NaslovnaIntervjuSve više pacijenata pokazuje interesovanje za estetsku medicinu, rušeći konzervativne stereotipe

Sve više pacijenata pokazuje interesovanje za estetsku medicinu, rušeći konzervativne stereotipe

- Advertisement -

U savremenom društvu ljudima više nije važno samo da budu zdravi, već i da se osjećaju udobno i samouvjereno u svojoj koži, pa pacijenti pored zdravstvenih sve više imaju i estetske zahtjeve. Tako je i estetska medicina sve popularnija, a budući da zahtijeva stručno poznavanje anatomije i fizionomije lica kakvo imaju stomatolozi, usluge sa ovog polja često se nude i u crnogorskim ordinacijama.


Jedna od njih je Dr Filimanović u Podgorici, koja se može pohvaliti sa preko 16 godina iskustva i više hiljada zadovoljnih pacijenata, a pored vrhunske stomatološke njege, vraća osmijehe na lice i efikasnim estetskim tretmanima. Sa doktoricom Teodorom Zarubicom smo pričali upravo o tome šta sve estetska medicina nudi, šta pacijenti najčešće traže, kakve pogrešne predrasude vladaju, koje su najuzbudljivije inovacije i drugim temama.

Šta sve ordinacija Dr Filimanović nudi pacijentima na polju estetske medicine?

Praksa dr. Filimanović nudi pacijentima u Crnoj Gori sveobuhvatan pristup estetskoj medicini, fokusirajući se na regenerativne tretmane koji prioritizuju prirodne rezultate i zdravlje kože. Estetski tretmani koje sprovodimo u našoj ordinaciji su: mezoterapija lica i tijela, tretmani krvnom plazmom (PRP), lipoliza, microneedling, hemijski pilinzi, botolinski toksin.

Koliko često se vaši pacijenti opredjeljuju za estetske tretmane, koje su njihove najčešće želje?

Sa sve većim interesovanjem za estetske procedure, naši pacijenti dijele našu filozofiju dostojanstvenog starenja i osjećaja samopouzdanja u vlastitoj koži, umjesto prilagođavanja globalnim trendovima ljepote. Najčešće želje uključuju poboljšanje teksture kože, smanjenje bora i rješavanje problema opadanja kose. Za mlađe pacijente, preporučujemo regenerativne procedure poput terapije plazmom bogatom trombocitima (PRP) i microneedlinga kako bi se poboljšali kvalitet kože i stimulisala proizvodnja kolagena. Uvijek naglašavamo važnost holističke njege kože i regenerativnih pristupa, i dajemo im prednost nad korektivnim procedurama.

Da li Crna Gora kaska za Zapadom u pogledu dostupnosti estetskih tretmana?

U Crnoj Gori estetska medicina nije tako razvijena kao u drugim djelovima svijeta. Iako možda zaostaje za zapadnim zemljama u pogledu dostupnosti estetskih tretmana, mi se trudimo da pružimo kvalitetnu njegu i naglašavamo bezbjednost i prirodne rezultate. Na našu veliki radost, u Crnoj Gori sve veći broj pacijenata, kako žena tako i muškaraca, pokazuje interesovanje za ovu oblast medicine, rušeći konzervativne stereotipe.

Neki sa nepovjerenjem gledaju na estetsku medicinu, jer ponekad čujemo priče o pacijentima kojima je narušeno zdravlje nestručnim sprovođenjem tretmana ili o neprirodnim rezultatima tretmana. Na koji način osiguravate da se to ne desi vama i vašim pacijentima?

Da bismo osigurali bezbjednost i zadovoljstvo naših pacijenata, prioritet nam je kontinuirano obrazovanje i usavršavanje, kako bismo bili informisani o najnovijim tehnikama i najboljim praksama u estetskoj medicini. Dodatno, strogo se pridržavamo etičkih standarda. Prije svakog tretmana, sprovodimo temeljne konsultacije kako bismo procijenili ciljeve naših pacijenata, medicinsku istoriju i indikacije za tretman. Takođe, koristimo samo visokokvalitetne proizvode i opremu odobrenu od strane FDA u svojoj praksi. Kontinuirano praćenje i posttretmanska njega su takođe neophodni kako bismo osigurali optimalne rezultate i kako bismo prevenirali potencijalne komplikacije.

Osim navedenog, koje su najčešće predrasude vezane za estetsku medicinu i pacijente koji joj se podvrgnu?

Osim zabrinutosti za sigurnost i prirodan izgled rezultata, uobičajene predrasude vezane za estetsku medicinu često se vrte oko pogrešne percepcije ove grane medicine. Veliki broj populacije može smatrati estetske tretmane nepotrebnim, ne prepoznajući značajan uticaj koji mogu imati na samopouzdanje i blagostanje osobe.  Važno je izbjeći stereotipe i naglasiti holistički pristup estetskoj medicini, koji obuhvata ne samo fizički izgled, već i emocionalno i psihičko zdravlje.

Koje su za vas najuzbudljivije inovacije u estetskoj medicini?

Što se tiče inovacija, vjerujemo da laserski tretmani predstavljaju budućnost estetske medicine, nudeći efikasna rješenja za različite probleme kože poput hiperpigmentacija, ožiljaka od akni i pomlađivanja kože, individualno prilagođeni potrebama svakog pacijenta.

Koje su najvažnije smjernice koje bi pacijenti trebalo da prate prije i poslije estetskog tretmana?

Prije i poslije estetskih tretmana važno je da pacijenti prate smjernice poput izbjegavanja izlaganja suncu, održavanja hidriranosti i pridržavanja rutine njege kože nakon tretmana. Smjernice nakon tretmana su individualne i zavise od vrste tretmana koji se sprovodi. Takođe, imati realna očekivanja i odabrati kvalifikovanog doktora su ključni za postizanje zadovoljavajućih rezultata.

Možete li nam ispričati o nekom slučaju koji je za vas bio posebno ispunjavajući?

Što se tiče ispunjavajućih slučajeva, jedan koji se ističe je pomoć pacijentu da povrati samopouzdanje nakon godina borbe sa ožiljcima od akni. Kombinacijom različitih tretmana i individualnom pristupom, uz strpljenje pacijenta, uspjeli smo značajno poboljšati teksturu i izgled  kože, što je imalo izrazito pozitivan uticaj na njegovo samopouzdanje i kvalitet života.

Ordinacija Dr Filimanović nalazi se na adresi Visarion Borilović br. 39, lamela 8, Podgorica, a broj telefona je +382 67 013 067.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -