NaslovnaSavjetiZašto zubi bole na hladnoću i šta raditi u tom slučaju

Zašto zubi bole na hladnoću i šta raditi u tom slučaju

- Advertisement -

Zima je konačno stigla, toplo vrijeme je dugo trajalo, ali sad se moramo spremiti za period niskih temperatura, vjetrova, kiše i snijega i kraće sunčeve svjetlosti tokom dana. Niske temperature mogu izazvati reakciju zuba, koji mogu biti osjetljivi na razne stvari, pa i na to. Istražili smo zašto se to dešava.


Zubi igraju značajnu ulogu u našem probavnom sistemu. Oni imaju prvi dodir sa hranom koju drobe da bi se lakše mogla svariti. Međutim, zubi mogu biti osjetljivi na hladnu i toplu hranu. Recimo, možda dok jedete sladoled osjetite peckanje u prednjem zubu. Isto se može dogoditi nakon kašike vrele supe. Ali bol u zubima ne pojavljuje se samo tokom jela, već i zbog hladnog vremena, koje može uticati na osetljive zube zbog širenja i skupljanja ili gubitka cakline.

Prema Fondaciji za oralno zdravlje, osjećaj žarenja u osjetljivim zubima može trajati nekoliko minuta ili sati. Takođe možete osjetiti blag bol ili jaku nelagodu zbog koje ćete posegnuti za lijekom bez recepta. Istraživanja su pokazala i da su kod žena zubi osjetljiviji nego kod muškaraca, a najviše su pogođene osobe starosti između 20. i 40. godine. Dok hladnoća može uticati na osjetljivost zuba, do toga najčešće dolazi zbog prejakog četkanja, zubne erozije, škrgutanja zubima (bruksizam) ili bolesti desni. Zato je uvijek najbolje konsultovati se sa stomatologom kako biste bili sigurni da netolerancija na hladnoću koju osjećate nije znak neke ozbiljnije bolesti.

Iako hladno može potaknuti, osjetljivi zubi obično potječu od prejake četkice, erozije cakline, škripanja zuba i bolesti desni. Uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim zubarom kako biste osigurali da vaša netolerancija na hladno nije nešto ozbiljnije.

Izložen dentin čini zube osjetljivim na hladnoću

Zubi se sastoje od različitih djelova. Prva linija odbrane od hladnoće i topline je caklina na zubima. Prema WebMD-u, caklina je tanki spoljašnji pokrov zuba koji ih štiti dok žvaćete, grizete i drobite hranu. U pitanju je zapravo najtvrđa ljuštura u ljudskom tijelu. Ali tokom vremena, caklina može erodirati. To izlaže dentin zuba. Dentin je osjetljiv dio zuba, koji mu daje bijelu boju. Takođe je sloj koji štiti šupljinu pulpe gdje se nalaze živci i krvne žile.

Caklina zuba je čvrsta, ali na nju utiču određene stvari koje stavljamo u usta svakodnevno. Zato može erodirati kada se konzumira previše voćnih sokova, gaziranih i pića koje sadrže kiseline. Kisela hrana i slatkiši takođe su krivci za eroziju cakline, navodi Health Digest. Razne bolesti mogu uticati na nju. Recimo, oni sa gastrointestinalnim problemima mogu imati želudačnu kiselinu koja dolazi do usta i cakline. I ljekovi koje uzimamo mogu negativno uticati, dok Hove Dental napominje da skleroza dentina takođe može dovesti do slabih zuba zbog kalcificikovanja dentinskih kanala.

Širenje i skupljanje zuba na hladnoći

Kada izađete na hladan zimski dan, čuvate prste na rukama i nogama, kao i glavu pokrivajući ih toplim materijalom. Ali vjerovatno ne razmišljate previše o zubima. Prema Pickett Family Dentalu, hladno vrijeme može proširiti zube. Prednji zubi mogu se pomjeriti za čak 120 stepeni zbog promjena temperature. Širenje i skupljanje zuba od toplog ili hladnog vazduha stvaraju sitne pukotine unutar cakline. Nisu to pukotine koje će natjerati nekoga da odmah posjeti svog zubara, ali su dovoljne da zubi postanu osjetljivi toliko da osjetite uticaj hladnog vazduha.

Osim uobičajenih pomjeranja zuba, punjenja i aparati u ustima mogu pogoršati oštar osjećaj hladnoće. Tako Stonebrook Family Dental napominje da hladno vrijeme čini krunice krhkijima. Budući da su krunice napravljene od porculana, mogu se smanjiti kad su izložene izrazitoj hladnoći. Zato prostor oko krune postaje izložen i bolan. Ovo važi i za one sa plombama. Budući da je nešto cakline uklonjeno kako bi se dodala plomba, zub osjeća bol kad je ta zona oko zuba izložena. Takođe se navodi da hladno vrijeme može povećati osjetljivost živčanih završetaka u zubima.

Kako se nositi sa zubima osjetljivim na zimu

Mada je važno znati razlog osjetljivosti na hladnoću, pronaći način kako se sa time nositi može pomoći u svakodnevnom životu. Kada caklina ne može da se izbori protiv hladnoće, imate nekoliko opcija na raspolaganju. Silverado Family Dentistry preporučuje upotrebu paste za osjetljive zube i čekanje 30 minuta prije nego što izađete na hladno. Takođe je važno ne jesti ništa što bi moglo isprati zaštitni premaz. Predlaže se i upotreba četkice sa mekim vlaknima za čišćenje zuba. Tretman fluorom ojačaće caklinu i olakšati podnošenje hladnoće.

Ali ako žurite i nemate vremena za četkanje, spas je u pokrivanju usta. Stavite šal oko usta kako biste spriječili da hladan vazduh udari u zube. Disanje kroz nos je isto dobra opcija, jer obrazi i usne održavaju toplinu zuba. Silverado takođe preporučuje šoljicu vrele kafe ili čaja sa parom kako biste zagrijali nos i usta. Međutim, izbjegavajte da pijete jako vruće tečnosti, jer i one mogu povrijediti zube.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -