NaslovnaSavjetiDa li i dijetalni gazirani sokovi loše utiču na oralno zdravlje?

Da li i dijetalni gazirani sokovi loše utiču na oralno zdravlje?

- Advertisement -

Dijetalni gazirani sokovi sve su popularniji, oni često djeluju kao pravi izbor za one koji vode računa o zdravlju. Ako se gledaju samo po pukoj vrijednosti, to i jeste tako jer uštede 140 i više kalorija koji se nalaze u običnom soku, a u isto vrijeme zadovoljavaju potrebu za slatkim zahvaljujući vještačkim zaslađivačima poput aspartama, saharina i sukraloze. Međutim, pokazalo se da nisu baš toliko zdravi, već da doprinose mnogim bolestima, među kojima su i one oralne.


Istraživanje sprovedeno 2021. pokazalo je da su tragovi zubne erozije bili pristuni kod 80 odsto ispitanika koji su bili na nekoj dijeti. Istraživači su posmatrali četiri grupe: one koji su konzumirali velike količine vode, dijetalne sokove, kafu ili čaj i sokove. Od ove četiri grupe, oni koji su pili dijetalne sokove imali su najveći nivo zubne erozije, njih 85 odsto. U grupi koja je najviše konzumirala vodu taj odnos je 79 procenata, pa su istraživači zaključili da je rizik od zubne erozije samo malo veći kod dijetalnih sokova.


Umjesto šećera dijetalni sokovi sadrže veće količine kiselina, među kojima su limunska, fosforna i vinska. Mada je lako zaključiti da sokovi tamnije boje mogu biti najštetniji po zdravlje, oni koji su više bazirani na limunu i sadrže veći nivo kiseline mogu biti jednako loši.

Kako umanjiti rizik od oštećenja zuba

Naši zubi ne mogu da izdrže velike nivoe kiseline, koja nagriza zube i po 20 minuta nakon što popijete dijetalni sok. Za one koji ih redovno konzumiraju to je velika šteta koju nanose svojim zubima svakog dana, a koja može prouzrokovati veću osjetljivost zuba, značajnu nelagodu kada jedete hladnu ili toplu hranu, te povećati rizik od karijesa.

Ograničavanje konzumiranja sokova je najbolji način da sačuvamo zube. Međutim, svi ponekad želimo da se prepustimo tom uživanju, pa stručnjaci preporučuju korišćenje slamčice kako bi se minimalizovala izloženost zuba štetnim kiselinama. Takođe, mnogo je bolje popiti sok odjednom, nego ga piti pomalo tokom cijelog dana. Nakon što popijete dijetalni sok, nemojte prati zube 30 minuta. Umjesto toga, popijte čašu vode, tako ćete pomoći čišćenje vaših zuba od kiseline.

Pića koja prijaju zubima

Osim toga, razmotrite da se okrenete piću koje više prija vašim zubima. To uključuje mlijeko, koje sadrži proteine i minerale koji preveniraju oštećenja zuba. Ovo se ipak ne odnosi na mliječne proizvode koji sadrže aditive za šećer, poput čokoladnog mlijeka. Crni i zeleni čaj su takođe dobri za vaše zube. Bogati fluoridom koji smanjuje rizik od karijesa, zaustavljaju raspadanje zuba i nadomešćuju minerale koje zubi gube tokom procesa demineralizacije.

Izvor: Health Digest

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -