NaslovnaSavjetiZubna gleđ konačno može biti obnovljena

Zubna gleđ konačno može biti obnovljena

- Advertisement -

Zubna gleđ, spoljašnji dio zuba, je najtvrđe tkivo u tijelu. Omogućava našim zubima da funkcionišu veliki dio našeg života uprkos sili griženja, izloženosti kiseloj hrani i pićima i ekstremnim temperaturama.

Međutim, za razliku od drugih tkiva u tijelu, ovaj premaz zuba se ne može regenerisati kada se izgubi, što može dovesti do bolova i gubitka zuba. To je ono u šta smo dugo vjerovali i zato ne postoji takav lijek za obnavljanje zuba – samo metode kao što su tretman kanala korijena i postavljanja krunica za zaštitu zuba.

Sada, nova studija tvrdi da se novi materijali mogu kreirati sa izuzetnom preciznošću i redosledom kako bi izgledali i ponašali se baš kao prethodno pomenuti zaštitnik zuba.

Izvanredne performanse su rezultat visoko organizovane strukture zubne gleđi.

Problem propadanja ovog tkiva pogađa više od 50 odsto svetske populacije, pa je pronalaženje načina da se ova supstanca ponovo stvori već dugo glavna potreba u stomatologiji.

Kako se odvija regeneracija zubne gleđi

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications i tvrdi da se ovi materijali takođe mogu koristiti za širok spektar dentalnih komplikacija kao što su prevencija i liječenje karijesa ili preosjetljivosti zuba – takođe poznatog kao preosjetljivost dentina.

Šerif Elšarkavi, jedan od istraživača studije o regeneraciji zubne gleđi sa Univerziteta Kraljice Marije u Velikoj Britaniji, rekao je:

„Ovo je uzbudljivo jer jednostavnost i svestranost platforme za mineralizaciju otvara mogućnosti za liječenje i regeneraciju zubnih tkiva“

Regeneracija zubne gleđi postiže se ovim procesom mineralizacije koji pomaže u stvaranju materijala koji mogu da se ponašaju kao sama gleđ

Objašnjavajući dalje prednosti procesa, Elšarkavi je rekao: „Na primjer, mogli bismo da razvijemo zavoje otporne na kiselinu koji mogu da infiltriraju, mineralizuju i štite izložene dentinske tubule ljudskih zuba za liječenje preosjetljivosti dentina.

Kako je razvijen mehanizam regeneracije zubne gleđi

Mehanizam koji su razvili ovi istraživači zasniva se na specifičnom proteinskom materijalu koji je u stanju da pokrene i vodi rast nanokristala apatita (kalcijum fosfata) na više skala – što je slično rastu ovih kristala kada se zubna gleđ razvija. u našem tijelu.

Obim procesa regeneracije zubne gleđi

1. Osim izlečenja stomatoloških problema, „ključno otkriće je bila mogućnost da se poremećeni proteini iskoriste za kontrolu i vođenje procesa mineralizacije na više nivoa“, rekao je Alvaro Mata, drugi istraživač studije sa istog univerziteta.

2. Istraživači su proširili obim nauke o materijalima učeći iz prirodnih procesa i razvijajući korisne materijale zasnovane na preciznoj kontroli molekularnih gradivnih blokova – što su, u ovom slučaju, zubi.

3. Dobijanje kontrole nad procesom mineralizacije otvara mogućnost stvaranja više takvih hijerarhijski organizovanih materijala koji imitiraju različita tvrda tkiva osim zubne gleđi, kao što su kost i dentin.

Izvor: dentistfriend.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -