NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Milorad Pena

Na pitanja čitalaca odgovara dr Milorad Pena

- Advertisement -

Ove nedjelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naš gost je bio doktor Milorad Pena iz banjalučke ordinacije “Dental House”. Šta je mučilo čitaoce, a šta im je savjetovao dr Pena, pročitajte u tekstu.

Zašto mi je proteza počela da spada nakon nekoliko mjeseci a u početku je bila dobra?

- Advertisement -

“Postoji nekoliko razloga zbog kojih proteza može početi da spada nakon nekoliko mjeseci:
*Promjene u obliku vilice koje nastaju usljed gubitka tjelesne težine, promjene u kostima vilice ili promjene u mišićima i tkivima oko vilice mogu uzrokovati gubitak stabilnosti zubne proteze.
*Oštećenje same proteze može uticati na prijanjanje i funkcionalnost proteze.

*Nepravilna njega proteze može dovesti do nakupljanja naslaga, plaka ili gljivica koje mogu utjecati na prijanjanje proteze. Redovno čišćenje i održavanje proteze su važni kako bi se osigurala dugotrajnost i dobro pristajanje.
*Smanjeno lučenje pljuvačke (kserostomija) može utjecati na prijanjanje proteze. Ponekad se suha usta mogu javiti kao nuspojava nekih lijekova, medicinskih stanja ili kod pušača.
Zbog učestalosti problema vezanih za “spadanje” totalnih proteza, naša preporuka je ugradnja zubnih implantata koji dodatno stabilizuju protezu što se pokazalo kao odlično rješenje.

- Advertisement -

Prije dva mjeseca mi je napukao zub u gornjoj vilici sa zadnje lijeve strane. Sada je počeo da me boli, a otpao je još jedan mali dio. Kako mogu da riješim problem, odnosno sačuvam zub?
Stomatolog će kliničkim pregledom uz obavezno snimanje napuklog zuba, odrediti najbolji plan liječenja. Terapija zavisi od ozbiljnosti napuknuća:
*Popravka zuba (restauracija) kompozitnom plombom je najkonzervativnije rješenje, ali pod uslovom da je napuknuće samo kruničnog dijela zuba i da je preostalo dovoljno zubne supstance.

*Endodontski tretman, poznatiji kao vađenje zubnog živca, indikovan je u situacijama gdje je napuknuće prošlo do zubne pulpe (živca). To uključuje uklanjanje živca i infekcije iz unutrašnjosti zuba, a zatim punjenje korijenskih kanala i obnova zuba kompozitnom plombom ili protetskom nadoknadom (krunicom). Ukoliko je preostalo malo zubne supstance, preporuka je da se zub dodatno “ojača” ugradnjom intrakanalne nadogradnje u vidu fabričkih ili livenih kočića.
U svakom slučaju, važno je da se što prije javite stomatologu kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje. Redovne posjete stomatologu za rutinske preglede i održavanje oralnog zdravlja su uvijek najbolja terapija.

Često imam problema sa desnima. Dolazi do upale. Kako da riješim problem?
Problemi s desnima, uključujući upalu, mogu biti znak različitih oralnih stanja poput gingivitisa (upala desni), parodontitisa (bolesti desni) ili drugih infekcija. Evo nekih koraka koje možete poduzeti kako biste riješili probleme s desnima:
*Pravilna oralna higijena ključna je za održavanje zdravih desnih. Perite zube najmanje dva puta dnevno mekanom četkicom za zube, koristite zubni konac ili interdentalne četkice za čišćenje između zuba.

*Ako imate česte probleme s desnima, preporučljivo je posjetiti stomatologa ili parodontologa. Oni će pregledati vaše desni, utvrditi uzrok upale i preporučiti odgovarajući tretman. Ovo može uključivati profesionalno čišćenje zubnog kamenca, uklanjanje plaka, propisivanje odgovarajućih vodica za ispiranje usta, kiretaža parodontalnih džepova ili zamjena neadekvatnih plombi i protetskih nadoknada koji mogu da budu uzročnici gingivitisa.

*Pušenje može pogoršati probleme s desnima. Ako pušite, pokušajte smanjiti ili potpuno prestati kako biste poboljšali zdravlje svojih desni.
*Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima važna je za zdrave desni.
*Stres može utjecati na imunološki sustav i pogoršati probleme s desnima.
Važno je napomenuti da je svaki slučaj individualan, pa je najbolje konsultovati se sa stomatologom kako bi vam pružio specifične preporuke i tretmane za vaš problem s desnima.

Imam jedan liječen zub koji je promijenio boju. Predložili su mi nadogradnju i krunu. Da li postoji neko drugo rješenje?
Ako vam je zub promijenio boju nakon liječenja, nadogradnja i kruna su često preporučeni postupci za obnovu izgleda, funkcionalnosti i estetike zuba. Međutim, postoji nekoliko drugih mogućnosti koje možete razmotriti, ovisno o specifičnoj situaciji:
*Ako je zub samo blago promijenio boju, možda se može postići željeni rezultat izbjeljivanjem zuba. Stomatolog je taj koji će procijeniti da li je izbjeljivanje prikladno za vaš zub nakon liječenja.
*Estetsko punjenje: Ako je promjena boje zuba manje izražena, može se razmotriti estetsko punjenje zuba. Stomatolog će koristiti materijal za punjenje koji je boje zuba kako bi se izjednačila boja i poboljšao izgled zuba.
*Viniri su tanke ljuskice od porculana ili kompozita koje se mogu trajno zalijepiti na prednju površinu zuba. Ako je promjena boje primjetna samo na prednjoj površini zuba, viniri mogu biti dobra opcija za obnovu estetike.
Kao i uvijek preporučljivo je konsultovati se sa stomatologom kako bi se procijenila najbolja opcija za vaš specifičan slučaj.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -