NaslovnaSavjetiDobra oralna njega u djetinjstvu - manje šanse za strah od stomatologa

Dobra oralna njega u djetinjstvu – manje šanse za strah od stomatologa

- Advertisement -

Strah od stomatologa može imati razne uzroke, bilo da su u pitanju prethodna negativna iskustva, čulna averzija ili istinska fobija i anksioznost. Da li ste znali da je oko 50 odsto pacijenata koji se plaše stomatologa razvilo ovaj strah još u djetinjstvu, a najčešće su i njihovi roditelji ili drugi članovi porodice patili od istog?


Postoji li način da se spriječi razvijanje ovog straha? Američka ekspertkinja na polju pedijatrijske stomatologije Izabel Čejs ukazala je da postoji značajna veza između broja izvađenih, propalih, izgubljenih i popravljanih zuba i straha od stomatologa kod djece. Što znači da je prevencija karijesa najbolji i najlakši način da se prevenira razvoj dentalne anksioznosti kod mališana.

“Broj pozitivnih iskustava i posjeta stomatologu gdje nema invazivnih procedura može pomoći da se uspostavi rutina i smanji rizik da će dijete razviti strah od stomatologa. Ako dijete ima istoriju negativnih iskustava i kao rezultat je razvilo strah, važno je ne ponavljati istoriju. Za stomatologa je važno da sve obavlja polako, a ako bude potrebno dijete se može i sedirati ili mu se dati opšta anestezija. Na kraju, ako jedan od roditelja kaže da i on sam ima strah od stomatologa, trebalo bi ga ohrabriti da sačeka ispred ili da dijete dođe u posjetu sa drugim članom porodice, kako ne bi od roditelja naučilo ovo ponašanje”, objasnila je Čejs za Harvard Dental.

Nađite stomatologa koji je voljan da vas čuje

Na pitanje što bi pacijenti koji se plaše stomatologa mogli da urade da se pripreme za sljedeću posjetu, ekspertkinja je preporučila da posjete ordinaciju i uvjere se da im je ugodno na tom mjestu i sa tim osobljem, slušanje relaksirajuće muzike uoči tretmana, kao i meditacija i duboko disanje.

“Obavezno popričajte o svojim strahovima sa stomatologom. Ljudi koji imaju strah bi trebalo da znaju da nisu sami i da će stomatolog uraditi sve da im bude što ugodnije. Nemojte patiti u tišini, jer strah često vodi ka izbjegavanju posjeta stomatologu, a one onda postaju bolne i hitne, što znači više invazivnih tretmana i još veći strah. Pronađite stomatologa koji je voljan da čuje vaše brige, čuvajte svoje zube tako što ćete ih prati dva puta na dan i jednom dnevno ih čistiti koncem kako bi izbjegli probleme i rutinski posjećujte stomatologa”, poručila je Čejs.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -