NaslovnaSavjetiHrana koja je dobra za zube - uključujući čokoladu

Hrana koja je dobra za zube – uključujući čokoladu

- Advertisement -

Kompletna oralna njega sadrži daleko više od četkanja i čišćenja zubnim koncem. Postoji mnogo dobrih navika koje treba usvojiti kako bi vaš osmjeh ostao vedar i lijep, ali ne zanemarite moćna svojstva koja na čićenje i održavanje zuba im jednostavna, svakodnevna hrana.

Sledećih devet namirnica pomaže u izgradnji zdravijih zuba i desni, kao i u sprečavanju karijesa i bolesti desni.

Sir

Postoje dobre vijesti za one koji vole dobar sir – sir je superhrana za zube zbog svoje sposobnosti da se bori protiv erozije zuba izazvane kiselinom.

Svaki put kada jedete obrok sa hlebom, slatkišima, citrusima ili sodom, vaši zubi su izloženi karijesu koji izaziva kiselinu. Konzumiranje sira posle obroka može da umanji kiselinu koja je ostala za vreme obroka, što ga čini odličnim izborom za desert. Meki sirevi kao što su brie i camembert, odležani čedar i bluz, uključujući rokuefort, gorgonzolu i stilton, odlični su izbor za vaše zube.

Riba

Važno je unositi dovoljno kalcijuma u ​​ishranu kako biste zaštitili zube i desni od bolesti. Međutim, vaše tijelo ne može da apsorbuje sav taj kalcijum ako nemate dovoljno vitamina D. Masna riba (takav je na primjer losos) je fantastičan izvor vitamina D, koji omogućava vašim zubima i desnima da u potpunosti iskoriste prednosti kalcijum iz hrane koju jedete.

Narandže

Ovo bi moglo biti malo iznenađenje, s obzirom da su narandže citrusno voće. Međutim, vitamin C u citrusima jača krvne sudove i vezivno tkivo i usporava napredovanje bolesti desni smanjenjem upale.

Samo napred, ubacite narandže, grejpfrut i druge citrusne sastojke u činiju sa voćem, ali ne zaboravite da sačekate najmanje pola sata pre nego što operete zube nakon što pojedete agrume.

Voda

Pljuvačka se sastoji od 99,5 odsto vode. Dehidratacija može zgusnuti vašu pljuvačku, što izaziva pustoš u ustima.

Optimalni nivo vode u pljuvački neophodan je za razgradnju hrane, neutrališe bakterijsku kiselinu (zdravo jutarnji zadah!) i sprečava propadanje zuba.

Iako voda i dalje nije tako dobra kao četkica za zube i konac za zube, ipak može pomoći u smanjenju plaka ispiranjem ostataka hrane. Ispiranje vodom nakon ispijanja kafe, ili konzumiranja druge hrane koja izaziva mrlje na zubima, može pomoći u smanjenju tih mrlja.

Voće i povrće

Nemate pri ruci četkicu za zube? Voće i povrće sa visokim sadržajem vlakana je vaša sledeća najbolja opcija. Visok sadržaj vlakana zapravo “pročišćava” zube slično načinu na koji vaša četkica može i stimuliše proizvodnju pljuvačke zbog dodatnog žvakanja koje im je potrebno.

Zelena salata sadrži sveobuhvatan u sebi zdrav “napitak”, a visok sadržaj vode u hrskavom, sočnom voću i povrću takođe pomaže u nadoknađivanju sadržaja šećera. Svježu šargarepu, celer, krastavac i jabuke (često se nazivaju “prirodne četkice za zube”) uvijek držite pri ruci i zubi će vam biti zahvalni!

Celer

Kada je u pitanju briga o zubima, vrijedi izdvojiti celer u kategoriju povrća bogatog vlaknima. Ova hrskava superhrana u osnovi čisti vaše zube svakim ukusnim zalogajem.

Činjenica da celer zahtijeva snažno žvakanje i tako proizvodi puno pljuvačke koja se bori protiv bakterija, blagodat je za cjelokupno zdravlje vaših usta.

Luk

Iako vam se možda ne sviđa da gricnete sirovi luk, ili dodajete ga salatama, on će vam pomoći da ojačate zube. U stvari, skromni luk radi na uklanjanju štetnih bakterija i u ustima i u telu uopšteno, šzo ga čini “bona fide” super hranom.

Crni i zeleni čaj

Polifenoli, koji se nalaze u zelenom i crnom čaju, međusobno dmeluju sa bakterijama koje izazivaju plak ubijajući ih ili potiskujući. Bakterije se hrane šećerom u ustima i, nakon što njhove “gozbe”, izlučuju kiseline, uništavajući time zubnu gleđ.

Zbog toga je čaj odličan izbor za vrijeme, ili posle obroka jer potiskuje prisustvo ovih bakterija koje proizvode kiselinu u ustima.

Čokolada

Da, dobro ste čuli. Čokolada! Sve dok sadrži najmanje 70 odsto kakaoa i naravno – da se jede umjereno.

Tamna čokolada je superhrana za zube zbog jedinjenja zvanog CBH za koje se pokazalo da pomaže u učvršćivanju zubne gleđi, čineći vaše zube manje podložnim karijesu.

Međutim, nije svaka vrsta čokolade dobra za vas. Zrna kakaa su ono što sadrži dobre stvari – a ne čokolada sama – pa se odlučite za opciju tamne čokolade i ne zaboravite da nakon toga operete zube.

Ako imate aparatić za zube, dobra ideja je da izbjegavate čokoladu sa lješnicima.

Čokoladne poslastice takođe treba da čuvate na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru – hladnu, tvrdu čokoladu može biti teško zagristi.

Izvor: orthodonticsaustralia.org.au

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -