NaslovnaSavjetiUticaj alkohola na zdravlje zuba

Uticaj alkohola na zdravlje zuba

- Advertisement -

Nije nikakva novost da alkohol negativno utiče na čitav organizam. Alkohol, takođe, utiče i na zdravlje zuba i usne duplje. Karijes se mnogo češće javlja kod alkoholičara, nego kod osoba koje ga konzumiraju rjeđe ili uopšte ne. Alkohol je sam po sebi bogat prostim šećerima, koji utiču na stvaranje bakterije koje uzrokuju karijes. Uz relativno lošu ili čak odsustvo oralne higijene kod alkoholičara, kao i usljed neredovnih stomatoloških kontrola, kod alkoholčara se često sreću zubi razoreni velikim karijesima, koji se nerijetko završavaju vađenjem zuba.

Paradontopatija je česta pojava kod alkoholičara. Loša oralna higijena uzrokuje pojačano stvaranje dentalnog plaka, uzročnika zapaljenja gingive i razvoja parodontalnih džepova. Za alkoholičare je karakteristično opadanje odbrambenih sposobnosti organizma, odnosno, pad imuniteta, usljed čega parodontopatija mnogo brže napreduje i brže se razvija. Neprijatan zadah je posljedica loše oralne higijene, prisustva nesaniranih karijesa i neliječene parodontopatije, kao i smanjenog lučenja pljuvačke.
Erozije zuba kod alkoholičara su česte usljed visoke koncentracije kiselina u alkoholnim pićima, koje svojim direktnim, učestalim i produženim djelovanjem na gleđ zuba dovode do njenog oštećenja i stvaranja erozija, koje mogu biti veoma bolne.

Virusne i gljivične infekcije usne duplje kod alkoholičara su česte usljed opadanja imuniteta. Javljaju se učestali herpesi, kao i infekcije kandidom.
Promjene na mekim tkivima, kao što su usne, obraz, jezik takođe se dešavaju kod alkoholičara. One mogu da variraju od crvenih i bolnih promjena, do bijelih, tvrdih i dugotrajnih promjena. Izazivaju nelagodnost u usnoj duplji, najčešće u vidu bola, pečenja i žarenja, koje se pogoršava sa konzumacijom alkoholnih pića.
Posljedice uticaja alkohola na cjelokupno zdravlje, pa i zdravlje usne duplje mogu biti veoma ozbiljne…

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -