NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Adis Redžepagić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Adis Redžepagić

- Advertisement -

U rubrici „pitanja čitalaca“, naš gost ove nedjelje bio je dr Adis Redžepagić iz podgoričke ordinacije „Redžepagić“.

Šta je mučilo čitaoce portala www.stomatologija.me, a šta im je savjetovao doktor, pročitajte u tekstu.

- Advertisement -

Prije par mjeseci popravila sam peticu u donjoj vilici. U posljednjih nekoliko dana taj zub je počeo da me boli na hladno. Šta bi mogao biti razlog?
„Nakon postavljanja kompozitnog ispuna (bijele plombe) može se javiti kratkotrajna prolazna osjetljivost na hladno, koja najčešće prolazi spontano nakon nekoliko dana ili nedjelja. Drugi uzrok osjetljivosti zuba na hladno, koji se javlja isključivo na nadražaj (nikada spontano), je ogoljenost dentina prouzrokovan karijesom, nekarioznom lezijom, neadekvatnim ispunom, parodontalnim džepom. Pojava produženog bola nakon prestanka termičkog nadražaja ili spontanog bola, ukazuje na oboljenje zubne pulpe (živca) i tada je indikovana kanalna terapija. O čemu je tačno riječ, neophodno je utvrditi kliničkim pregledom i dodatnim dijagnostičkim testovima, te s obzirom na prisustvo tegoba savjetujemo da ponovo posjetite stomatologa, kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija“

Gornja trojka mi je nakon liječenja promijenila boju. Na koji način mogu da riješim problem?
„Promjena boje poslije endodontskog liječenje, tj. vađenja živca može se riješiti na dva načina. Izbjeljivanje (unutrašnja metoda), koja je bezbolna i zahtijeva više posjeta do postizanja željene boje ili izrade keramičke krunice ili fasete“.

- Advertisement -

Prije izvjesnog vremena, osjetio sam nelagodnost u predjelu desni oko gornje dvojke. Sada je taj zub počeo da me boli samo na dodir. Možete li mi reći u čemu je problem?
„To iziskuje stomatološki pregled, koji će utvrditi uzrok problema. A njih može biti više, karijes, loša stara plomba, koja može dovesti do zapaljenja živca i periapikalne lezije (procesa na vrhu korijena), parodontolna oboljenja. Svakako posjetite stomatologa“.

Četvorka zub mi je pukao, ostao je samo korijen u mesu. Da li je moguće uraditi metal keramičku krunicu ili implantat?
„U zavisnosti od nivoa na kojem se zub polomio, zavisi dalji protetski tretman. To potvrđuje stomatolog pregledom i drugim dijagnostičkim procedurama. Ukoliko korijen mora da se izvadi, može se svakako postaviti implant ili uraditi most“

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -