavanja higijene.

Ova operacija se nerijetko izvodi i kod pacijenata sa nepravilnim položajem zuba zbog koga se akumuliraju bakterije. Kada nehirurške operacije nisu dale nikakve rezultate izvodi se režanj operacija. 

Ukoliko postoji problem povlačenja desni pristupa se sljedećim operacijama desni: vezivnotkivni graftovi (TVT), slobodni mukogingivalni autotransplantati (SMAT) i pedikularni graftovi. Cilj je da se tkivo sa jednog mjesta premjesti  na drugo gdje je to potrebno, a često se operacija desni radi i kod tankih desni. 

Gummy smile predstavlja rješavanje problema spuštenih desni ili previše vidljivih tokom osmijeha, kada zubi djeluju kratki. Ovo je vrsta estetskog zahvata, a u nekim slučajevima može da dovede i do zdravstvenih problema. 

Stoga, ukoliko imate bilo kakav problem sa desnima, odmah posjetite svog izabranog stomatologa. 

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -