NaslovnaZanimljivostiRezultati studije: Ko ne pere zube u većem je riziku od srčanog...

Rezultati studije: Ko ne pere zube u većem je riziku od srčanog udara

- Advertisement -

Zanemarivanje oralnog zdravlja može biti opasnije od problema sa zubima i desnima. Prema posljednjim studijama, postoji snažna veza između oralne higijene i kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje večernjeg pranja zuba može izazvati srčani udar.

Loše oralno zdravlje ne utiče samo negativno na zube, a sada su rezultati jedne studije koju je objavio “Nature Journal” ukazala da je kod hospitalizovanih pacijenata koji nisu prali zube dva dnevno (ili uopšte) bila veća stopa smrtnosti nego kod onih koji jesu.

Naravno, pranje zuba jeste higijenski, ali kako to sprečava mogućnost srčanog udara?

Do srčanog udara dolazi prilikom formiranja plaka ili sloja masti koji prekriva zidove arterije, što dalje uzrokuje blokadu koja ne dozvoljava cirkulaciju krvi.

Jednom kad plak u srčanim arterijama pukne, ljepljiva mast izlazi iz rupe na krvavom sudu privlačeći trombocite i stimulišući zgrušavanje krvi. Zbog svega ovoga dolazi do zatrpavanja arterije, tok krvi se zaustavlja, a područje srca koje ta arterija snabdijeva krvlju umire.

Brojni su mehanizmi putem kojih loša zubna higijena može ovo prouzrokovati:

  • Ako ne perete zube pravilno, to izaziva propadanje zuba i njihov gubitak, što dalje utiče na unos hranljivih sastojaka
  • Neredovno pranje zuba prouzrokuje disbalans između dobrih i loših bakterija u crijevima. Ova neravnoteža može prouzrokovati inflamaciju i ubrzati srčani udar
  • Hronične parodontne infekcije i bolesti poput gingivitisa dešavaju se kada plak izazove hronično sistemsko inflamatorno stanje. Ovo zapaljenje prouzrokuje uništenje podržavajućih tkiva, među kojima su parodontalni ligament i alveolarna kost. Ista bakterija koja je odgovorna za parodontitis takođe može ući u krvotok i doprineti razvoju ateroskleroze, oboljenja arterijskih krvnih sudova koje zahvata sva vaskularna korita i karakteriše se zadebljanjem i otvrdnućem arterijskog zida

Promjene u bakterijskom balansu u crijevima i stimulacija hroničnog zapaljenja glavni su razlozi za povećani rizik od srčanog udara kod pacijenata koji ne peru zube dva puta dnevno, ukazali su eskperti.

Zato poručuju da je izuzetno važno prati zube dva puta dnevno koristeći fluoridnu pastu za zube. Takođe i čistiti zube koncem kako bi se uklonio plak i čestice hrane između zuba. Idealno vrijeme za pranje zuba je ujutro, uveče i nakon svakog većeg obroka. Stručnjaci preporučuju prestanak pušenja i uravnoteženu ishranu kako bi se smanjili rizici, kao i redovne posjete stomatologu, minimum dva puta godišnje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -