NaslovnaObavještenjaBijele fleke na zubima - uzroci, liječenje i prevencija

Bijele fleke na zubima – uzroci, liječenje i prevencija

- Advertisement -

Nerijetko primijetimo bijele fleke na zubima, čak i kod mliječnih zuba naših mališana.

Iako brinemo o oralnoj higijeni – peremo zube dva puta dnevno, koristimo konac i redovno posjećujemo stomatologa – ove bijele mrlje se i dalje mogu pojaviti.

Foto: freepik.com

Ali šta uzrokuje ove promjene i postoji li rješenje za njih? Razumijevanje uzroka bijelih mrlja na zubima je važno za pravilan tretman i sprječavanje ozbiljnih problema s oralnim zdravljem, kao što su karijes i gubitak zuba u budućnosti.

U ovom članku ćemo razgovarati o uzrocima bijelih fleka na zubima, načinima liječenja i kako ih spriječiti.

Šta su bijele fleke na zubima?
Bele fleke na zubima su promjene u izgledu zubne gleđi koje se pojavljuju usljed visokog nivoa fluora u vodi za piće.

Ova pojava se naziva fluorozom gleđi (više o tome kasnije) i obično se javlja tokom formiranja zubne gleđi, što nije razlog za brigu.

Međutim, ukoliko primijetite bijele mrlje na zubima tokom odraslog doba, posebno ako se pojave iznenada, to može da bude zabrinjavajuće. Ove mrlje mogu ukazivati na rani karijes.

Ovo se dešava zbog bakterija u ustima koje se hrane ugljenim hidratima i stvaraju kiselinu koja oštećuje zubnu strukturu.

Bijela fleka na zubima, tačnije kada primijetite da su zubi kredaste boje, to je prvi znak šupljine ispod nje.

Srećom, proces propadanja zuba može biti zaustavljen nanošenjem fluora na bele fleke, što pomaže zubima da se sami oporave.

Koji su najčešći uzroci belih fleka na zubima?
Kredaste, bijele fleke na zubima obično su posljedica gubitka minerala u sloju gleđi. One se u većini slučajeva pojavljuju na prednjim centralnim zubima.

Postoji nekoliko mogućih uzroka bijelih fleka na zubima, a ovo su najčešći:
UZROK #1: Fluoroza
Fluoroza se javlja zbog problema s mineralizacijom zuba koji proizlazi iz prekomjernog izlaganja fluoridu.

Dok fluorid pomaže jačanju zuba, previše fluorida može da prouzrokuje male bijele, smeđe ili žute fleke, posebno na prednjim sjekutićima.

Prekomjerna upotreba paste za zube ili vitamina koji sadrže fluorid može izazvati blagu fluozu, uključujući bijele fleke na zubnoj gleđi. No, ozbiljno predoziranje može oštetiti gleđ ili je čak uništiti, a to već zahteva liječenje.

Zašto su bijele fleke na mliječnim zubima najčešće prisutne kod djece? Zato što je kod djece teže kontrolisati unos fluora. Djeca često gutaju pastu za zube sa fluoridom umjesto da je ispljunu, ili je koriste u velikim količinama.

Takođe, mnogi proizvodi prirodno sadrže fluor, što otežava precizno mjerenje unosa.

Posebno je rizično za djecu od jedne do sedam godina jer tokom tog razdoblja zubi sazrevaju, pa visoki unos fluora može da promeni gleđ, učini je poroznom i izazove promjenu boje.

UZROK #2: Dekalcifikacija
Demineralizacija, takođe, poznata kao dekalcifikacija, nastaje zbog prekomjernog i dugotrajnog nakupljanja bakterija u ustima. Bakterije mogu napasti dijelove gleđi, što je oslabljuje.

Kako gleđ nestaje, može doći do bijelih ili smeđih mrlja na zubima. Budući da ovakva vrsta promjene boje zuba može dovesti do karijesa, vaš stomatolog će morati da ih pregleda na svakom stomatološkom pregledu.

UZROK #3: Hipoplazija gleđi
Hipoplazija je stanje u kojem osoba obično ima manje od prosječne količine gleđi.

Takođe poznato kao “Turnerov zub”, obično se prvi put primijeti u detinjstvu, ali se može pojaviti i u odraslom dobu.

Ovo stanje je rezultat različitih faktora, kao što su genetika, nedostatak odgovarajućih hranljivih materija u ishrani, visoka temperatura usljed bolesti, povrede zuba, pušenje tokom trudnoće i prevremeno rođenje.

Pored toga, utvrđeno je da neki lijekovi, posebno antibiotici ometaju apsorpciju hranljivih materija u tijelu, utičući na to kako se u ustima gradi gleđ.

Smatra se da osobe sa ovim stanjem mogu biti podložnije propadanju zuba na mjestima gdje se nalaze bijele fleke. Stoga se često preporučuje praćenje ovih fleka.

UZROK #4: Nagomilavanje plaka
Bijele fleke na zubima se mogu pojaviti zbog nakupljanja bakterijskog plaka.

To je posljedica loše oralne higijene, kao što je nedostatak čestog četkanja i korišćenje neadekvatne tehnike pranja zuba.

Takođe, može se javiti kao nuspojava nošenja proteza. Ovi tragovi, koji se mogu pojaviti na zubima nakon skidanja proteza, uzrokovani su nakupljanjem plaka ispod ili oko samih bravica.

Nedovoljna oralna higijena ili nemogućnost potpunog uklanjanja plaka između bravica dovode do demineralizacije zuba. Zub može izgledati grubo i oštećeno.

UZROK #5: Ishrana
Ishrana koja je siromašna kalcijumom podložna je problemima sa zubima kao što su bijele mrlje.

Kalcijum je osnova za jake zube, a njegov nedostatak oslabljuje gleđ. Konzumiranje hrane bogate kalcijumom, poput zelenog lisnatog povrća i badema, smanjuje šanse za razvoj bijelih fleka.

Isto tako, previše konzumiranja visoko kiselih namirnica oštećuje gleđ na zubima, kao i ishrana bogata šećerom. Refluks kiseline može biti dodatni okidač jer uzrokuje stvaranje želudačane kiseline koja se može proširiti na grlo i usta.

Vrlo često osobe koje povraćaju ili imaju oboljenja poput bulimije imaju naviku da peru zube odmah nakon povraćanja.

Iako je ovakvo ponašanje razumljivo, vrlo je štetno za zube. Naime, pranje zuba odmah nakon povraćanja može dodatno oštetiti gleđ koja je već nagrižena želučanom kiselinom.

Umjesto toga, preporučljivo je isprati usta vodom i sačekati najmanje pola sata prije nego što se zubi operu četkicom i pastom.

Kako se gleđ na zubima razgrađuje, možete osjetiti druge simptome kao što su osjetljivost na hladne ili vruće namirnice i napitke.

A onda nastaje začarani krug. Zbog velike osjetljivosti sve slabije se peru zubi, a oni sve više propadaju.

UZROK #6: Genetika
Slično kao i kod drugih fizičkih aspekata, genetika takođe igra ulogu u tome da li ćete ili ne razviti bijele fleke na zubima.

Ako se bijele lezije pojavljuju u vašoj porodici, trebalo bi da preduzmete dodatne mjere opreza kako biste ih izbjegli.

Liiječenje bijelih fleka na zubima
Ako imate bijele fleke zbog demineralizacije zuba, prvo i najvažnije, trebalo bi da poboljšate higijenu svojih zuba.

Odrasli i djeca treba da peru zube najmanje dva puta dnevno po dva minuta. Takođe, stomatolog može propisati fluoridni gel koji će ojačati vaše zube i spriječiti da postojeće bijele fleke prerastu u karijes.

Ako se karijes razvije tamo gdje se nalazi bijela mrlja ili diskoloracija, vaš stomatolog će moći da popuni te mrlje kompozitnim materijalom iste boje kao vaši zubi.

Ako vaš stomatolog utvrdi da imate hipoplaziju gleđi i da bijele mrlje ne uzrokuju propadanje ili karijes, onda nema potrebe za liječenjem.

Međutim, ako se osećate nesigurno zbog ovih mrlja, moguće je koristiti tretmane kao što su zubne fasete kako bi se bele fleke učinile manje primijetnim.

Efekti fluoroze obično su vrlo blagi.

Za liječenje fluoroze možete smanjiti unos fluorida tako što ćete koristiti preporučenu količinu paste za zube i piti flaširanu vodu umjesto vode sa česme.

Kako spriječiti pojavu bijelih fleka na zubima
Da biste spriječili pojavu belih fleka na zubima, važno je da primjenjujete dobru oralnu higijenu.

To podrazumijeva redovno četkanje i čišćenje zuba koncem. Po mogućstvu, perite zube i ispirajte usta poslije svakog obroka.

Takođe, trebalo bi da svako veče čistite zube koncem i koristite električnu četkicu za zube dizajniranu da smanji nakupljanje plaka.

Dentalni tuš Waterpik pomaže u uklanjanju plaka koji se nakuplja oko bravica za proteze i između zuba.

Vaš stomatolog takođe može preporučiti pastu za zube dizajniranu da remineralizuje gleđ i zaštiti vaše zube od belih fleka.

Osim toga, smanjenje unosa šećera i manje konzumiranje kiselih namirnica može zaštititi gleđ i spriječiti pojavu bijelih fleka.

Ako ste trudni, prestanite da pušite kako biste podržali zdrav razvoj zuba kod vaše bebe. Da biste spriječili prekomjernu izloženost fluoridu kod male djece, pratite svoju djecu dok peru zube.

Ne bi trebalo da stavljaju previše paste na četkicu za zube, već nanijeti količinu veličine graška.

Takođe, naučite djecu da ne gutaju pastu dok peru zube. Pratite količinu fluorida koju vaše dijete unosi i, ako je potrebno, smanjite broj pića koje dnevno konzumira. Fluorid se nalazi u voćnim sokovima, flaširanoj vodi i gaziranim napicima.

Bijele fleke na zubima: Zaključak
Bijele fleke na zubima mogu biti zabrinjavajuće, čak i ako se brinete o oralnoj higijeni.

Razumijevanje uzroka i tretmana ovih promjena značajno je za očuvanje oralnog zdravlja i sprečavanje budućih problema.

Ako imate bijele fleke usljed demineralizacije, poboljšavanje oralne higijene je prvi korak. Stomatolog može preporučiti fluoridni gel ili tretmane za restauraciju.

Za fluorozu, prilagođavanje unosa fluorida i vode može pomoći.

Liječenje može uključivati i popunjavanje mrlja kompozitnim materijalom ili čak estetske tretmane poput izbjeljivanja zuba ili fasetama.

Prevencija je ključna. Redovno četkanje zuba, upotreba konca i smanjenje unosa šećera mogu zaštititi gleđ.

Praćenje unosa fluorida kod djece je takođe važno. Uz pravilnu njegu i svestran pristup, možete očuvati svoj osmijeh bez bijelih fleka.

Izvor: Up Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -