NaslovnaIntervjuSamo onaj ko istinski voli svoj poziv spreman je da se konstantno...

Samo onaj ko istinski voli svoj poziv spreman je da se konstantno usavršava

- Advertisement -

Simić Dent postao je prepoznat kao centar vrhunske stomatologije, ne samo u Banjaluci, već na regionalnom nivou, pa i šire. Tim od dvadesetak stručnjaka, koji karakteriše veliko znanje i iskustvo i upotreba najkvalitetnije opreme i materijala koje današnjica može da ponudi, predvodi dr Gordana Simić.


Cijenjena stomatološkinja za portal Stomatologija.me pričala je o ubrzanom razvoju stomatologije od početka njene karijere do danas, izazovima kombinovanja rada sa pacijentima i vođenja klinike, dentalnom turizmu, mitovima o zubima i drugim zanimljivim temama.

Jeste li na početku karijere očekivali da će stomatologija ovako brzo napredovati i tehnologija donijeti toliko zanimljivih opcija? Koliko je digitalna stomatologija prisutna u vašem centru?

Stomatologija je u moj život ušla početkom devedesetih, to je bilo vrijeme kada smo se „snalazili“ da obezbjedimo i osnovna sredstva za rad, tako da u tom periodu sigurno nismo mogli ni zamisliti u kojem će pravcu ići. Danas stomatologija izgleda kao posve druga nauka, ali i dalje počiva na istim principima – da se pacijentu omogući najbolje i najdugotrajnije rješenje, posebno obraćajući pažnju na zdravlje, pravila struke, moral, etiku i svima važnu estetiku. Digitalizacija je neminovna za svakog stomatologa koji želi dobro svom pacijentu, od toga da se bavimo i najsitnijim detaljima, da je komunikacija sa saradnicima i tehničarima brža, pa do mogućnosti da se određene procedure završavaju u nevjerovatno kratkom roku. Ipak, tradicionalna stomatologija je u nekim slučajevima neprikosnovena. A za stomatologa ići u korak sa modernim svijetom znači mudro koristiti i jedno i drugo na način da pacijent zaista bude na prvom mjestu i dobije najbolje za sebe. U našem centru digitalizacija je prisutna u svakoj sferi rada, za preciznu dijagnostiku, planiranje terapije, sami terapijski procesi… ali ne bježimo od tradicionalnih principa ako se procijeni da su oni bolje rješenje u datom slučaju, jer, na primjer, brzina ne mora nužno biti najbolji adut koji se može ponuditi pacijentu.

Koji su najveći izazovi sa kojima se danas suočavate kao stomatolog, bilo da je u pitanju rad sa pacijentima ili vođenje klinike?

Jedan od najvećih izazova stomatologa je činjenica da su informacije dostupnije nego ikada. U nekim slučajevima to olakšava posao, a u drugim zna i otežati. Nerijetko, pacijenti barataju pogrešnim informacijama kojima vrve internet i mediji, pa je potrebno dosta više vremena da se daju prave informacije i otklone nedoumice, a nerijetko i strahovi koji uglavnom budu neopravdani. Što se tiče vođenja klinike, ako se temelj postavi pravilno, a kasnije i svaka nadogradnja – zadovoljstvo je voditi takav tim i rukovoditi u željenom pravcu. Ono što je izazovno u tom procesu je činjenica da i menadžerstvo traži znanja i vještine, koja je potrebno nadograđivati vremenom. Liderstvo u našem poslu je potrebno, posebno u klinikama kakva je naša, koja je vremenom prešla iz male ordinacije u ozbiljnu kliniku sa velikim brojem zaposlenih koji se bave i najkomplikovanijim procedurama. Ima dana kada se više posvećujem stomatologiji, a i onih kada sam fokusirana na poslovanje, kako raspored dopušta, jer pacijent je uvijek na prvom mjestu.

Koji su najvažniji faktori koji doprinose uspješnom radu klinike kao što je vaša?

Često me to pitaju, i iako bi bilo prirodno da naglasim da su u pitanju veliki trud i odricanje, ja volim reći da je tajna ljubav. Jer samo onaj ko istinski voli svoj poziv, spreman je da se konstantno usavršava, da gleda da svom pacijentu zaista vrati osmijeh na lice, ko svoje radne kolege gleda kao porodicu koju izuzetno cijeni i ko se na poslu osjeća kao u svojoj kući, zaštićeno, voljeno, prijatno, a svoje pacijente dočekuje i ispraća kao drage goste –
može biti siguran da je uspjeh neminovan. Suvišno je napominjati da mora postojati kvalitet, znanje i spremnost da se upuštate u rješavanje i najkompleksnijih slučajeva, jer upravo pacijenti koje ste „riješili velike muke“ najveća su reklama vašeg rada.

Dentalni turizam je sve popularniji u svijetu, gdje je tu mjesto Banjaluke, vidi li se napredak i koliko često strani pacijenti posjećuju vašu ordinaciju?

Većina pacijenata kod nas dolazi iz inostranstva, ponekad kako bi uštedjeli novac, ponekad jer su dobili preporuku rođaka, prijatelja, kolega, a ono što mene raduje najviše – jer na drugim mjestima nisu našli rješenje za svoj dugogodišnji zdravstveni problem. Činjenica je da Banjaluka obiluje stručnjacima iz raznih oblasti medicine i stomatologije, ali vjerujem da tu ima još prostora za napredak kada je u pitanju medicinski i posebno dentalni turizam. Banja Luka je pristupačna destinacija koja ima dosta toga da ponudi prosječnom turisti, ali glas o njenim stručnjacima tek treba da putuje van granica naše zemlje. Ponosna sam što je upravo naša ordinacija jedna od začetnika dentalnog turizma kada je Banja Luka u pitanju, i iako već dugo vremena radimo na tome, slobodna sam reći da smo tek počeli.

Foto: Facebook/Simić Dent

Pacijenti često kod stomatologa dolaze sa slikama poznatih, tražeći takav osmijeh. Koliko je pogrešan taj pristup?

Mi smo proteklih godina dosta radili na edukaciji naših pacijenata, tako da se takve situacije sve manje dešavaju. Pacijenti koji dolaze u našu ordinaciju su uvjereni da njihov budući osmijeh neće biti tek kopija osmijeha neke poznate ličnosti, nego jedinstven osmijeh koji savršeno pristaje isključivo njihovom licu, stasu, pa i karakteru, da tako kažem – osmijeh s našim potpisom, a koji im potpuno odgovara i ljepotu lica ističe na poseban način…

Koji je najzabavniji ili najčudniji slučaj koji ste vidjeli u svojoj stomatološkoj praksi?

Teško da nas više išta može iznenaditi, i sve manje uočavamo da kod bilo kojeg slučaja, koliko god da je težak ili neobičan postoji bilo šta „bizarno“. Više se fokusiramo na cilj i da cijeli planirani proces za pacijenta prođe što ugodnije, sa obaveznim „wooow“ efektom na kraju procesa.

Postoji li neki mit ili zabluda o zubima i oralnom zdravlju generalno koji vas posebno zabavlja?

Nažalost, pacijenti često „nasjednu“ na razne „online“ savjete, većina njih se tiče izbjeljivanja zuba i uvijek se dosta energije potroši da se pacijent uvjeri da se zubi na siguran način ne mogu izbijeliti nikakvim magičnim pastama, začinima, hranom ili pićem. Ili da će krvarenje desni kod upale prestati samo od sebe ukoliko ih ne iritiraju pranjem zuba, četkicama ili koncem – što dodatno pogoršava situaciju. Takođe, mit je da je fiksni aparat namijenjen samo mladima, a ne i odraslima, ili ako nema bola da nema potrebe posjećivati stomatologa. U svakom slučaju, tu smo da „razbijamo“ mitove i da svakog pacijenta uputimo na isključivo provjerene i efikasne terapijske procedure koje će donijeti rezultate kojima će biti zadovoljni, bez da su na bilo koji način ugrozili svoje zdravlje.

Dr Zorana Šormaz
Dr Zorana Šormaz (Foto: Facebook/SimicDent)

Centar za estetsku stomatologiju Simić Dent nalazi se na adresi Vidovdanska 2, Banja Luka, a možete ga kontaktirati na brojeve telefona +387 51 230 700, +387 51 230 701 i +387 65 233 888.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -