NaslovnaZa pacijenteLoše navike koje uzrokuju karijes i štete zubima

Loše navike koje uzrokuju karijes i štete zubima

- Advertisement -

Male svakodnevne navike mogu imati dugoročan uticaj na naše zdravlje, a to vrijedi i kada je riječ o zdravlju zuba i usne šupljine.

U nastavku ćemo razmotriti nekoliko takvih navika za koje mnogi nisu ni svjesni da na duge staze mogu doprinijeti oštećenju zuba i stvaranja karijesa, a time i propadanja zubi.

- Advertisement -

Presnažno četkanje zuba i desni

Vjerovanje da će jačim četkanjem zubi biti čišći je široko rasprostranjeno. Međutim, presnažno četkanje može oštetiti zubnu gleđ i uzrokovati povlačenje desni.

- Advertisement -

Kada je gleđ oštećena, zubi postaju osjetljivi, što može rezultirati nelagodom pri konzumaciji vruće ili hladne hrane i pića.

Osim toga, oštećena gleđ značajno povećava i rizik za pojavu karijesa. Kako biste to izbjegli, nastojte koristiti meke četkice i nježne kružne pokrete.

Ne korištenje zubnog konca

Korištenje zubnog konca nije dodatni korak u oralnoj higijeni, već njen ključni dio kojeg ne bi trebalo preskakati.

Konac pomaže u uklanjanju hrane i bakterija koje se skrivaju između zuba, gdje četkica ne može lako doći.

Zanemarivanje korišćenja zubnog konca može dovesti do upale desni, lošeg zadaha, ali i nastanka karijesa zbog nakupljanja bakterija u uskom području između dva zuba.

Grickanje noktiju

Osim što je estetski neprivlačna navika, grickanje noktiju može uzrokovati i puno ozbiljnije probleme – oštećenje zuba te narušavanje funkcije vilice.

Ako već to nije dovoljna motivacija za prestanak s ovom navikom, znajte i da učestalo unošenje prstiju u usta povećava unos bakterija i virusa u tijelo.

Stiskanje ili struganje zubima

Nekontrolisano stiskanje i struganje zubima, poznato i kao bruksizam, najčešće se događa u snu.

Iako se ne radi o navici na koju možemo uticati, ipak ga je važno pomenuti jer mnogi nisu svjesni njegove ozbiljnosti. Bruksizam može dovesti do abrazije zubne gleđi, bolova u vilici i glavobolja.

Ako su vas drugi upozorili da stružete zubima u snu ili se budite s bolovima u vilici i stisnutim zubima, posavjetujte se sa stomatologom o noćnim štitnicima koji će spriječiti dalje oštećenje.

Cigarete i duhan

Štetnost pušenja na opšte zdravlje je poznata, ali cigarete i drugi duvanski proizvodi takođe imaju direktan uticaj na oralno zdravlje.

S čisto estetske strane, cigarete uzrokuju žućenje zuba, stoga ako želite zadržati blistavo bijeli osmjeh, bilo bi ih se najbolje riješiti čim prije.

Međutim, osim ovog “površnog” problema, pušenje može uzrokovati i probleme s desnima, loš zadah, tamnjenje i propadanje zuba te rak usne šupljine.

Korišćenje čačkalica

Iako su čačkalice praktične, kada se koriste nepravilno, mogu oštetiti desni i dovesti do upale. Iz tog razloga, svakako je bolje je koristiti zubni konac ili međuzubne, interdentalne četkice.

Hrana bogata šećerom i kiselinama

Slatkiši, gazirani sokovi i zaslađeni voćni sokovi su neki od najčešćih krivaca kada je riječ o oštećenju gleđi i zuba.

Bakterije koje uzrokuju propadanje zuba hrane se šećerima, stoga s količinom šećera raste i šansa za pojavu problema sa zubima.

Naravno, šećere nije potrebno u potpunosti izbaciti iz prehrane, ali dobro je znati kako će čaša vode nakon slatkog obroka isprati dio šećera iz usta i tako smanjiti rizik od nastanka daljih komplikacija.

Dehidracija

Osim nakon deserta, voda je i uopšteno vrlo važna za zdravlje usne šupljine. Glavni razlog tome je činjenica da je voda neophodna za proizvodnju sline, koja služi kao prirodna odbrana od karijesa.

Slina ispire ostatke hrane i neutralizuje kiseline, sprječavajući tako nastanak karijesa. Ako ne pijete dovoljno vode, rizikujete smanjenje proizvodnje sline i povećanje rizika od problema sa zubima i desnima.

Neredovne posjete stomatologu

Iako možda mislite da vam je oralno zdravlje u redu, samo redovne posjete stomatologu mogu pravilno dijagnosticirati i tretirati početne znakove problema.

Foto: whistlerdental.com

Problemi sa zubima ne moraju uvijek stvarati bol, tako da je svakako najbolji način za prevenciju redovne posjete zubaru.

Promjenom loših navika i usvajanjem pravilnih metoda čišćenja, možemo osigurati dugoročno zdravlje naših zuba. Investirajte u oralno zdravlje, vaši će vam zubi biti zahvalni!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -