NaslovnaSavjetiNajčešći mitovi o oralnom zdravlju: Znanje je moć

Najčešći mitovi o oralnom zdravlju: Znanje je moć

- Advertisement -

Dezinformacije ne samo da mogu biti zavodljive, već i štetne po zdravlje, posebno kada je u pitanju oralna higijena. Stomatolozi uporno nastoje da razjasne ove nesporazume javnim smjernicama i preporukama. Sastavili smo spisak najpopularnijih mitova o oralnom zdravlju, kako bismo vam uz savjete stručnjaka pomogli da odvojite činjenice od fikcije.


Mit 1: Jače četkanje znači i bolje pranje zuba
Ovo je česta zabluda sa kojom se stomatološki stručnjaci susrijeću. U stvarnosti, žestoko četkanje itekako može oštetiti gleđ zuba i desni. Ključ nije u tome koliko jako četkate, već koliko temeljno i redovno čistite zube mekom četkicom.

Mit 2: Trebalo bi izbjegavati četkanje desni koje krvare
Suprotno ovom verovanju, ako desni krvare, još je važnije četkati ih kako biste uklonili plak koji uzrokuje upalu. Međutim, budite nježni i koristite meku četkicu za zube.

Mit 3: Mliječni zubi nisu važni
Stomatološki eksperti odlučno opovrgavaju ovu tvrdnju. Mliječni zubi čuvaju mjesto za stalne zube. Njihovo zanemarivanje može dovesti do preranog gubitka i potencijalno uzrokovati probleme sa pravilnim postavljanjem stalnih zuba.

Mit 4: Rendgenski snimci zuba su nepotrebni
Stručnjaci ističu da rendgenski snimci igraju ključnu ulogu u dijagnostifikovanju problema sa oralnim zdravljem koji možda nisu toliko očigledni tokom standardnog stomatološkog pregleda. Oni omogućavaju stomatolozima da rano otkriju probleme i pruže pravovremeno liječenje.

foto: Freepik

Mit 5: Izbjeljivanje uništava zubnu gleđ
Profesionalni tretmani za izbjeljivanje su dizajnirani da budu sigurni i kada se izvode ispravno ne bi trebalo da mogu oštetiti zubnu gleđ. Uvijek se posavjetujte sa svojim stomatologom prije nego što započnete bilo kakav režim izbjeljivanja.

Mit 6: Šećer je glavni uzrok karijesa
Iako šećer značajno doprinosi nastanku karijesa, nije direktan uzrok. Karijesi se formiraju kada se bakterije u ustima hrane ugljenim hidratima (među kojima je i šećer) i proizvode kiseline koje oslabljuju gleđ. Redovno četkanje i čišćenje zuba koncem mogu poništiti ovaj proces.

Mit 7: Više fluorida znači zdravije zube
Fluorid pomaže u sprečavanju propadanja zuba tako što ih čini otpornijim na napade kiselina. Ali stručnjaci upozoravaju da previše fluorida može dovesti do poremećaja koji se zove fluoroza, posebno kod djece, koji može izazvati promjene boje zuba.

Mit 8: Ako osjećam da su mi zubi u redu, nije mi potreban stomatolog
Redovne posjete stomatologu su ključne za održavanje dobrog oralnog zdravlja, čak i kada nemate nikakvih problema sa zubima. Mnogi stomatološki problemi nisu primjetni dok ne ne uđu u naprednu fazu. Eksperti preporučuju preglede na svakih šest mjeseci kako bi se na vrijeme otkrili potencijalni problemi.

Mit 9: Oralno zdravlje nema nikakve veze sa opštim
Oralno zdravlje i opšte zdravlje su međusobno tijesno povezani. Nauka je dokazala da postoji ozbiljna uzročno-posljedična veza između oralnih problema poput bolesti desni sa bolestima srca, dijabetesom i drugim zdravstvenim stanjima.

U moru dezinformacija koje su nam dostupne sa svih strana danas, znanje je moć, posebno kada govorimo o oralnom zdravlju. Razbijanje ovih mitova je ključno kako bi se pomoglo pacijentima da pravilno brinu o svojim zubima i desnima i u krajnjoj crti o svom opštem zdravlju. Zato je važno promovisati tačne informacije i bolje prakse kad je u pitanju oralno zdravlje, kako bi se spriječili potencijalni problemi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -