NaslovnaSavjetiPet vrsta hrane koja je dobra za zube

Pet vrsta hrane koja je dobra za zube

- Advertisement -

Kako biste spriječili množenje bakterija, karijes, propadanje zuba i druge probleme sa oralnim zdravljem, od vitalne je važnosti da pored praktikovanja dobrih navika konzumirate i pravu hranu.


Jedna od prvih stvari koju neko na nama primjeti je osmijeh. Oralno zdravlje značajan je faktor kad je u pitanju naše cjelokupno blagostanje. Od pranja zuba dva puta dnevno preko čišćenja koncem do drugih zdravih navika, svako može da na kvalitetan način vodi računa o svojim zubima i desnima. Hrana koju konzumiramo takođe igra bitnu ulogu i direktno utiče na naše oralno zdravlje, zato donosimo spisak vrsta hrane koja će pozitivno doprineti vašem oralnom zdravlju.


Svježe voće

Voće kao što su jabuke, jagode, brusnica i drugo puno je važnih hranljivih sastojaka kao što su vitamini, minerali i vlana, koji pomažu u neutralisanju bakterija koje se nakupljaju u ustima. Vlakna koje pojedine vrste voća sadrže efikasno uklanjaju plak i bakterije sa zuba.

Masna riba

Masna riba je jedna od najzdravijih vrsta hrane i bogata je vitalnim nutrijentima koji značajno doprinose našem zdravlju. Riba je puna vitamina D, hranljivog sastojka od suštinske važnosti vitamina A i K2 koji sadrži kalcijum prijeko potreban zubima i tako jača zubnu gleđ. Masna riba je takođe bogata masnim kiselinama koje umanjuju rizike od bolesti desni.



Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće važna je komponenta zdrave ishrane. Hranljivi sastojci koje ove povrće sadrži značajni su za jačanje oralnih bakterija koje štite naše zdravlje, a pomažu rast bakterija koje umanjuju nivo nitrata, te tako održavaju zdravim oralni mikrobiom.

Mliječni produkti

Svi mliječni proizvodi, kao što su mlijeko, jogurt, sir i drugi su vrhunski izvori kalcijuma i fosfora. U pitanju su vađni materijali koji štite zube i zubnu gleđ, a takođe pomažu u da se popravi šteta nanesena kiselinama.

Orasi i sjemenke

Grickanje oraha i sjemenki je jedna od najzdravijih navika za opšte zdravlje. Njihova konzumacija povezana je sa nizom prednosti za zdravstveni sistem. Orasi su sjajan izvor vitamina D i kalcijuma, stimulišući proizvodnju pljuvačke i na taj način čišćenje zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -