NaslovnaSavjetiŠta kada umnjak zaboli?

Šta kada umnjak zaboli?

- Advertisement -

Svi smo u dijetinjstvu prošli kroz period mijenjanja zuba- mliječni zub ispadne, izraste novi, i to je većini nas bio zabavan i bezbolan proces. Ostavljanje zuba ispod jastuka u zamjenu za poklon od Zubić vile je sjajan način da ovaj proces bude zabavan i kao neka vrsta igre. Međutim, ne mijenjaju se svi zubi. To su umnjaci, koji ponekad mogu izazvati problem, i o tome ćemo govoriti u nastavku teksta.

ŠTA JE UMNJAK?

Umnjaci su zubi koji kod osoba poslednji niču, najčešće između 18. i 25. godine života. Nalaze se na poslednjoj, osmoj poziciji, i ima ih po dva u svakoj vilici. Ipak, kod nekih osoba može da se desi da umnjaci nikada ne izrastu, ili imaju dovoljno prostora i izrastu u dobrom položaju pa tako ne prave problem.

KADA NASTAJE PROBLEM I KAKO GA RIJEŠITI?

Ukoliko umnjaci počnu da rastu kasnije, na već formiranoj vilici, oni nemaju dovoljno prostora za normalan rast pa tako počnu da rastu u nepravilnom položaju i dolazi do upale i bola. Takođe, može se desiti da umnjak izraste samo jednim dijelom, pa se tako situacija dodatno komplikuje. U ovakvim slučajevima najbolje riješenje je vađenje umnjaka. Ono može biti:

  • klasično vađenje kao i bilo kog drugog zuba
  • vađenje hirurškim putem

Koji od ova dva načina će biti primjenjen zavisi od rendgenskog ortopan snimka. On će jasno pokazati položaj zuba i samim ti stomatologu pomoći da odluči koju će od ove dvije metode primjeniti.

Naravno, ukoliko je umnjak previše blizu nekog nerva, ili sinusa u slučaju umnjaka u gornjoj vilici, pristup će biti hirurško vađenje zuba. Ono se radi pod lokalnom anestezijom, tako da je vađenje umnjaka u tom smislu bezbolno isto kao da je u pitanju običan zub. Nakon zahvata potrebno je prudržavati se savjeta stomatologa kako održavati ranu, jer je nakon intervencije potrebno koncima zašiti ranu. Pa tako:

  • uzimajte tablete protiv bolova po potrebi
  • držite hladne obloge 20-ak minuta sa spoljne strane obraza.
  • ako možete da kontrolišete, prvu noć poslije operacije nemojte spavati na toj strani sa koje smo izvadili umnjak
  • u slučaju da ste pušač, bilo bi dobro da ne pušite 24h nakon operacije pošto duvanski dim usporava zarastanje rana

Nadamo se da je ovaj tekst portala stomatologija.me uspeo da pomogne oko nedoumica koje ste imali u vezi sa ovom temom. Posavjetujte se sa svojim stomatologom šta je najbolje riješenje ukoliko imate ovaj problem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -