NaslovnaSavjetiSavjeti ljekara: Kako se osloboditi lošeg zadaha i žutih zuba

Savjeti ljekara: Kako se osloboditi lošeg zadaha i žutih zuba

- Advertisement -

Britanski ljekar čiji profil pod imenom Doctor Sooj na društvenoj mreži TikTok prati više od 52 hiljade korisnika, često daje zdravstvene savjete onlajn. On je ukazao na nekoliko jednostavnih načina na koje se mogu izbjeći loš zadah i žuti zubi, te na greške koje mnogi od nas prave kad je u pitanju oralna higijena.


Vjerovatno djeluje kao dobra ideja oprati zube nakon što konzumiramo voće, ali doktor Sudž je upozorio da to može imati negativne posljedice.

“Kiselina koju voće sadrži može biti erozivna i oštetiti zubnu gleđ. Kad operete zube nakon hrane koja sadrži šećer ili kiselinu, vi zapravo trljate tu kiselinu na zube. Tako se uništava zubna gleđ, a zubi postaju više žuti. Takođe, to može prouzrokovati i druge probleme, kao što su karijes ili nakupljanje zubnog plaka”, objasnio je odgovarajući na pitanje jednog od pratilaca koji se žalio na osjetljivost zuba nakon što je jeo velike količine voća prije četkanja sa proizvodom za izbjeljivanje.

Drugi korisnik pitao je dr Sudža kako da se izbori sa lošim zadahom, a ljekar je ponudio svoj savjet.

“Nježno perite zube i desni bar dva puta dnevno po dva minuta. Probajte da koristite antimikrobnu tečnost za ispiranje usta ili pastu za zube. Redovno posjećujte stomatologa. Nježno izribajte jezik makar jednom dnevno sa čistačem jezika ili strugačem. Ako nosite proteze, održavajte njihovu čistoću i skinite ih tokom noći”, poručio je Britanac, a prenosi Mirror.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -