NaslovnaSavjetiHrana i navike koje uzrokuju mrlje na zubima

Hrana i navike koje uzrokuju mrlje na zubima

- Advertisement -

Želite li da imate lijep osmijeh i bijele zube, trebalo bi da se pridržavate pravila koje će vam pomoći kako bi vaši zubi bili zdraviji, a osmijeh ljepši i bjelji.

U daljnjem tekstu vam donosimo najčešće uzročnike mrlja na zubima kao i korisne savjete za njihovo uklanjanje.

Foto: wikipedia.org

Čaj ili kafa
Čaj ili kafa sadrže biljne ekstrakte koji imaju vrlo visoku tendenciju ljepljenja i izgledaju kao fleke na zubima.

Bez obzira koju vrstu paste za zube koristite, bez obzira i na to kakvu vrstu četkice korstite, ako pijete čaj ili kafu više od jednom dnevno svakog dana u godini, sigurno će vam na zubima ostati mrlje. U tom slučaju bilo bi preporučljivo da profesionalno očistite zube ili promijenite svoje navike.

Pušenje
Duvanski dim sadrži nikotin i katran. Ova dva sastojka glavni su krivci za mrlje od pušenja. Katran ima crnu boju, a nikotin ima svojstvo žućkaste boje. S toga i ne čudi činjenica da pušači obično imaju crnkastu i crvenu liniju na mestu spajanja desni i zuba, kao i žutosmeđu nijansu zuba.

Foto: healtheuropa.eu

Najkorisnije rješenje za vas bi bilo da napustite ovu nezdravu naviku.

Crveno vino
Crveno vino se sastoji od grožđa koje ima prirodne boje, a ove prirodne boje će se vezati za površinu zuba i izazvati bojenje zuba, ali taj je proces slab i blag i javlja se kod onih ljudi koji redovno konzumiraju crno vino.

Hladni i energetski napici
Hladna pića i energetska pića sadrže sredstva za bojenje. Ova sredstva se mogu natapati na plaku zuba i potom očvrsnuti, što vrlo često rezultira mrljama na zubima koje se nekad teško mogu ukloniti.

Foto: fox43.com

Bobice i povrće
Zaista ne mislimo da povrće treba kriviti za mrlje na zubima, ali klinički je dokazano da postoje neke bobice i povrće koji imaju obojene sokove u njima, koji se kao mogu zalijepiti na ploči zuba i nažalost ostaviti tvrdokorne mrlje.

Rješenje za uklanjanje mrlja na zubima jeste:
*Izbjegavanje loših navika i hrane koja stvara mrlje.
*Četkanje dva puta dnevno pravilnom tehnikom četkanja.
*Korišćenje zubnog konca jednom dnevno.
*Oralnu profilaksa svakih 6 mjeseci
*Održavanje oralne higijene

Izvor: ordinacija Dr Antonić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -