NaslovnaSavjetiDevet vrsta hrane koje najviše štete zubima

Devet vrsta hrane koje najviše štete zubima

- Advertisement -

Održavanje dobre oralne higijene uz pomoć pranja zuba i redovnih posjeta stomatologu ključ je zdravog osmijeha. Ali i hrana koju jedemo može značajno da utiče na naše oralno zdravlje. Neke vrste hrane sadrže šećer i skrob koje bakterije u našim ustima koriste kako bi proizvodile kiseline. Te kiseline dalje napadaju zubnu gleđ, što vremenom i nepažnjom prouzrokuje karijes i bolesti desni.


U ovom članku upoznaćemo vas sa devet vrsta hrana koje su posebno loše za zube po izboru Slurrpa. Svijest o tome koja hrana predstavlja najveći rizik omogućiće vam da donesete bolje izbore kad je u pitanju vaša dijeta i umanjite opasnost od pogoršavanja oralnog zdravlja. Male promjene mogu da znače značajne iskorake u čuvanju zdravog osmijeha.


Recite NE slatkišima

Kada pričamo o oštećenju zuba, šećer je najčešći krivac. Konzumacija velike količine slatkiša kao što su bomboni, čokolade, torte i kolači može da dovede do oštećenja zuba. Štetne bakterije u ustima hrane se ostacima šećera nakon što konzumiramo ovu hranu, a zatim proizvode kiseline koje prouzrokuju eroziju zubne gleđi, zaštitnog spoljnog sloja naših zuba. Čak i neke naoko zdrave grickalice kao što je sušeno voće mogu sadržati visok nivo prirodnog šećera koji može negativno uticati na zube. Da biste zaštitili svoje zube probajte da umanjite unos ovakvih namirnica ili odaberite zdravije alternative kao što je svježe voće ili jogurt bez šećera.


Hrana koja sadrži kiselinu koja nagriza gleđ

Hrana koja sadrži kiselinu sve češće je dio modernih dijeta zbog svog osvježavajućeg ukusa. Ipak, redovna konzumacija ovakvih namirnica može vremenom oslabiti zubnu gleđ i učiniti da ona bude podložnija karijesu. Voće poput pomorandži i limuna je puno kiseline, dok gazirana pića takođe imaju nisku pH vrijedost, znači da izazivaju eroziju zuba kiselinom ako se redovno piju. Ako ih često konzumirate, pobrinite se da isperete usta ili koristite žvakaću gumu bez šećera nakon toga, jer to poboljšava proizvodnju pljuvačke koja neutrališe štetne kiseline.

foto: Freepik


Čuvajte se grickalica punih skroba

Grickalice pune skroba kao što su čips, krekeri, čak i hljeb takođe mogu biti opasne po zube. Ova vrsta hrane sadrži visok nivo ugljenih hidrata koji se tokom varenja rastavljaju u šećer. Ljepljivi talog koji ostaje nakon ovih grickalica može se zadržati na vašim zubima i predstavljati pravu gozbu za bakterije. Kako biste umanjili rizike važno je da nakon konzumiranja ovakve hrane operete zube i očistite ih uz pomoć konca.


Izbjegavajte slatkiše koji se lijepe za zube

Slatkiši koji se lijepe za zube su posebno ozloglašeni kad je u pitanju izazivanje dentalnih problema, jer se zadržavaju na zubima duži period. Tako postaju idealno tlo za razvoj bakterija koje prouzrokuju propadanje zuba. Bomboni od karamele, gumeni bomboni i lizalice su primjeri slatkiša koje treba konzumirati umjereno. Nemojte im se prepuštati, a nakon konzumacije isperite usta ili još bolje – operite zube obavezno.


Tamna pića prljaju vaš osmijeh

Čaj i kafa vremenom mogu učiniti da naši zubi izgube prepoznatljivu bjelinu zbog tamnog pigmenta koji sadrže, a koji se zove tanoid. Kako biste to izbjegli, preporučuje se da ih konzumirate umjereno, ali i da koristite slamčicu ako je moguće, kako bi tečnost zaobišla direktan kontakt sa zubima.


Pića puna kiseline – dupla šteta

Pića puna kiseline, kao što su gazirana i energetska pića, vrlo su rizična za zdravlje zuba. Ova pića kombinuju dva štetna faktora: kiselinu i šećer. Gazirana pića sadrže fosfornu, a energetska limunsku kiselinu, koja direktno uništava zubnu gleđ ako se konzumira često. Zato je bolje da se umjesto njih ponekad odlučite za čašu vode ili biljni čaj kako bi sačuvali svoje oralno zdravlje.


Pretjerana konzumacija alkohola nije dobra

Dobro je poznato da pretjerana konzumacija alkohola može imati veoma negativne posljedice po opšte zdravlje, ali takođe loše utiče i na zube. Alkoholna pića, pogotovo ona koja sadrže dosta šećera poput koktela i zaslađenih pića, mogu značajno doprinijeti raspadanju zuba. Alkohol takođe izaziva suvoću usta, a pljuvačka igra krucijalnu ulogu u održavanju našeg oralnog zdravlja jer pomaže da se ostaci hrane isperu i neutrališe kiselina koju proizvode bakterije. Kada se ne proizvodi dovoljno pljuvačke u ustima, rizik od propadanja zuba i bolesti desni se povećava. Zato se potrudite da što manje pijete alkohol, a kada to činite ostanite hidrirani tako što ćete uz to piti i dosta vode.


Ograničite grickanje hrane koja sadrži kiseline

Mnogi od nas vole da grickaju nešto tokom dana, ali konstantno izlaganje zuba hrani i piću koje sadrži kiselinu može biti štetno. Tu spadaju krastavci, citrusno voće i bilo što pomiješano sa sirćetom. Bolji izbor za grickanje je hrskavo povrće koje stimuliše proizvodnju pljuvačke ili sir koji neutrališe kiselinu.


Pazite se tvrde hrane

Grickanje ledenih kocki ili tvrdih bombona može da djeluje bezopasno, ali zapravo ima potencijal da ozbiljno našteti zubima. Ako snažno zagrizete ovakvu hranu možete oštetiti ili odlomiti dio zuba. Važno je sjetiti se da naši zubi nisu napravljeni za žvakanje tvrdih supstanci. Zato umjesto bombona potražite mekšu alternativu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -