NaslovnaIntervjuPacijenti iz inostranstva ne mogu da vjeruju kad čuju kakve su cijene...

Pacijenti iz inostranstva ne mogu da vjeruju kad čuju kakve su cijene kod nas

- Advertisement -

Stomatologija je u Sarajevu na visokom nivou. To je ocjena Mihaela Stanojevića, specijaliste stomatološke protetike koji u Ističnom Sarajevu vodi nagrađivanu ordinaciju pod njegovim imenom. Doktor je u razgovoru za portal Stomatologija.me istakao da on i kolege iz njegovog grada raspolažu i znanjem i tehnikom potrebnom za pružanje usluga vrhunskog kvaliteta.  Ne moraju ni da brinu o novim generacijama, jer cijenjeni stručnjak koji je takođe docent na Stomatološkom fakultetu u Foči, gdje predaje na katedri za protetiku, može da posvjedoči da uvijek ima dovoljno onih koji biraju stomatologiju za svoju profesiju.


Sa znanjem stomatolozi sa prostora bivše Jugoslavije ne kubure. Danas je ono svakako dostupnije nego ikad. Ali šta je sa opremom? Stručnjak iz Istočnog Sarajeva uvjerava da se njen značaj ne zanemaruje.


“Mi razumijemo da bez dobre opreme i bez dobrih materijala se ne može postići visok nivo kvaliteta. Tako da primjećujem da kolege zaista dosta ulažu, od osnovne opreme kao što su stolice, pa do digitalne dijagnostike poput CAD/CAM sistema, tu se zaista može primjetiti da postoji jedan dobar trend”, ističe on.

Stomatologija je uvijek na braniku tehnološkog napretka

Iz potrebe za preciznijom dijagnozom, bržim tretmanima i boljim iskustvom pacijenata evoluirala je digitalna stomatologija i donijela prekretnicu u oblasti dentalne njege. Prednosti digitalizacije su brojne, smatra Stanojević.


“Pomaže dosta. Mi smo već duboko zašli u digitalni svijet, mada toga često nismo ni svjesni, od korišćenja mobilnih telefona do digitalne dijagnostike, sve to nam zasta umnogome olakšava i ubrzava rad. Koliko je to nama pristupačno, to je već drugo pitanje, zbog nekih naših ekonomskih prilika i sličnih faktora, ali smatram kad bi se tu napravio neki dogovor između korisnika i dentalnih kuća da bi to bilo čak i mnogo bolje. Jer je poznato da su stomatolozi uvijek u tim nekim prvim redovima kad se uključuju nove tehnologije. Vjerujem da smo po tom pitanju čak daleko ispred medicinara. Zato što je stomatologija neka, recimo to tako, primjenjena medicinska grana i sa te strane uvijek vučemo prema naprijed kad su u pitanju nove tehnologije”, objašnjava stomatolog.


Važno je pacijentu realno predočiti mogućnosti

U jednoj stomatološkoj ordinaciji tako je sve posvećeno zadovoljstvu pacijenta, ali ponekad ni to nije dovoljno. Ponekad se dešava da pacijenti jednostavno imaju nerealna očekivanja. Šta onda?

“Najčešće pokušavam da vidim kakvi su rezultati koje on očekuje i onda se trudim da mu predočim šta je tehnički i tehnološki moguće. Ako pacijent to prihvata, onda možemo nastaviti saradnju. Ako ne, tu se saradnja završava. Naravno, pacijent može opet doći na neki razgovor, konsultaciju… U odnosu na nivo našeg tehnološkog razvoja, na materijale koje mi kod nas možemo primjeniti i naplatiti, na osnovu toga se pacijentima na nekom realističnom nivou predočava šta se može uraditi”, odgovara Stanojević.


Kad je u pitanju interesovanje studenata za stomatologiju, predavač sa Stomatološkog fakulteta u Foči kaže da se ono razlikuje iz godine u godinu, ali da ga uvijek ima dovoljno.

 
“To je variralo posljednjih godina. Dešavalo se da imamo manji broj upisanih, pa onda da imamo tri puta više zainteresovanih nego što ima slobodnih mjesta. Zašto se te varijacije dešavaju od generacije do generacije, to je možda pitanje za nekoga drugoga, možda nekog sociologa. Ali generalno mi u Foči nemamo problema, u smislu da svake godine upisujemo punu generaciju i školujemo je kako treba”, ukazuje on.

Na Zapadu cijene deset puta veće nego kod nas, ali usluga nije toliko bolja

Nezaobilazna tema uvijek su i pacijenti iz dijaspore i razlika u kvalitetu i cijeni u državama iz kojih dolaze i bivšim jugoslovenskim republikama. Stanojević kaže da je imao zanimljive razgovore sa pacijentima iz inostranstva i ističe da razlika u cijeni ne odražava i razliku u kvalitetu.

“Ranije sam mnogo više pitao, jer me interesovao taj odnos cijena i kvaliteta tamo u odnosu na ono što mi nudimo. Imao sam pacijente iz Zapadne Evrope, Amerike, Australije sa kojima sam izgradio odnos povjerenja, pa bi ih pitao kako tamo stoje stvari. Ono što sam generalno zaključio je da su cijene od sedam do deset puta veće tamo. Što ne znači da su naše usluge deset puta slabijeg kvaliteta, nego prosto imamo okruženje u kojem su naši troškovi manji, gdje je ekonomska moć našeg stanovništva manja i mi ne možemo da podignemo stomatologe na taj pijedestal kao u inostranstvu. Ali zaista što se tiče kvaliteta pružamo maksimum, a cijene su prilagođene našem podneblju”, pojasnio je on.

Stanojević je primjetio da pojedini pacijenti iz inostranstva budu prilično iznenađeni cijenama na ovim prostorima.


“Dešavalo se da kad ja kažem cijenu, oni me pitaju je li to eurima, pa moram da istaknem da nije, nego u markama. Toliko su naše cijene pristupačnije u odnosu na one na Zapadu”, zaključuje stomatolog iz Istočnog Sarajeva.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -