NaslovnaSavjetiKako brinuti o oralnom zdravlju tokom praznika

Kako brinuti o oralnom zdravlju tokom praznika

- Advertisement -

Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, vrijeme odmora, provoda i porodičnih okupljanja punih poklona i slatkiša. U pitanju je period kada volimo da udovoljavamo sebi, zbog čega nije rijetkost da zanemarujemo brigu o svojoj oralnoj higijeni u većoj ili manjoj mjeri. Djeci su slatkiši dostupniji više nego ikad tokom godine, a kad se svi faktori uzmu u obzir, drastično se povećava rizik od upale desni ili formiranja karijesa, kako kod najmlađih, tako i kod starijih.

Promjena rutine i dnevnog rasporeda, obroci van kuće, konzumacija hrane i pića koje obično ne uzimamo na svakodnevnoj bazi neke su od praksi koje se ponavljaju tokom praznika i koje mogu biti štetne. Važno je pronaći umjerenost u konzumiranju šećernih poslastica i sjetiti se da pića koja konzumiramo tokom proslava mogu sadržati kiselinu koja uzrokuje eroziju zuba.

Koje je prvo pravilo na kojem stomatolozi insistiraju kako biste osigurali oralno zdravlje tokom praznika? Posvetite vrijeme čišćenju i pranju zuba svaki dan, bez izuzetka.
Evo nekih savjeta koji mogu pomoći cijeloj porodici da lakše sačuva zdravlje usta i vrati se regularnim aktivnostima nakon praznika bez ikakvih problema sa zubima ili desnima.

Održavajte rutinu četkanja zuba

Nastavite sa rutinom njege zuba i tokom praznika, ne propuštajući ni korak. Dovoljno je posvetiti nekoliko minuta oralnoj higijeni nakon svakog obroka kako biste spriječili različite dentalne i gingivalne probleme. Ne zaboravite ni da operete zube djeci, dok god ona nisu sposobna za to. Koristite fluoridnu pastu, a najbolje bi bilo da zube perete 30 minuta nakon obroka, kako ne biste samo raširili kiselinu iz proizvoda koje ste konzumirali po zubima i tako izazvali njihovu eroziju.

Čistite zube koncem

Čišćenje zubnim koncem je jednako važno kao četkanje. Na taj način ćete očistiti prostore između zuba do kojih je teško doprijeti. To mjesto je jedno od najčešćih gdje se karijes formira i zato je važno čistiti zube koncem svakog dana, a najbolje bi bilo da to radite prije spavanja.

Briga o četkici za zube

Pazite na održavanje svoje četkice za zube. Ako putujete negdje i nosite je u torbi, pobrinite se da je dobro zaštićena kako ne bi bila oštećena ili kontaminirana. Držite je dalje od četkica za zube drugih članova porodice kako biste izbjegli kontaminaciju. I ne zaboravite da je zamijenite novom na svaka dva ili tri mjeseca ili ako primijetite da se njeno stanje pogoršalo.

Žvakanje žvakaće gume bez šećera

Ako niste u mogućnosti da operete zube nakon jela, žvakaća guma bez šećera dobra je alternativa za očuvanje oralnog zdravlja. Žvakanje gume podstiče veću proizvodnju pljuvačke u ustima, olakšavajući uklanjanje čestica hrane i smanjujući količinu biofilma na površini zuba i desni.

Dobra hidratacija

Pijte puno vode. To je još jedna alternativa održavanju oralne higijene i ravnoteže pH vrijednosti u ustima kada jedete vani, a niste u mogućnosti da operete zube. Ako pijete dosta vode, to sprečava infekcije usta i istovremeno vas održava hidriranim, što je posebno važno ako konzumirate alkohol. Preporučuje se da nakon konzumiranja alkohola ili pića koja sadrže kiselinu, te šećernih poslastica, odmah isperete usta. Nemojte međutim odmah i prati zube, jer je zubna gleđe tada mekša i podložnija oštećenjima, pa ćete samo napraviti kontra efekat.

Ograničavanje konzumacije zaslađenih pića i hrane

Izbjegavajte koliko god je moguće konzumiranje zaslađenih pića ili hrane bogate šećerom. Normalno je da se tokom praznika ne možemo potpuno oduprijeti proizvodima koji sadrže šećer, ali je ključno ograničiti njihovu konzumaciju. Prije svega, obavezno operite zube nakon konzumacije kako biste uklonili ostatke šećera. Sa druge strane, šargarepa, jabuka i celer mogu djelovati kao prirodna sredstva za pranje zuba, jer skidaju plak i višak čestica hrane sa zuba. Umjesto hrane pune šećera, birajte onu koja je više naklonjena zdravlju zuba, kao što su sir i orasi.

Hladna i vrela hrana i piće

Hladna i vrela hrana i piće takođe mogu biti opasni po oralno zdravlje. Njihovo konzumiranje može povećati osjetljivost zuba, uzrokujući različite nelagode zubima i desnima. Ako patite od preosjetljivosti, koju može uzrokovati i hladno vrijeme, izbjegavajte konzumaciju bilo čega što je previše vruće ili hladno.

Recite “Ne” ljepljivim i tvrdim poslasticama

Slatkiši koji su ljepljivi, poput karamele i gumenih bombona, ostaju u ustima duže nego ostali. Tvrdi slatkiši kao što su lizalice ostaju u ustima duže. Ako se ne isperu odmah nakon konzumiranja, ovi slatkiši proizvode kiselinu koja nagriza zubnu gleđ. Oni su velika opasnost za djecu, zato najmlađima ograničite njihovu konzumaciju, postavite im pravila koliko mogu i kad. Bolji izbor je čokolada, pogotovo crna, jer se topi u ustima brže i lakše se ispira. Najbolje bi bilo da djeci dajete slatkiše nakon obroka. Kad djeca jedu, proizvode više pljuvačke, što će omogućiti da se slatkiši bolje isperu u ustima, a i lakše je sjetiti se da je potrebno oprati zube nakon obroka.

happy funny mother and child bake christmas cookies

Izbjegavajte konzumaciju alkohola i duvana

Umjereno konzumirajte ili još bolje izbjegavajte konzumaciju duvana i alkohola tokom praznika. Znamo da su praznici izazovni po tom pitanju, pogotovo na našim prostorima gdje ih je teško zamisliti bez mnogo alkohola, ali… Osim što su generalno nezdravi, i alkohol i duvan pogoduju pojavi lošeg zadaha i utiču na prirodne odbrane tijela, čineći ga ranjivijim na bilo koju vrstu infekcije. Alkohol i gazirana pića prouzrokuju eroziju zuba. Koristite slamčicu kad god je moguće kako biste smanjili kontakt tečnosti sa zubima.

Kutija za oralnu higijenu na putovanju

Ako negdje putujete tokom odmora, uvijek nosite sa sobom kompletnu kutiju za oralnu higijenu. Sastavljenu od putne četkice za zube, paste za zube, tečnosti za ispiranje usta i konca ili četkica za međuzubni prostor, nećete imati izgovor za to što niste oprali zube nakon jela van kuće.

Posjetite stomatologa nakon praznika

Iskoristite priliku da zakažete posjetu kod stomatologa odmah nakon praznika. Ovo je savršeno vrijeme za pregled i eventualno godišnje čišćenje usne šupljine. Prije svega toga, ako imate bilo kakve sumnje, pitajte svog stomatologa što možete učiniti kako biste poboljšali njegu svojih zuba tokom praznika i zadržali osmijeh zdravim i lijepim tokom cijele zime. Mada svi ovi savjeti mogu pomoći, može da se desi da opet imate karijes na nekom zubu. Obratite se stomatologu ako osjećate zubobolju ili bilo kakvu drugu vrstu bola u ustima, ako su vam zubi previše osjetljivi na vrućinu ili hladnoću, ako ste primjetili diskoloraciju zuba (promjenu boje i njihovu umrljanost koja opstaje) ili natečene desni.

Ako još niste pronašli stomatologa kojem će se brinuti o vašem osmijehu, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -