NaslovnaSavjetiTretman straha od stomatologa u ranoj dobi efikasnije

Tretman straha od stomatologa u ranoj dobi efikasnije

- Advertisement -

Strah od stomatologa jedan je od najčešćih strahova u razvijenim zemljama. Globalno, ukupna prevalencija kod djece i adolescenata se procjenjuje na 23,9 % kod djece predškolskog uzrasta kod kojih je strah od stomatologa najčešći.

U ovoj jedinstvenoj dugotrajnoj studiji, istraživači sa Univerziteta u Ouluu posmatrali su posjećenost pacijenata dentalnim ordinacijama koji su prolazili stomatološke tretmane protiv straha i tretmana anksioznosti.

Otkrili su da je liječenje straha od stomatologa bilo efikasnije u mlađoj dobi i da je dovelo do redovitijih stomatoloških pregleda kasnije u životu. Studija je obuhvatila 152 pacijenta kojima je uz stomatološki tretman stomatolog primarne zdravstvene zaštite na Klinici za uplašene stomatološke pacijente u Ouluu pružio pomoć u borbi protiv dentalne anksioznosti.

Cilj ovog tretmana bio je da se strah od stomatologa ublaži do te mjere da se svi sljedeći pregledi mogu obaviti u normalnoj dinamici rada. Tokom praćenja od deset godina, istraživački tim istraživao je uticaj tretmana dentalne anksioznosti na ponašanje pacijenata prateći broj stomatoloških pregleda, hitnih posjeta i propuštenih termina za ove pacijente.

„Liječenje niskog praga straha od stomatologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u kombinaciji sa stomatološkom njegom pacijenata proučavalo se samo u ograničenoj mjeri. Studija o dugoročnim efektima nije ranije objavljivana”, rekla je u saopštenju za javnost glavna autorica dr Taina Kankaala, koja dolazi s Odeljenjaa za kariologiju, endodontologiju i dečiju stomatologiju na Univerzitetu.

Za poređenje, pacijenti koji su bili liječeni u klinici za dentalnu anksioznost u mlađoj životnoj dobi (između 2. i 10. godine života) imali su značajno više stomatoloških pregleda kasnije nego oni liječeni u starijoj dobi (stariji od 10 godina).

Uspjeh liječenja dentalne anksioznosti bio je povezan s brojem kasnijih pregleda, ali ne i s hitnim posjetama i propuštenim terminima. Komentarišući rezultate, dr Kankaala je rekla:

„Takođe je bilo iznenađujuće kako su se oni koji su uspješno liječeni na klinici kasnije nosili sa stomatološkom negom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.“ Dodala je da bi neuspješno liječenje, očekivano, obeshrabrilo pacijente da redovno posjećuju stomatologa. Prethodna studija koju je proveo istraživački tim otkrila je da je više od dvije trećine od 163 pacijenta uspješno liječeno na klinici za dentalnu anksioznost. To je značilo da se ovi pacijenti mogu liječiti u primarnoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti bez daljnjih upućivanja na kliniku za dentalnu anksioznost.

Foto: freepik.com

„Pacijente koji se boje treba identifikovati i ublažiti njihov strah od stomatologa u ranoj dobi. Uplašeni pacijenti mogu predstavljati izazov, a njihovo liječenje može biti opterećujuće za stomatološke zdravstvene radnike. Ako se situacija ne riješi, suprotno uobičajenom mišljenju, ozbiljan strah djeteta od stomatološke njege obično se neće ublažiti kako dijete raste”, naglasila je dr Kankaala.

Nastavila je rekavši da liječenje straha od stomatologa ne koristi samo pacijentu nego i stomatološkom timu i dugoročno smanjuje troškove liječenja. Ova studija pod nazivom “10-year follow-up study on attendance pattern after dental treatment in primary oral health care clinic for fearful patients”, objavljena je 13. oktobra 2021. u časopisu BMC Oral Health.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -