NaslovnaZa pacijenteŠta znače bijele flekice na zubima djeteta

Šta znače bijele flekice na zubima djeteta

- Advertisement -

Da li ste primjetili bijele flekice na zubima vašeg djeteta? Sigurno ste se zabrinuli i pomislili da nešto nije u redu ili se zapitali da li su one zapravo oduvijek bile tu, samo ih niste primjećivali.


Neki roditelji ne shvataju ozbiljno probleme sa mliječnim zubima, jer računaju da će ih zamijeniti stalni, te da su zato ovi nevažni. To je pogrešan stav. Sa druge strane, nema razloga za strah, jer bijele flekice na zubima djeteta nisu rijedak slučaj i obično nisu naročito opasne, ali ponekad mogu značiti da je potrebno posjetiti stomatologa. Ako je uzrok spoljašnji, obično je i rješenje takvo. Ako je genetski, pristup će biti drugačiji.

Evo što bi mogli biti uzroci bijelih flekica:

- Advertisement -


Demineralizacija

Jedan od najčešćih uzroka bijelih mrlja je demineralizacija, početna faza propadanja zuba. Bijele mrlje od demineralizacije znače da je zub izgubio važne minerale, a zubna gleđ se istrošila, što se uglavnom događa kombinovanjem nakupljenih bakterija i šećera, što stvara kiseline koje razgrađuju gleđ. Ako se ne liječe, ove mrlje vremenom mogu postati žućkaste, što znači da se stvorila šupljina.

Uzrok demineralizacije i propadanja zuba uvijek je nedovoljno čišćenje zuba i desni. Ono se često dešava kada se djetetom dopušta da spava sa bočicom ili tokom cijelog dana sa sobom nosi bočiu sa voćnim sokom, mlijekom ili drugim napicima koji sadrže šećer. Zbog stalnog unosa tečnosti koje sadrže šećer u usta pljuvačka ne može efektno da štiti zube i sprječava nastanak šupljina. Sličan efekat ima i konstantno grickanje.


Zbog svega navedenog, trebalo bi da podstičete dijete da pije iz šolje čim bude sposobno, te da redovno pravi pauze između obroka, umjesto da unosi hranu i piće cijeli dan. Pored toga, može od pomoći biti i navika da dajete djetetu da pije vodu između obroka, nakon dojenja i konzumacije voćnih ili gaziranih sokova.

Dobra vijest je da ako primjetite propadanje zuba, šteta vjerovatno nije nepovratna. Posjetite stomatologa koji će očistiti zube i ukloniti plak sa zubne gleđi, što spriječiti dalju demineralizaciju.

- Advertisement -


Fluoroza

Fluoroza je često kriva kada su bijele mrlje vidljive na novim izbijajućim mliječnim zubima. Ponekad se pojavljuju kao bijele pruge, ponekad kao sitne, nepravilne, često jedva vidljive mrlje. Za razliku od demineralizacije, fluoroza se razvija kada je dijete previše izloženo fluoridima dok se zubi razvijaju ispod površine desni.

Fluorid, koji se često nalazi u pastama za zube, je veliki zaštitnik zubne gleđi. On je održava tvrdom i zdravom, ali kada se previše koristi može izazvati neželjene efekte. Rizik od fluoroze je prisutan samo prije izbijanja zuba iz desni. Do flouroze dolazi najčešće zbog korišćenja više proizvoa koji sadrže fluorid (pasta za zube, tečnost za ispiranje itd.), te zato što dijete guta, umjesto da ispljune ove proizvode. Neka mjesta bilježe visok nivo fluorida koji se prirodno pojavljuju u tlu, pa je i fluoroza češća na tim područjima.


Dobra vijest je da mrlje od fluoroze nisu slabe tačke na zubima, već su često jače od ostatka gleđi. Nisu problem sa mediinskog, već samo iz kozmetičkog stanovišta, a pravilna tehnika četkanja može pomoći u sprječavanju razvoja ovih mrlja. Takođe od koristi može biti i upotreba paste za zube bez fluorida kod male djece koja se još uče da pravilno održavaju oralnu higijenu.


Hipoplazija gleđi

Ponekad se na zubima mogu pojaviti bijele ili žućkaste mrlje kao rezultat hipoplazije gleđi. Simptomi se obično javljaju u djetinjstvu, ali mogu se pojaviti i kod odraslih. Brojni su potenijalni uzroci, uključujući neadekvatnu ishranu i nedovoljan unos hranljivih materija, ozbiljne bolesti, traumu zuba, pušenje tokom trudnoće i prijevremeni porođaj. Takođe i neki ljekovi mogu izazvati hipoplaziju. Kod djece sa hipoplazijom gleđi veći je rizik od propadanja zuba u podrčjima sa bijelim mrljama, pa se preporučuje njihovo pažljivo praćenje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -