fbpx
NaslovnaSavjetiRazlozi zbog kojih zub otiče

Razlozi zbog kojih zub otiče

- Advertisement -

Otekao zub nastaje kao posljedica infekcije zubnog živca. Glavni uzrok otoka zuba je zubni karijes. Pored karijesa, otok zuba mogu izazvati i upala desni i polomljen zub. Problem nastaje onda kada se infekcija od zuba širi dalje na glavi i vratu.

Otoci na licu najčešće potiču od zuba zato je veoma važna redovna kontrola i popravka zuba. Jedan od najčešćih uzroka otoka zuba jeste prodor infekcije preko korijena zuba u tkivo koje okružuje zub.

Sve počinje od karijesa koji se pojavljuje u gleđi i ukoliko se zub ne popravi na vrijeme, zubno tkivo se demineralizuje, stvara se otvor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac i tada nastaju jaki bolovi, u početku na toplo i hladno, a kasnije prerasta u konstantni pulsirajući bol.

Preko otvora u zubnoj šupljini ulaze bakterije i razmnožavaju se unutar zuba. Bakterije tako proizvode toksine koji uništavaju zubni živac, što može dovesti do gangrene, koja uzrokuje i neprijatan miris.

Ukoliko se i tada ne reaguje, bakterije nastavljaju da se šire prema otvoru koji se nalazi na vrhu korijena i preko njega prelaze u okolno koštano tkivo. Organizam se bori protiv infekcije i tako se stvara gnoj koji nema gdje da otiče i tako nastaje otok zuba. Koliko traje otok zuba to zavisi od uzroka pojave otoka. Kod gangrene zuba mora se izvjesti drenaža koju radi stomatolog.

Nakon uspostavljanje drenaže i adekvatne antibiotske terapije, otok se postepeno smanjuje u roku od nekoliko dana. Kada su u pitanju ciste koje uzrokuju otekao zub, takođe je potreban stomatološki tretman nakon koga će otok poslije tri do četiri dana splasnuti.

Na pitanje kako smanjiti otok zuba ima mnogo odgovora. Prije svega je najvažnije da se odmah javite stomatologu dok još nije kasno. Stomatolog će uraditi ono što je potrebno i prepisati vam antibiotik za otok zuba, jer antibiotici liječe zapaljenske procese. Ako redovno uzimate antibiotik za upalu zuba i desni, otok će veoma brzo splasnuti.

Otok poslije vađenja zuba je sasvim normalna pojava koja ne treba da zabrinjava. Normalno je da se nakon vađenja zuba javi otok, naročito ako je taj proces bio nešto komplikovaniji jer su desni u predjelu u kome se nalazi zub „izmučene”, što može dovesti do blažeg oblika upale, koja se opet retira antibioticima.

Vađenje zuba je veoma stresno za desni, a umnjaci su kutnjaci koji su dublje ukorijenjeni u desnima, zbog čega ih je teže ukloniti, pa izazivaju jači bol u poređenju sa vađenjem drugih zuba.

Otok poslije vašenja umnjaka je sasvim normalna pojava jer nakon vađenja tijelo šalje ćelije koje pomažu u zarastanju otvorene rane. Tako krv dolazi do rane noseći korisne ćelije i zbog toga se javlja otok, crvenilo i osjećaj toplote.

Minimalne otekline koje traju ne duže od tri dana su normalna pojava, ali ako su praćene nekim drugim simptomima, mogu biti znak pojave neke infekcije.

Otok na desnima se javlja usljed upale desni i ovo je veoma česta pojava koje je prisutna kod skoro 80% populacije. Otok desni usljed upale desni je najčešće posljedica neadekvatne oralne higijene. Upala desni izaziva karijes, ali i infekciju koja dovodi do paradentoze.

Simptomi upale desni su veoma teško primjetne jer je ova bolest tiha i često dovodi do krajnjeg stadijuma koji podrazumijeva klaćenje i ispadanje zuba. Pored otoka desni, simptomi mogu biti i mekane i crvene desni i krvarenje tokom pranja zuba. Ovu pojavu nikako ne treba ignorisati kako ne bi došlo do izvjesnih komplikacija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -