NaslovnaZa pacijenteVeza između upale sinusa i zubobolje

Veza između upale sinusa i zubobolje

- Advertisement -

U savremenom društvu sve veći broj ljudi suočava se sa zdravstvenim problemima koji često imaju složenu prirodu. Jedna od takvih veza za koju možda niste znali, ona između upale sinusa i zubobolje, može imati značajan uticaj na oralno zdravlje.


Sinusi i njihova uloga

Sinusi su šupljine u kostima lobanje, smještene iza čela, iznad očiju, između očiju i oko nosa. Njihova uloga je da pomognu u filtriranju i vlaženju vazduha koji udišemo, smanjujući tako iritaciju i suvoću disajnih puteva. Međutim, sinusna upala (sinuzitis) može poremetiti normalno funkcionisanje ovih šupljina i izazvati niz neugodnih simptoma, uključujući bolove u glavi, pritisak u nosu i licu, začepljen nos, i druge nelagodnosti. Sinusi su obloženi ružičastom membranom koja je slična sluzokoži u unutrašnjosti usta, a kada se te membrane inficiraju i upale, dolazi do sinuzitisa.

Postoje četiri vrste sinusa: frontalni (iznad očiju i nosa), etmoidalni (između očiju i korijena nosa), sfenoidalni (duboko iza nosa) i maksilarni ili vilični (sa strana nosa). Vilični svojom pozicijom mogu da budu u bliskom kontaktu sa položajem korijena gornjih bočnih zuba. Ako su veći, mogu da se protežu od korijena pretkutnjaka, ponekad čak i od očnjaka sve do posljednjeg kutnjaka u vilici.

- Advertisement -


Vrste sinuzitisa i simptomi

Zapaljenje maksilarnog sinusa je najčešće praćeno zapaljenjem sluznice nosa i tada govorimo o rinosinuzitisu. Prema uzroku, infekcija može biti virusna, bakterijska i gljivična. Prema toku bolesti razlikuju se akutna (do tri sedmice), subakutna (tri do osam sedmia) i hronična forma sinuzitisa (preko osam sedmica).

Simptomi koji najčešće prate sinuzitis su:

  • Zapuštenost nos
  • Pojava sekreta u nosu i grlu
  • Pritisak u srednjem dijelu lica
  • Bolovi koji se šire ka oku, ušima i zubima
  • Suzenje očiju
  • Gubitak čula ukusa
  • Umor i malaksalost
  • Povišena tjelesna temperatura

Veza između upale sinusa i zubobolje

Najvažnija veza između upale sinusa i zubobolje leži u anatomskoj blizini sinusa i zuba. Gornji molari (kutnjaci), koji su najbliži sinusima, posebno mogu postati osjetljivi i bolni kada sinusi postanu upaljeni. S obzirom na njihovu blizinu, sinusna upala može uzrokovati bol u zubima, ali i obratno – oštećenje ili infekcija na zubima može dovesti do hroničnog sinuzitisa.

Mnogi simptomi obične zubobolje su slični sinusnoj, ali sinusni bol utiče na više zuba od jednog, a može postati intenzivniji prilikom kretanja i aktivnosti poput skakanja i naginjanja. Sinusi, zubi i desni dijele slične živce koji mogu prenositi signale bola. Procjenjuje se da je čak 40 odsto hroničnih infekcija maksilarnog sinusa uzrokovano infekcijama zuba.

Ponekad sinuzitisi maksilarnog sinusa nastaju i kao komplikacije stomatoloških intervencija, kao što su:

- Advertisement -
  • otvaranje sluzokože sinusa prilikom vađenja zuba
  • potiskivanje dijela korijena ili cijelog zuba u sinus prilikom njegovog važenja
  • potiskivanje materijala za punjenje kanala korijena zuba prilikom endodontskog tretmana istog
  • potiskivanje djelova endodontskih instrumenata prilikom endodotskog tretmana
  • kada se potiskuju zubni implanti u sinusnu šupljinu

Načini na koje sinuzitis izaziva zubobolju

  1. Pritisak na nerve

    Kada sinusi postanu upaljeni, mogu se proširiti i vršiti pritisak na okolne strukture, uključujući nerve koji inervišu zube. Ovaj pritisak može uzrokovati osjećaj bola u zubima, naročito u gornjim molarima.
  2. Refleksna bol

    Sinusna upala može dovesti do refleksnog bola u zubima, što znači da se bol osjeća u zubima iako nisu direktno pogođeni. Ovaj fenomen može otežati identifikaciju izvora bola.
  3. Povećana osjetljivost zuba

    Sinusna upala može uzrokovati povećanu osjetljivost zuba na temperaturu i pritisak. Ovo može dovesti do povećane nelagodnosti i otežati normalno žvakanje i konzumiranje hrane.

Kako do izliječenja?

Neki od ljekova koje vaš ljekar može preporučiti da koristite kod kuće su:

Ispiranje nosa: Ispiranje nosne šupljine toplim fiziološkim rastvorom radi podsticanja drenaže sluzi.

Nosni sprej: Korišćenje nosnog spreja koji sadrži fenilefrin ili efedrin može olakšati simptome.

Lokalni dekongestivi: Upotreba lokalnih dekongestiva, kao što je efedrin ili pseudoefedrin može pomoći da se oslobodite nazalnog sekreta i zapušenja u nosu i tako omogućiti protok više vazduha kroz sinuse. Dekongestivi se ne smiju koristiti duže od sedam dana.

Topli oblozi: Postavljanje toplih obloga na područje sinusa može smanjiti pritisak, recimo preko čela i sa obje strane nosa.

Odmaranje i unos dovoljno tečnosti: Ako budete pili dosta vode i odmarali, to može pomoći u razrjeđivanju nazalnog sekreta.

Antibiotici: Ako se vjeruje da je sinuzitis uzrokovan bakterijom, ljekar može prepisati antibiotike, a u pitanju su uglavnom amoksicilin, klavulanat sa amkoksicilinom, doksiciklin, klaritomicin, azitromicin i cefuroksim.
Ako osoba stalno ima sinuzitis koji utiče na njeno disanje i kvalitet života, ljekar može preporučti i operaciju sinusa. U pitanju je hirurški zahvat koji može proširiti sinusne prolaze kako bi se smanjila vjerovatnost pojave infekcije i iritacije.

Kada posjetiti ljekara


Obavezno bi trebali da posjetite ljekara ako se suočavate sa sljedećim simptomima:

  • jak bol u sinusima
  • groznica koja traje duže od tri-četiri dana
  • nemogućnost da jedete ili pijete zbog zubobolje ili bola u licu
  • simptomi koji traju duže od 10 dana bez poboljšanja

Značaj oralnog zdravlja u prevenciji problema

Očuvanje oralnog zdravlja igra ključnu ulogu u sprečavanju problema vezanih za sinusnu upalu i zubobolju. Evo nekoliko savjeta kako održavati oralno zdravlje:

  1. Redovna oralna higijena
    Pravilno četkanje zuba, upotreba zubnog konca i ispiranje usne šupljine antiseptičkim sredstvima su ključni koraci u očuvanju oralnog zdravlja. Ovo pomaže u sprečavanju zubnih problema koji mogu biti izazvani sinusnom upalom.
  2. Posjeta stomatologu
    Redovni pregledi kod stomatologa su od suštinskog značaja. Stomatolog može identifikovati potencijalne probleme na vrijeme i pružiti savjete o očuvanju oralnog zdravlja.
  3. Tretman sinusne upale
    Ako patite od sinusne upale, važno je potražiti tretman i pratiti uputstva ljekara. Liječenjem sinusne upale možete smanjiti rizik od zubobolje i drugih oralnih problema.

U zaključku, veza između upale sinusa i zubobolje naglašava važnost očuvanja oralnog zdravlja. Pravilna oralna higijena, redovni pregledi kod stomatologa i liječenje sinusne upale mogu pomoći u sprečavanju neugodnih simptoma i komplikacija. Održavanje ravnoteže između oralnog i opšteg zdravlja može doprinijeti vašem cjelokupnom blagostanju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -