NaslovnaZa pacijenteSamoligirajuće proteze: Kraća terapija, veći komfor

Samoligirajuće proteze: Kraća terapija, veći komfor

- Advertisement -

Tehnologija u stomatologiji napreduje iz dana u dan, pa tako već možemo reći da je za pacijente trpljenje neudobnih metalnih aparatića za ispravljanje zuba prošlost. Danas je lakše nego ikad doći do željenog osmijeha. Jedno od savremenih, revolucionarnih ortodontskih rješenja koje posebno karakteriše velika udobnost su samoligirajući fiksni aparati ili bravice. Ovi aparati omogućavaju pacijentima kraći tretman, manje kontrola, lakše održavanje oralne higijene i bolju estetiku. Zato su i skuplji od klasičnih proteza.
U ovom članku pozabavićemo se prednostima samoligirajućih fiksnih aparata.


Šta su samoligirajuće proteze?

Samoligirajuće proteze (koje se ponekad nazivaju i samoligirajuće bravice), drugačije djeluju od klasičnih proteza, jer se za vezu luka i bravice ne koriste gumice, već imaju ugrađen poseban mehanizam koji obavlja ovu ulogu. Zato su samoligirajući aparati efikasniji i pomjeraju zube bržim tempom, a ne zahtijevaju zatezanje na svakih četiri do šest nedjelja kao klasične proteze.

Samoligirajuće proteze mogu biti metalne i keramičke, a ove druge su estetski bolje i popularnije, ali i nešto skuplje. Dvije su vrste samoligirajućih proteza: aktivne – koje koriste mehanizam klizne opruge, primjenjujući aktivnu silu kojom vrše pritisak na luk i pasivne – koje koriste jednostavan klizni mehanizam i ne pritiskaju lučnu žicu.

Samoligirajuće proteze stvaraju manje trenja, manje bola i manje sile u odnosu na klasične, što je važno za zdrave desni i kost kroz koju zub putuje tokom ortodontskog tretmana.

- Advertisement -



Kakva je procedura?

Procedura tokom terapije se ne razlikuje u odnosu na rad sa tradicionalnim protezama. Stomatolog će na osnovu kliničkog pregleda i ortopan snimka napraviti plan ortodontske terapije, a zatim se pristupa izradi i stavljanju fiksne proteze. Ova procedura je bezbolna i ne zahtijeva korišćenje anestezije.

Trajanje ortodontske terapije samoligirajućom protezom zavisi prije svega od stanja zuba pacijenta.

Prednosti samoligirajućih fiksnih aparata

Samoligirajući fiksni aparati nude niz prednosti pacijentima koje čine terapiju efikasnijom i udobnijom.

Kraća terapija

Pacijenti uglavnom baš i ne uživaju u nošenju proteza, pogotovo ako su vidljive i neudobne. Zato im je važno da terapija traje što kraće. Samoligirajući aparati omogućavaju brže rezultate od klasičnih, prema nekim tvrdnjama oni kod komplikovanijih slučajeva mogu skratiti terapiju čak i do godinu dana. To je zato što tehnologija samoligiranja nudi veći obim pokreta za istovremeno pomjeranje zuba, a uz upotrebu blagih sila. Ipak, treba imati na umu da je svaki pacijent slučaj za sebe i da dužina nošenja proteze zavisi prije svega od stanja zuba i problema koje je potrebno napraviti.

Manje posjeta stomatologu

Kao i klasične proteze, samoligirajuće zahtijevaju povremeno podešavanje kod stomatologa. Ipak, to se dešava u znatno rjeđem intervalu u odnosu na klasične, koje se pomjeraju svakih četiri do šest sedmica. Osim toga, podešavanje samoligirajućih proteza je brže, zbog bravica koje imaju inovativnu tehnologiju zatvaranja, pa i same posjete stomatologu traju kraće. Pacijenti koji imaju samoligirajuće proteze ponekad imaju i do 50 odsto manje kontrolnih pregleda.

Udobnije za nošenje

Niko ne voli kada ga nešto žulja, tu konstantnu neprijatnost koju ne može izbjeći. Zbog toga su proteze nekada bile noćne more za pacijente, ali danas im se nudi komfor veći nego ikad, a samoligirajuće omogućavaju najudobniju terapiju, zato što prave manji pritisak na zube u odnosu na konvencionalne.

Lakše održavanje higijene

Gumene ligature kod klasičnih proteza imaju tu manu da sakupljaju ostatke hrane, što dovodi do povećanja naslaga kamenca i skupljnja bakterija. U nekim slučajevima ni redovno čišćenje ne pomaže da se spriječi gomilanje kamenca. Sa samoligirajućim protezama nema ovakvih problema. Ostaci hrane se teže odravaju, pa je tako lakše održavati oralnu higijenu, što je od velike važnosti tokom ortodontskg liječenja, jer taj period karakteriše povećan rizik od karijesa i upalnih procesa.

Bolja estetika

Kao što smo već rekli, samoligirajuće proteze ne koriste gumice, koje su obično najupadljiviji dio fiksnog aparata. Zbog toga su manje uočljive i estetski ljepše rješenje. Za one koje posebno brine estetika postoje samoligirajuće proteze sa providnim bravicama, ali su one i najskuplje.



Rizici, savjeti i cijena

Samoligirajuće proteze se, kao i tradicionalne, mogu slomiti i otkazati, zaglaviti se ili se otvoriti, što bi zahtijevalo posjetu ortodontu i eventualni produžetak ortodontskog liječenja. Veoma je važno javiti se ortodontu odmah čim se uoči problem, kako bi se izbjeglo povređivanje i produžetak liječenja.

Pacijentima se preporučuje da ograniče konzumaciju tvrde ili ljepljive hrane, jer ona može prouzrokovati problem. Veoma je važno održavati oralnu higijenu, jer su pacijenti koji nose proteze u riziku od karijesa i formiranja bijelih fleka na zubima ako se plak ne uklanja redovno. Budući da je čišćenje zuba otežano zbog proteze, preporučuje se korišćenje interdentalnih četkica ili zubnog konca, kao i irigatora za zube.

Pacijenti bi trebalo da izbjegavaju grickanje noktiju, leda, otvaranje flaša zubima i slična ponašanja, a ako se bave kontaktim sportovima ili pate od bruksizma preporučuje im se korišćenje zaštitnih guma za zube.

- Advertisement -

Mada se smatra da se ortodontska terapija najčešće obavlja u tinejdžerskim godinama, samoligirajuće aparate mogu da nose svi, naravno ako stomatolog utvrdi da je to moguće. Samoligirajuće proteze nude niz prednosti, koje se prije svega ogledaju u udobnosti i kraćim procedurama, a njihova mana je što su nešto skuplje u odnosu na klasične.

Konsultujte se sa svojim stomatologom oko izbora ove vrste fiksne proteze, on će vam na osnovu pregleda zuba i RTG snimka dati najbolju procjenu, a kada krenete u terapiju strogo se pridržavajte njegovih uputstava kako bi cijeli proces za vas bio što udobniji i brži.

Cijene samoligirajućih fiksnih aparata u regionu kreću se uglavnom od 800 do 1000 eura, a na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -