NaslovnaZanimljivostiDa li znate šta je "vejperski jezik"? Pročitajte imate li ovaj problem

Da li znate šta je “vejperski jezik”? Pročitajte imate li ovaj problem

- Advertisement -

Korišćenje alternativnih uređaja za pušenje, tzv. “vejpova”, odnosno električnih cigareta, posljednjih godina doživljava veliku popularnost. Ovi uređaji su postali izuzetno traženi jer je u javnosti uvreženo mišljenje da mogu pomoći ljudima da prestanu da koriste cigarete. Posebno su popularni među mladima, ali izazivaju zabrinutost među stručnjacima, jer još nije poznato koje su dugoročne posljedice “vejpovanja”, dok je primjetno da su neki ljudi koji nisu bili zavisni od cigareta počeli redovno da koriste elektronske.

U posljednje vrijeme sve češće se pojavljuju vijesti koje ne idu na ruku “vejperima”. Britanska vlada je najavila da će donijeti mjere kojima će zabraniti elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, koje su namijenjene uglavnom tinejdžerima i za koje je utvrđeno da štete životnoj okolini. Jedno istraživanje je poazalo da se oko pet miliona elektronskih cigareta baci svake sedmice u Velikoj Britaniji.

Sada se sve češće pominje u javnosti sindrom “vejperskog jezika”. Britanska stomatološkinja dr Rona Eskander je u izjavi za Metro objasnila šta ovaj termin znači.

“To se odnosi na gubitak ili smanjenje osjećaja ukusa kod osobe koja koristi elektronske cigarete. Vejperski jezik, odnosno gubitak osjećaja ukusa zbog ‘vejpovanja’, može se desiti iz više razloga. Prvi je olfaktorni umor, koji je vezan za privremeni gubitak osjećaja mirsa u nosu. Pretjerana izloženost određenim ukusima, dehidratacija, istorija pušenja i individualna varijabilnost su drugi uzroci”, objasnila je ekspertkinja.

foto: Freepik

Mada “vejperski jezik” zvuči ozbiljno, nije u pitanju nužno opasno stanje, već više frustrirajuće za korisnika elektronskih cigareta. Srećom, u pitanju je privremeno stanje od kojeg je moguće oporaviti se, ali to ne znači da ne predstavlja rizik po zdravlje pušača.

“Vejperski jezik najveću zabrinutost izaziva zbog svog potencijala da maskira druge zdravstvene probleme. U nekim slučajevima, problemi sa ukusom mogu ukazivati na veće oralne ili čak i sistemske zdravstvene probleme”, objasnila je dr Eskander i poručila da ako imate bilo kakve probleme tokom “vejpovanja”, obavezno se posavjetujete sa ljekarom kako biste bili sigurni da nije u pitanju nešto ozbiljnije.

Električne cigarete prvobitno su napravljene kako bi olakšale pušačima da ostave tradicionalne cigarete, ali posljednja istraživanja pokazuju da je elektronske cigarete još teže ostaviti. U Britaniji su posebno zabrinuti zbog uticaja “vejpova” na djecu, koju privlače njihovi šarenoliki voćni ukusi. Izgleda da ćemo u predstojećem periodu sve više otkrivati na koje načine su elektronske cigarete štetne za nas.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -