NaslovnaIntervjuSmile Evolution Concept je revolucionaran, manje invazivan implantološki postupak

Smile Evolution Concept je revolucionaran, manje invazivan implantološki postupak

- Advertisement -

Poliklinika Smile, smještena u Opatiji, poznata je kao stomatološki centar izvrsnosti i mjesto gdje se svakog dana pomjeraju granice kako bi se pacijentima pružila najbolja njega i najmodernija ponuda usluga.

Revolucionarnim metodama, posebno u implantologiji, na ovom mjestu veliki broj pacijenata dobio je blistave osmijehe za cijeli život i nikad bolje samopouzdanje. Jedna od takvih metoda je Smile Evolution Concept.

Dr Darko Slovša, koji vodi ovu kliniku i koji je tri godine zaredom biran za najboljeg doktora na polju oralne hirurgije u Hrvatskoj, za portal Stomatologija.me je objasnio o kakvom se konceptu radi, pričao o subperiostalnim implantatima i njihovim karakteristikama, kako odabrati pravog oralnog hirurga za ugradnju, kao i o drugim temama.

Možete li nam objasniti ukratko šta su subperiostalni implantati i na koji način se razliku od ostalih?

Subperiostalni implantat je konstrukcija (mrežica) od medicinskog titana, težine svega 3-4 grama, koji se postavlja ispod (sub) periosta. Ovaj implantat se fiksira na kost, stvarajući čvrstu osnovu za postavljanje zubnog mosta. Na titansku konstrukciju, 12 sati nakon operacije, postavlja se fiksni provizorni most od 12 zubi. Ovom tehnikom izbjegavamo agresivne tretmane kao što su zigomatski implantati i velike rekonstrukcije kosti (presađivanje kosti iz kuka primjerice), što sam zahvat čini bržim, manje invazivnim i manje neugodnim za pacijenta.

Koji pacijenti su kandidati za subperiostalni implantat, a koji nisu? Kod kakvih slučajeva se ova opcija preporučuje?

Subperiostalni implantat obično se koristi kada nedostaje dovoljno kosti za ugradnju standardnih implantata ili kada pacijent nije kandidat za druge vrste implantata. Ovaj koncept donosi potpuno personalizirani implantat, posebno dizajniran za osobe sa nedostatnim volumenom i kvalitetom kosti.

Često se ističe da su u pitanju individualizovani implantati – šta to tačno znači?

U Poliklinici Smile ovu revolucionarnu metodu subperiostalnog implantata nazivamo Smile Evolution Concept.

Konstrukcija ovog implantata izrađuje se individualno za svakog pacijenta koristeći poseban softver temeljen na trodimenzionalnoj CT snimci pacijenta. Implantat se  prilagođava specifičnim anatomskim karakteristikama pacijenta. Ovo prilagođavanje može uključivati ​​različite aspekte, kao što su oblik, veličina i položaj implantata. To osigurava bolje prianjanje i stabilnost implantata.

Koliko traje procedura ugradnje subperiostalnog implantata, a koliko oporavak i koje je smjernice važno pratiti?

Trajanje procedure ugradnje subperiostalnog implantata može varirati ovisno o složenosti slučaja, i individualnim faktorima pacijenta. Uobičajeno, postupak ugradnje subperiostalnog implantata može trajati između 1 do 2 sata.

Oporavak nakon ugradnje subperiostalnih implantata može trajati nekoliko dana, pacijent već sljedeći dan dobije fiksni privremeni most, a smjernice važne za brzi i uspješni oporavak obično uključuju sljedeće:

  1. Slijedite upute svog stomatologa ili kirurga: Važno je pažljivo slijediti sve upute koje vam da stomatolog ili kirurg. To može uključivati ​​pravilnu njegu usta, upotrebu propisanih lijekova za kontrolu boli ili infekcije te posebne dijetetske smjernice.
  2. Održavajte higijenu usta: Redovita i pažljiva higijena usta ključna je za sprječavanje infekcija i poticanje brzog zacjeljivanja. To uključuje redovito četkanje zuba, korištenje zubnog konca i ispiranje usta antibakterijskim otopinama prema uputama stomatologa.
  3. Izbjegavajte aktivnosti koje mogu oštetiti implantate: Tijekom oporavka, važno je izbjegavati aktivnosti koje bi mogle oštetiti implantate ili dovesti do komplikacija. To uključuje izbjegavanje konzumiranja tvrde hrane, pušenja i žvakanja na području gdje su implantati postavljeni.
  4. Redovite kontrole: Redovite posjete stomatologu ili kirurgu važne su za praćenje napretka oporavka i provjeru integriteta implantata. Preporučuje se planiranje kontrolnih pregleda prema uputama stomatologa.
  5. Pratite simptome komplikacija: Ako primijetite bilo kakve neobične simptome poput povećane boli, oticanja, krvarenja ili infekcije, odmah se obratite stomatologu ili kirurgu.

Koje su glavne prednosti ove vrste implantata, a koji potencijali izazovi ili nedostaci koji se mogu pojaviti?

Glavne prednosti Smile Evolution Concepta uključuju:

  • Kraća procedura ugradnje
  • Prilagođen dizajn
  • Manje invazivan postupak
  • Mala vjerojatnost neželjenih posljedica
  • Jednostavna terapija i još jednostavnje održavanje

Potencijalni izazovi ili nedostaci:

  • Potrebna precizna dijagnostika i planiranje
  • Veći troškovi budući da se radi o potpuno individualiziranom implantatu
  • Složeniji postupak: Postupak ugradnje subperiostalnih implantata može biti složeniji i zahtijevati više vremena u usporedbi s postupkom ugradnje endoossealnih implantata.

Kako pacijenti mogu znati da su odabrali pravog oralnog hirurga koji će im ugraditi subperiostalni implantat, čime bi trebalo da se vode pri izboru?

Kada pacijenti biraju oralnog kirurga za ugradnju subperiostalnog implantata, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako bi se osiguralo da su odabrali pravog stručnjaka za svoje potrebe. Evo nekoliko smjernica koje bi trebali razmotriti:

  1. Stručnost i obrazovanje: Provjerite kvalifikacije i obrazovanje oralnog kirurga. Potražite certifikate, diplome i dozvole koje potvrđuju njihovu stručnost u oralnoj kirurgiji. Također je korisno saznati koliko su iskustva imali u postavljanju subperiostalnih implantata i koliko su uspješnih slučajeva imali.
  2. Preporuke i recenzije: Potražite preporuke od prijatelja, obitelji ili drugih pacijenata koji su imali iskustva s određenim oralnim kirurgom. Također možete provjeriti recenzije na internetu kako biste dobili dodatne informacije o iskustvima drugih pacijenata.
  3. Stručnost i oprema u praksi: Posjetite praksu oralnog kirurga kako biste procijenili razinu stručnosti i kvalitete opreme. Moderna oprema može poboljšati ishod postupka i udobnost pacijenta.
  4. Komunikacija i povjerenje: Komunikacija s oralnim kirurgom trebala bi biti jasna, otvorena i prilagođena vašim potrebama. Osjećaj povjerenja i udobnosti s kirurgom važan je faktor pri odabiru pravog stručnjaka.
  5. Cijena i osiguranje: Razmotrite troškove postupka ugradnje subperiostalnih implantata i provjerite pokriva li ih vaše osiguranje. Također razgovarajte s oralnim kirurgom o cijenama i opcijama plaćanja.
  6. Postoperativna njega i podrška: Pitajte oralnog kirurga o postoperativnoj njezi i podršci koju pružaju nakon postavljanja implantata. Važno je imati jasno razumijevanje očekivanja tijekom procesa oporavka i imati pristup podršci ako se pojave bilo kakvi problemi ili pitanja.
  7. Garancije i certifikati za materijale koji se koriste

Dr.sc MOM Msc. Darko Slovša, sa više od 25.000 uspješno postavljenih implantata, prvi puta je tehniku tzv. subperiostalnog (SMILE EVOLUTION) implantata primijenio još 2022. te do sada Poliklinika Smile broji više od 80 pacijenata koji su pronašli svoj osmijeh zahvaljujući ovoj revolucionarnoj metodi.

Zašto bi trebalo da se pacijenti sa nedostatkom kosti odluče za ovaj tretman, budući da je skuplji od nekih drugih vrsta zamjena za izgubljen zub?

Kada je riječ o odabiru subperiostalnog implantata kao tretmana za nedostatak kosti, pacijenti bi trebali uzeti u obzir sljedeće faktore:

  1. Kvaliteta života: Subperiostalni implantat može pružiti poboljšanu funkcionalnost i estetiku u usporedbi s drugim vrstama zamjena za izgubljene zube. Pacijenti koji imaju nedostatak kosti mogu odabrati ovu vrstu implantata kako bi vratili funkciju žvakanja i osjećaj samopouzdanja.
  2. Dugoročna investicija: Iako subperiostalni implantat može biti skuplji od nekih drugih vrsta implantata, pacijenti bi trebali uzeti u obzir dugoročnu investiciju u svoje oralno zdravlje i kvalitetu života. Kvalitetni implantati pružaju dugotrajno rješenje za nedostatak zuba i mogu biti isplativi dugoročno.
  3. Individualne potrebe: Svaki pacijent ima jedinstvene potrebe i okolnosti, stoga bi odluka o odabiru tretmana trebala uzeti u obzir individualne čimbenike poput financijske situacije, oralnog zdravlja i estetskih ciljeva.

Na kraju, pacijenti bi trebali surađivati ​​sa svojim stomatologom ili oralnim kirurgom kako bi razumjeli sve mogućnosti liječenja i odabrali najbolju opciju koja odgovara njihovim potrebama i ciljevima.

Na koji način se subperiostalni implantati održavaju nakon ugradnje?

Nakon što su subperiostalni implantati uspješno ugrađeni, važno je pravilno ih održavati kako bi se osiguralo dugoročno zdravlje i funkcionalnost. Evo nekoliko ključnih smjernica za održavanje subperiostalnih implantata:

  1. Redoviti dentalni pregledi: Redoviti posjeti stomatologu ili oralnom kirurgu važni su za praćenje stanja vaših implantata i oralnog zdravlja općenito. Preporučuje se posjetiti stomatologa barem jednom godišnje ili prema uputama vašeg stomatologa.
  2. Dobra oralna higijena: Redovita i pravilna oralna higijena ključna je za održavanje zdravlja implantata. To uključuje četkanje zuba barem dva puta dnevno, korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica za čišćenje između implantata i okolnih zuba te korištenje antimikrobnih otopina prema preporukama stomatologa.
  3. Izbjegavanje loših navika: Pušenje i konzumacija alkohola mogu negativno utjecati na zdravlje implantata. Preporučuje se izbjegavanje tih loših navika kako bi se osiguralo optimalno zacjeljivanje i dugoročni uspjeh implantata.
  4. Pravilna prehrana: Zdrava prehrana bogata vitaminima i mineralima važna je za opće zdravlje i dobrobit vaših implantata. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju šećera i kiselih namirnica koje mogu izazvati oštećenje zuba i implantata.
  5. Brza reakcija na probleme: Ako primijetite bilo kakve neobične simptome poput oticanja, boli ili krvarenja oko implantata, odmah se obratite stomatologu ili oralnom kirurgu. Brza reakcija na probleme može spriječiti komplikacije i očuvati zdravlje implantata.

Pravilno održavanje subperiostalnih implantata važno je za dugotrajni uspjeh tretmana i očuvanje vašeg oralnog zdravlja. Redovita briga o implantatima i suradnja s vašim stomatologom ključni su za postizanje optimalnih rezultata.

Poliklinika Smile se nalazi na adresi Maršala Tita 129, Opatija, a možete je kontaktirati na broj telefona +385 (0)51 561 400.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -