NaslovnaIntervjuEstetska stomatologija je put prema osmijehu koji zrači pozitivnošću

Estetska stomatologija je put prema osmijehu koji zrači pozitivnošću

- Advertisement -

Estetska stomatologija sve je popularnija, pacijenti više ne posjećuju stomatologa samo kada imaju problem sa oralnim zdravljem, danas svi žele da imaju holivudski osmijeh. Mada estetska stomatologija ne utiče samo na zdravlje i ljepotu osmijeha, već popravlja i mentalno zdravlje pacijenta, težnja da se što prije dođe do željenih rezultata ponekad prouzrokuje greške i stvara nerealna očekivanja. O toj temi za portal Stomatologija.me pričala je dr Selma Šabanović iz Euro Dental Centra u Sarajevu.


Ona je zvanje doktora stomatologije stekla na stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a Euro Dental Centar je osnovala sa dr Harisom Mujanovićem. Danas se mogu pohvaliti da je u pitanju moderna stomatološka ordinacija sa jasnom vizijom i ciljem da brine o zdravlju i potrebama svakog pacijenta, kojima je spremna da pruži sveobuhvatan niz stomatoloških usluga. Zadovoljstvo pacijenata glavni je fokus Euro Dental Centra, a tim iz ove ordinacije konstantno se edukuje kako bi mogao da im obezbjedi najbolje iskustvo prilikom svake posjete.


Kako estetska stomatologija može poboljšati samopouzdanje i kvalitet života pacijenta?

Estetska stomatologija ne fokusira se samo na izgled zuba, već na cjelokupnu harmoniju
usne šupljine. Zdrav i lijep osmijeh može dovesti do povećanog samopouzdanja. Estetska stomatologija je put prema osmijehu koji zrači pozitivnošću, otvarajući vrata boljih socijalnim interakcijama društvenom životu. Omogućava kvalitetniji način života, jer pacijenti češće sudjeluju u aktivnostima koje vole i imaju više pozitivnih iskustava. Estetska stomatologija obuhvata niz tretmana kao što su: izbjeljivanje zuba, izrada ljuskica, estetskih navlaka (krunica), oblast implantologije i ortodoncije…

Postoji li razlika u pristupu estetske stomatologije za djecu i odrasle?

Djeca za nas predstavljaju posebne pacijente čije povjerenje je izuzetno teško dobiti. Za razliku od odraslih gdje pratimo trendove modernog doba uz svu naprednu tehnologiju i savremene metode, kod djece posebno težište dajemo prevenciji jer prevencija je osnovni pojam u liječenju kod moderne stomatologije.

Koliko cijena igra ulogu u izboru estetskih stomatoloških procedura koje pacijenti čine i čime bi im vi preporučili da se vode?

Svaka ponuda je individualna prilikom odabira ordinacije. Cijena igra ulogu , ali naravno nije presudna. Klinički pregled i analiza RTG snimka je ključna za vrstu rada koja se može uraditi u usnoj šupljini pacijenta. Nekada nam situacija u ustima ne dozvoljava izradu željenog rada, bez obzira na finansijsku mogućnost pacijenta, tako da u konačnici moramo naći balans postizanja harmonije, funkcije i estetike, i naći idealno riješenje na obostrano zadovoljstvo.

foto: Euro Dental Centar

Da li pacijenti ponekad žele prebrzo da dodju do velikih promjena kad je u pitanju
izgled njihovog osmijeha ili samo slijepo prate trendove i kako se takvim situacijama postavljate prema njima ?

Da, pacijenti žele da dođu prebrzo do željenog osmijeha jer nažalost trend društvenih mreža nas vodi ka tome. Zato je jako važno obaviti prvi pregled na kojem se dalje utvrđuje koje je najbolje rješenje za pacijenta. Nismo uvijek u mogućnosti ispuniti željena očekivanja, jer kako je prethodno navedeno, moramo poštovati harmoniju i sklad u usnoj šupljini.

Koje savjete možete dati pacijentima za održavanje i njegu svojih estetskih
stomatoloških intervencija, koja su najvažnija pravila kojih bi trebalo da se
pridržavaju?

Upute za pacijenta su: kontrolni pregled dva puta godišnje, ultrazvučno čišćenje
zuba, redovno održavanje oralne higijene, upotreba interdentalnih četkica,
upotreba oralnog tuša.

Kako tehnološki napredak utiče na oblast stomatologije?

Stomatološka oprema je ključ za uspješno vođenje stomatološke ordinacije. Kvalitetna i moderna oprema omogućava stomatolozima da pruže vrhunsku uslugu, poboljšava efikasnost i produktivnost rada i održavanje visokih standarda. Napredna tehnologija poput digitalnih RTG aparata ili intraoralnih kamera omogućava bolju vizualizaciju i dijagnostiku oralnih problema, što dovodi do preciznog planiranja i tretmana. Napredni digitalni uređaji i softveri omogućavaju precizniju dijagnostiku, smanjuju vrijeme i napor potrebno za obavljanje zahvata. Jedan od poznatijih trendova u stomatologiji je primjena CAD/CAM sistema za izradu stomatoloških nadoknada krunica i mostova. U novije vrijeme je vrlo popularna i laserska tehnologija. Laseri se koriste u različite svrhe i njihova upotreba je efikasnija i manje invazivna u odnosu na tradicionalne metode.

Euro Dental Centar ste osnovali zajedno sa dr. Harisom Mujanovićem, kako je voditi ordinaciju u duetu?

Dr Haris i moja malenkost osnovali smo ordinaciju 2017 godine. Lično se poznajemo preko 20 godina tako da smo imali iste vizije i ciljeve. Vođenje stomatološke ordinacije može biti jako izazovno, ali i uspješno, ukoliko se svi zadaci i odgovornost podijele jednako. Komunikacija mora biti otvorena i česta. Razgovori o planovima za budućnost do svakodnevnih izazova. Nekada je vođenje stomatološke ordinacije jako stresno, pa je važno da imate oslonac i da nađete najbolje rješenje. Bitno je razviti zajedničku viziju i misiju za ordinaciju. To će svakako pomoći da ostanemo usredotočeni na svoje ciljeve i da radimo zajedno na njihovom ostvarivanju.

foto: Euro Dental Centar
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -