NaslovnaZa pacijenteDa li znate šta su zigomatični implanti: Od nerješivog problema do osmijeha...

Da li znate šta su zigomatični implanti: Od nerješivog problema do osmijeha za jedan dan

- Advertisement -

Bolesti usta i zuba su među najzastupljenijim danas. Nažalost, mnogi počnu ozbiljnije da shvataju zdravlje svojih zuba tek kad počnu da ih gube. Tada su njihovo zdravlje i izgled već narušeni, a rješenje kojem se često okreću su implanti. Ovo je najbolje rješenje za izgubljeni zub, jer implantologija omogućava da se rekonstruiše njegova funkcija, estetika i zagriz. Ali šta kada pacijent nije u mogućnosti da ugradi konvencionalne implante?

Standardne stomatološke i implantološke procedure ponekad nisu dovoljne za pacijente koji su izgubili značajan dio kostiju. Ako je pacijentu rečeno da nije kandidat za zubne implante, onda su možda zugomatični zubni implanti pravo rješenje.

- Advertisement -

Šta su zigomatični implanti?

Zigomatični implanti predstavljaju najviši stadujim u implantologiji i ugrađuju se kod pacijenata čiji se problemi ne mogu riješiti konvencionalnom implantologijom, kao ni tehnikom All-on-4. Oni predstavljaju rješenje prije svega za pacijente koji žele zubne implante, ali imaju ozbiljan gubitak kosti u gornjoj vilici. Zigoma implanti ime su dobili po tome što se postavljaju u zigomatičnu (jagodičnu) kost i obezbjeđuju temelj za zubne mostove i proteze u gornjoj vilici.

Kako to funkcioniše?

Ovom procedurom se izbjegavaju komplikovane i skupe operacije nadoknađivanja zubnih kostiju. Konvencionalni implanti se usađuju u viličnu kost na mjesto gdje su bili korijenovi zuba. Ako je pacijent izgubio sve zube u gornjoj vilici, a nije u mogućnosti da ugradi zubne implante, njegove opcije su da nosi totalnu protezu ili da odabere zigoma implante.

Zigomatični implantati imaju nestadardnu, veću dimenziju. Njihova veća dužina omogućava oralnim hirurzima da dopru do zigomatične kosti i tu urade stabilizaciju i upravo to je glavna razlika u odnosu na All-on-4 proceduru, koja traje jednako kao i ugradnja zigoma implanta, što znači da pacijenti mogu da dobiju osmijeh za jedan dan.

I oporavak od procedure ugradnje zigomatičnih implanta je sličan kao kod konvencionalnih i za mnoge iznenađujuće brz. Neki pacijenti mogu imati modrice oko donjih kapaka, a uglavnom im je potrebno tri do pet dana da se vrate svojoj uobičajenoj rutini.

- Advertisement -

Prednosti zigomatičnih implanta

Zigomatični implanti pružaju brojne prednosti u odnosu na tradicionalne:

Sigurna opcija za osobe sa nedostatkom kosti: Zigomatični implanti omogućavaju osobama koje nemaju dovoljno kosti u gornjoj vilici da ipak dobiju fiksne zube. Oni koriste zigomatičnu kost kao stabilnu osnovu, umjesto da zahtijevaju dodatne procedure poput koštanih presađivanja.

Estetski privlačan osmijeh: Zahvaljujući ovim implantima, pacijenti mogu povratiti prirodan osmijeh i samopouzdanje. Implanti se pravilno integrišu sa zigomatičnim kostima, pružajući dugotrajno rješenje koje izgleda i funkcioniše kao prirodni zubi.

Brza rehabilitacija: Ugradnjom zigomatičnih implanta postiže se brža rehabilitacija jer bi u suprotnom pacijent morao da sačeka šest do 12 mjeseci za nadogradnju kosti i sinus lift nakon čega bi išla ugradnja standardnih implanta.

Revolucionarno rješenje za slučajeve koji su djelovali nerješivo

Zigomatični implanti predstavljaju revolucionarno rješenje za osobe koje se suočavaju sa nedostatkom kosti u gornjoj vilici. Zigomatična kost je jedna od najjačih kostiju u ljudskom tijelu i ima važnu ulogu u održavanju strukture lica i podršci zubima. Ako u gornjoj vilici nema dovoljno kosti za ugradnju standardnih implantata, mogu se koristiti zigomatične kosti.

Potencijalni kandidati za ovu vrstu implantata su osobe koje se suočavaju sa gubitkom zuba ili smanjenjem gustine kosti u gornjoj vilici, koje su prethodno prošle kroz neuspješne pokušaje ugradnje tradicionalnih implanta i koje žele brzu i efikasnu rehabilitaciju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -