NaslovnaSavjetiDa li ste probali vježbe za vilicu?

Da li ste probali vježbe za vilicu?

- Advertisement -

Još prilikom prvih školskih pregleda stomatologa, mogli ste čuti da stomatolog kaže kako na primjer žvakaća guma nije dobra po zube. A da li znate zašto? Ova navika jedan je od uzročnika slabljenja vilice, trošenja samog zgloba, i pojave raznih poremećaja u radu vilice. U ovom tekstu govorićemo o ovom i svim ostalim uzročnicima, ali i riješenjima ovog problema.

KAKO NASTAJE PROBLEM?

Nekoliko je uzročnika koji dovode do slabljenja funkcije viličnog zgloba:

  • Škripanje zuba
  • Često žvakanje žvakaće gume
  • Neadekvatan zagrižaj
  • Nepravilni protetski radovi i dr.

Sve ovo može dovesti do bola u vilici, ukočenosti, pucketanja prilikom pokreta vilice. Ali ne brinite, ovakvo stanje može se riješiti jednostavnim vježbama za vilicu koje svakodnevno možete raditi u svom domu. Čak i dok čitate ovaj tekst. Zar to nije sjajno?

KAKO RIJEŠITI PROBLEM?

Ukoliko se ove nelagodnosti i nepravilnosti u radu vilice otkriju na vrijeme, potreban je samo jedan set vježbi koji će olakšati vaše tegobe. U pitanju su vježbe koje možete raditi u svakom trenutku- kod kuće, na poslu, dok šetate ili vozite.

Vježbe se izvode na slijedeći način:

  • jezik postaviti na nepce što je moguće više pozadi (u toku izvođenja vježbe jezik mora sve vreme imati kontakt sa nepcem)
  • usta otvarati polako sve dok se jezik ne odvoji od nepca, i to treba biti gornja granica otvaranja usta
  • da bismo pojačali efekat, u sjedećem položaju laktovima se osloniti na sto (ukoliko vježbate kod kuće) a dlanovima gurati bradu naviše u trenutku otvaranja usta

Vežba se izvodi u serijama 5-10 ponavljanja, 3-5 puta dnevno. Potrebno je biti uporan i dosledan, i rezultati će doći. Ali naravno prije praktikovanja samih vježbi konsultujte se sa svojim stomatologom da li su Vam iste potrebne.

Ko bi rekao da ovako male navike mogu donijeti promjene? Zato portal stomatologija.me sa zadovoljstvom uvijek predlaže korisne savjete.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -