NaslovnaPitanja čitalacaDr Marijana Pećanac odgovara na pitanja čitalaca

Dr Marijana Pećanac odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Dr Marijana Pećanac, specijalista ortopedije vilica, iz ordinacija “Dago Dent” iz Banjaluke, bila je ove nedjelje naša gošća u rubrici “pitanja čitalaca”.

Pročitajte u tekstu kakve su dileme odnosno probleme imali naši čitaoci i šta im je savjetovala doktorka.

- Advertisement -

Prije oko pola godinu, popravila sam dva zub (gornja trojke I četvorka) i oba su sada osjetljiva na toplo i hladno. Šta bi mogao biti uzrok?
“Uzrok ovakve pojave može biti neadekvatna obrada ispuna ili da je eventualno došlo do razvoja nekroze pulpnog sistema. Potrebno je otići na pregled kod Vašeg stomatologa da se utvrdi razlog za prisutnu tegobu”.

Prije mjesec dana mi je promijenjena plomba na gornjoj šestici, stavljena je nova bijela, od tada mi je zub osjetljiv na hladno i toplo. Da li je to normalna pojava?
“Nekada se može javiti postoperativna osjetljivost zuba usljed neadekvatne završne obrade ispuna.Treba obratiti pažnju na veličinu ispuna i uraditi RTG snimak datog zuba. Ako se simptomi nastave posjetite Vašeg stomatologa”.

- Advertisement -

Oko donje trojke su mi otekle desni, crvene su i krvare na dodir i pri konzumiranju hrane. Zubarka mi je očistila kamenac i kratko vrijeme je sve bilo u redu, a onda su ponovo otekle i krvare. Šta bi mogao biti uzrok?
“Uzrok ovakve pojave je najčešće neadekvatna oralna higijena. Dobro četkanje, korišćenje zubnog konca i češća kiretaža kod stomatolga. Sprovođenjem ovih mjera krvarenje bi trebalo da nestane”.

Imam razmak između gornjih jedinica, pa me zanima koliko vremena je potrebno da fiksni aparat spoji zube, odnosno da se ukloni razmak?
“Potrebno je uraditi klinički pregled, analizu studijskog modela, ortopantomografski snimak i profilni snimak. Nakon urađene detaljne analize se vidi da li postoji eventualna prepreka za zatvaranje dijasteme (nekada u kosti perzistira dugo meziodens koji je neophodno ukloniti) veličina dijasteme i ostali parametri koji utiču na tok i dužinu terapije. Tako da je nezahvalno bez detaljne analize prognozirati dužinu trajanja terapije”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -