NaslovnaObavještenjaKako se obavlja liječenje parodontopatije?

Kako se obavlja liječenje parodontopatije?

- Advertisement -

Liječenje parodontopatije je neophodno kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice. Parodontopatija je progresivna, degenerativna bolest paradoncijuma, tj. tkiva koje povezuje korijen zuba sa kosti i nalazi se između korijena zuba i zubne čašice u koju je smješten zub u kosti.

Foto: eaglerockdentalrexburg.com

Usljed loše oralne higijene zubni plak se zadržava na zubima. Vremenom, dolazi do mineralizacije i stvaranja zubnog kamenca. S obzirom da se on taloži uz ivicu gingive vrši mehanički pritisak tako da dovodi do poremećaja cirkulacije, te desni postaju crvene i otečene.

Ujedno, otežava samoprečišćavanje usne duplje, čime se stvaraju pogodni uslovi za dalji razvoj bakterija i upale. Ukoliko se upala desni ne liječi zahvata parodoncijum, formirajući parodontalne džepove.

Desni počinju da krvare i bez spoljašnjeg nadražaja, a javlja se i preosjetljivost zuba na mehaničke, termičke i druge nadražaje, loš dah i metalni ukus u ustima. Da bi u sljedećoj fazi nastala recesija gingive (povlačenje desni) tako da korijen zuba postaje izloženiji infekcijama.

Foto: healthcareers.nhs.uk

U krajnjem stadijumu zubi počinju da se klate i ispadaju. Nažalost, parodontopatija je široko rasprostranjena. Istraživanja pokazuju da oko 40 odsto svjetske populacije ima neki oblik upale desni. Imajući ovo u vidu, otkrivamo vam šta obuhvata liječenje parodontopatije.

Konzervativno liječenje parodontopatije
Parodontopatija se ne može u potpunosti izliječiti, ali se može držati pod kontrolom adekvatnom terapijom. Zavisno od stadijuma bolesti bira se i način liječenja. Konzervativno liječenje parodontopatije se primjenjuje u početnoj fazi. Ono podrazumijeva skidanje zubnog kamenca i obradu parodontalnih džepova.

Kirateža, kako se još naziva dubinsko čišćenje parodontalnih džepova, može se vršiti ručno pomoću specijalnih instrumenata ili laserom. Neophodno je zamijeniti stare plombe i neadekvatne protetske radove, jer u pojedinim slučajevima oni su pokretači upale desni.

Foto: freepik.com

Takođe, propisuje se primjena odgovarajuće tečnosti za ispiranje usta, a nekim pacijentima i medikamentna terapija. Ukoliko konzervativno liječenje parodontopatije ne da zadovoljavajuće rezultate, pristupa se hirurškoj intervenciji.

Hirurško liječenje parodontopatije
Režanj operacija je vodeća hirurška metoda u liječenju parodontopatije koja ima za cilj eliminaciju ili smanjenje parodontalnog džepa. Samim tim i sprječavanje dalje progresije bolesti.

Najprije se pravi mali rez na desnima koji omogućava pristup parodontalnom džepu. Desni se podižu i otkriva se korijen zuba. Zatim se vrši čišćenje parodontalnog džepa i uklanjanje patološki promijenjenog tkiva desni.

Nakon toga detaljno se čisti i površina korijena zuba i sa njega se skidaju dentalni plak i kamenac. Ukoliko je bolest toliko napredovala da je došlo do razaranja alveolarne kosti prilikom režanj operacije pristupa se i njenoj regeneraciji.

Odnosno, ugrađuju se vještački (sintetički) dio kosti i membrana koja stimuliše regeneraciju izgubljene kosti. Na taj način se obezbjeđuje i stabilizacija rasklaćenih zuba. Hirurško lečenje parodontopatije se ponekad zasniva na gingivektomiji.

U pitanju je intervencija kojom se vrši odstranjivanje dijela gingive. Tačnije, parodontalnog džepa u kome se razvila infekcija. Bez obzira na metodu, hirurško liječenje parodontopatije se izvodi u lokalnoj anesteziji. Što znači da je potpuno bezbolno. Nemojte da dozvolite da upala desni pređe u ozbiljno oboljenje, već na vrijeme zakažite pregled kod stomatologa.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -