NaslovnaSavjetiZašto je bolje prati zube poslije doručka umjesto prije

Zašto je bolje prati zube poslije doručka umjesto prije

- Advertisement -

Svako ima svoju jutarnju rutinu. Možda je to intenzivna seansa u teretani praćena hladnim tušem. Ili pritiskanje dugmeta za odlaganje alarma više puta prije nego što ustanete iz kreveta. Svi mi započinjemo svoje dane na različite načine, ali je za većinu nas karakteristično da čim ustanemo operemo zube.

Međutim, jedno od najspornijih pitanja u stomatologiji je da li bi trebalo prati zube prije ili poslije doručka. Sve više stomatologa preporučuje ovu drugu opciju, a među njima je i britanski stručnjak dr Džej Džoši koji je iznio i naučne argumente koji stoje iza njegovog stava.

“Ako ne perete zube poslije doručka, može doći do više problema sa oralnim zdravljem. Doručak ostavlja za sobom čestice hrane i šećera u ustima, a to je upravo ono čime se bakterije u ustima hrane. Ove bakterije formiraju plak, ljepljivi talog koji može dovesti do propadanja zuba i oboljenja desni ako se ne ukloni”, upozorio je dr Džoši u izjavi za Express.

Plak stvara kiseline koje mogu prouzrokovati gleđ zuba, a rezultat toga nakon nekog vremena je nastanak karijesa. Plak takođe iritira desni, što može rezultirati oboljenjem desni i lošim zadahom. Osim toga, britanski stomatolog upozorava da ljudi koji peru zube prije doručka takođe mogu povećati osetljivost svojih zuba.

foto: Freepik

On ima i važno upozorenje kada je riječ o pranju zuba poslije doručka. Konzumiranje hrane i napitaka koji sadrže kiseline za doručak, poput soka od pomorandže, privremeno mogu omekšati gleđ zuba, pa je bolje sačekati prije nego što počnete sa četkanjem.

“Sačekajte oko 30 minuta nakon jela kako biste omogućili da pljuvačka neutrališe kiseline i remineralizuje zube, smanjujući rizik od oštećenja”, pojasnio je dr Džoši.

Ne slažu se svi sa stomatolozima koji uzdižu prednosti pranja zuba odmah ujutro, ali ono što je najvažniji aspekt oralne higijene je održavanje dosljedne i temeljne rutine, koja uključuje četkanje, korišćenje konca za zube i redovne stomatološke preglede.

“Kao opšte pravilo, trebalo bi da perete zube dva puta dnevno. Jedan put neposredno prije nego što odete na spavanje. Odlazak na spavanje sa plakom na zubima će mu omogućiti da se kalcifikuje, a onda ga nećete moći ukloniti normalnim četkanjem, već će to morati da uradi stomatolog. Osim prije spavanja, trebalo bi da četkate zube još jednom tokom dana. Zapamtite: četkate zube dva puta dnevno po dva minuta. Koristite tajmer na svom telefonu, stavite sat u kupatilo ili jednostavno pratite vrijeme”, savjetuje Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -