NaslovnaSavjetiDubok karijes - kako nastaje i na koji način se liječi?

Dubok karijes – kako nastaje i na koji način se liječi?

- Advertisement -

Dubok karijes, tj. caries profunda, predstavlja uznapredovali oblik ovog oboljenja. U pitanju je karijes koji se proširio u dublje slojeve, tako da se maksimalno približio živcu zuba, ali još uvijek nije doveo do ireverzibilnog oštećenja.

Svaki zub se sastoji od gleđi, dentina i zubne pulpe. Gleđ je najtvrđi deo zuba. Ujedno, je i najtvrđe tkivo u čitavom ljudskom organizmu. Ipak, to ne znači da je otporno na spoljašnje faktore koji mogu da dovedu do oštećenja. Ispod gleđi nalazi se dentin, koji daje boju zubu.

U unutrašnjosti je smeštana zubna pulpa ili živac, kako se popularno naziva. Ona sadrži krvne sudove, nerve i razne ćelija.

Kada nastaje dubok karijes?
Neliječeni karijes glavni je krivac za prodor u dublje slojeve. Naime, bakterije iz usne duplje prilikom razgradnje hrane stvaraju kiseline. Usljed loše oralne higijene ili potpunog nedostatka brige o zubima, ove kiseline nesmetano djeluju na zub.

Dubok karijes
Karijes se najprije razvija na površini zuba. Ukoliko se ne sanira u ovoj fazi dejstvo bakterija se nastavlja. Kada se gleđ istroši, bakterije prodiru u sljedeći sloja zuba. Kako je dentin mekše tkivo od gleđi, put kvara do zubne pulpe mnogo je brži.

U ekstremnih slučajevima prodiranje se može nastaviti, tako da se proširi izvan korijena zuba do kosti. Iako je loša oralna higijena uzročnik karijesa, postoje i određeni faktori koji ubrzavaju njegov razvoj. Tu prije svega, spadaju kvalitet gleđi i raspored zuba, odnosno zbijenost u nizu. Takođe, kvalitet pljuvačke i disanje kroz usta utiču na pojavu kvara.

Kako prepoznati dubok karijes?
Intenzivan bol karakteristični je znak za dubok karijes. On se može javiti prilikom zagrižaja, ali i kada nije izazvan nekim spoljašnjim nadražajem. Bol prati preosetljivost zuba na toplo, hladno i slatko.

Pored ovih simptoma, jasno je vidljiv kvar na zubu. Karijes dubljih slojeva zahvata tako zub da postaje crn i na njemu se mogu uočiti jame. Međutim, u pojedinim slučajevima može se desiti da simptomi potpuno izostaju. Zbog toga su preventivni stomatološki pregledi od ključnog značaja za otkrivanje problema.

Kako se liječi dubok karijes?
Dubok karijes zahtijeva složeni tretman. Da bi se utvrdilo u kojoj mjeri je zahvatio zub neophodno je obaviti snimanje zuba. Tek kada se sagleda stepen karijesa pristupa se odgovarajućem liječenju.

Ukoliko karijes nije zahvatio pulpu, nakon temeljnog čišćenja kaviteta i razmekšanog dentina, može se staviti privremeni ispun. Zatim i trajni ispun, tj. plomba. U slučaju velikog oštećenja zuba umjesto klasične koriste keramičke plombe ili krunice. Kada je karijes zahvatio i najdublji sloj, pulpu, vrši se liječenje kanala korijena zuba.

Ono obuhvata uklanjenje oboljele pulpe, čišćenje kanala i ispunjava lijekom. Nakon liječenja koren kanala se puni odgovarajućim punjenjem i stavlja se plomba. Na taj način se zub spašava od vađenja.
Dubok karijes
Nažalost, u pojedinim slučajevima dubok karijes je toliko zahvatio zubna tkiva da ni endodontski tretman nema efekta. Tada je vađenje zuba jedino rješenje. Izgubljeni zub treba nadoknadi odgovarajućim protetskim radom.

Izvor: Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -