NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Mihael Stanojević

Na pitanja čitalaca odgovara dr Mihael Stanojević

- Advertisement -

Cijenjeni stomatolog Mihael Stanojević, koji u Istočnom Sarajevu vodi nagrađivanu ordinaciju pod njegovim imenom, odvojio je malo vremena da podijeli sa nama svoje znanje i pomogne našim čitaocima da riješe stomatološke dileme.

Specijalista stomatološke protetike, koji između ostalog i predaje na Stomatološkom fakultetu u Foči, odgovarao je na pitanja vezana za pigmentaciju, demineralizaciju, klimanje i osjetljivost zuba, te promjeni njihovog položaja.

- Advertisement -

Beba stara 8 mjeseci ima već šest zubića na kojima je neka kao bijela pigmentacija, zanima me šta bi mogao biti uzrok?

Teško je bez detaljnog pregleda reći o kakvoj vrsti pigmentacija se radi. Pošto je beba mala, vjerovatno ima veći broj obroka u toku dana, pa pljuvačka ne uspije sprati naslage sa zubića.

Preporuka bi bila da joj, ako je moguće, nakon svakog obroka očistite zube. Higijena se sastoji u tome da gazom namotanom na prst roditelj prebriše zubiće i desni. Takođe na tržištu postoje „četkice“ koje roditelji navuku na prst kao rukavicu i prebrišu zubiće i desni dojenčeta. Izbjegavati da dijete duže vrijeme drži bočicu sa sokom ili drugim napicima u ustima.

- Advertisement -

Drugi razlog pigmentacija bi mogla biti nepravilnost u razvoju gleđi ili dentina, ali bi bilo neophodno da doktor stomatologije uradi pregled i da predloži mjere za oralnu higijenu.

Imam izbačene gornje zube. Htjela bih raditi protezu na kugle ili sa implatantima, međutim zanima me da li zubi tada mogu izgledati normalno tj. da li će i dalje biti izbačeni? I može li doći do spuštanja gornje usne?

Položaj postojećih zuba se može promijeniti na dva načina: jedan je da se ortodontskom
terapijom
zubi postave u određeni položaj, a zatim protetskim radom rekonstruišu nedostaci.

Drugi način bi bio da se nakon korijenskog liječenja urade livene nadogradnje koje bi promijenile poziciju krunica zuba. Da li ćete se odlučiti za terapiju parcijalnom skeletiranom protezom ili implantima zavisi od raspoložive količine kosti za ugradnju implantata, kao i od procjene ljekara koja bi terapija bila optimalna. Gornja usna, tj. usne uopšte su izgrađene od niza mišića koji se pružaju u raznim pravcima. Pošto se radi o mišiću, on se adaptira na novu situaciju, tj. skraćuje ili produžava svoja vlakna i ne bi trebalo doći do pada gornje usne, već do njene adaptacije.

Da li je normalno da zub boli na hladno nakon plombiranja? Bol je kratka i traje par sekundi. Zub ne boli na zagriz. 

Može da se desi tzv. postoperativna osjetljivost zuba nakon postavljanja ispuna, ali bi ta osjetljivost trebala nestati nakon par dana. Ako osjetljivost postoji duže vremena treba se obratiti ljekaru da utvrdi uzrok. Uzrok može biti ogoljenost vrata zuba, povećana osjetljivost pacijenta zbog trenutnih uslova (pad imuniteta, prehlada, premor, stres, mjesečni ciklus kod žena) ili neadekvatno zaptivanje ispuna.

Prednje jedinice ili čak i dvojke na dodir prstom se klimaju (ranije sam imala slomljeni zub u donjoj vilici, pa mogu da prepoznam). Povremeno na pritisak jezikom ili prstom u gornjem dijelu zuba kao da osjetim pomjeranje vilice vrlo malo. Ortopan snimak mi je bio uredan prije par mjeseci. Da li je to u redu pojava ili je potrebno posjetiti stomatologa?

Pomjeranje zuba (klimanje) je fiziološka pojava, jer zubi ne leže direktno u kosti, već su
elastičnim vlaknima vezani za kost. Fiziološko (normalno) pomjeranje zuba je do 1 mm.
Pomjeranje preko te granice može upućivati na neki patološki proces ili traumu zuba.
Patološki proces je obično neki vid parodontopatije, a trauma može nastati i zbog gubitka
bočnih, potpornih zuba, te u dugom vremenskom periodu dovesti do povećanog pomjeranja zuba. Ortopan snimak je pomoćno dijagnostičko sredstvo, pa bih preporučio da se uradi
detaljan stomatološki pregled.

Sinu mi je sa tri godine počela demineralizacija zuba. Redovno pere zube, vrlo malo jede slatko, koristili smo godinu dana pastu GC Tooth Mouse poslije pranja, za pranje zuba koristimo Curaprox i pastu i četkicu. Slabo šta je pomoglo. Postoji li način da se to zaustavi i hoće li se odraziti na stalne zube taj problem?

Demineralizacija zuba je stanje koje treba prevenirati koristeći paste za zube sa povećanim
sadržajem fluora. Korištenje GC Tooth Mouse paste je jedan od načina, ali je primjećeno da
zbog različitih pH uslova u ustima pacijenata sve paste ne djeluju na isti način. Od istog
proizvođača imate i MI pasta plus, pa možete koristiti i nju ili druge proizvođače koji imaju
dječje paste sa povećanim sadržajem fluora. Korištenje visokih koncentracija za fluorizaciju
(mineralizaciju) zuba se preporučuje od djetetove 6 godine.

Svakako se preporučuju češće kontrole kod doktora stomatologije, a ako je dijete dobro za saradnju, ako postoji potreba, razmisliti i o prekrivanju zuba estetskim ispunima. Ne postoje naučni dokazi povezanosti demineralizacije na mliječnim i stalnim zubima. Preporuka su redovne kontrole i praćenje situacije u toku vremena, po mogućnosti kod istog doktora stomatologije.

Polomio mi se vrlo mali dio na vrhu prednjeg zuba i to me mnogo iritira i grebe jezik, a ostatak zuba je potpuno u redu i ne klati se uopšte. Šta mogu da uradim, odnosno kako da popravim zub?

Ako je došlo do oštećenja samo malog dijela ruba krunice zuba i nema pomjeranja zuba
preko fiziološke granice, prema preporuci doktora stomatologije, moguće je uraditi samo
poliranje oštećenog dijela zuba ili eventualno nadograditi izgubljeni dio zuba estetskim
ispunom.

ZU Specijalistički centar Stanojević nalazi se na adresi Spasovdanska 13, Istočno Sarajevo, a možete je dobiti na broj telefona +387 65 403-353.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -