NaslovnaSavjetiPravilno pranje zuba kod djece - sve što treba da znate

Pravilno pranje zuba kod djece – sve što treba da znate

- Advertisement -

Nemojte se uzrujavati ako vam se pranje zuba kod djece čini zastrašujućim zadatkom. To možete učiniti čak i ako imate tvrdoglavo dijete koje je uvjereno da je četkanje zuba potpuno nepotrebno.

A pravilno pranje zuba kod mališana definitivno se isplati. Pomoći ćete djetetu da postavi zdrave navike i naučiti ga važnosti ovog rituala dva puta dnevno koji može spriječiti karijes.

Foto: freepik.com

Pranje zuba kod djece – koraci:
Korak 1: Kupite potrebne zalihe
Prvi korak je odabrati prave zalihe. Obavezno pripremite dječju četkicu za zube i dječju zubnu pastu.

Korak 2: Naučite dijete o tome što će se dogoditi
Neka djeca vole da znaju šta mogu očekivati, pa im recite šta ćete raditi. Moglo bi vam čak pomoći da prethodno pročitate zabavnu knjigu o četkanju zuba. Vi i vaše dijete mogli bi pogledati video ili poslušati pjesme o četkanju zuba kako biste se pripremili za četkanje zubi. Demonstriranje na lutki, takođe, može četkanje učiniti zabavnijim. Ili pogledajte listu zabavnih melodija četkanja zuba za djecu.

Korak 3: Pripremite četkicu za zube
Na četkicu stavite malo paste za zube. Ako je vaše dijete još uvijek mlađe od tri godine, ne morate staviti puno paste za zube. Kad napune oko tri godine, prikladno je staviti pastu za zube veličine zrna graška. Takođe, prije nego što djetetovu četkicu s pastom stavite u usta, podsjetite ga da zubnu pastu ne bi smjelo da proguta.

Korak 4: Četkanje!
Vrijeme je za pranje zuba. Ipak je svakako potrebno da ih nadgledate i ne napuštate kupatilo dok četkaju. Nakon što sami isčetkaju zube, vi možete preuzeti. Pazite da nježno četkate površinu svih njihovih zuba. Ne preskačite stražnje zube. Zapravo, razgovarajte s njima o tome da ne zaboravite na one “skrivene zube”.

Korak 5: Ispljunite!
Ovo bi moglo postati malo neuredno, ali ne želite da vaše dijete stekne naviku gutanja previše paste za zube. Podstaknite svoje dijete da nauči kako da pljuje pokazujući im sami.

Zašto je pranje zuba kod djece jako važno?
Evo zašto je pranje zuba vašeg mališana toliko važno: Sprječava karijes koji je kod male djece češći nego što biste mogli da pretpostavite. AAP upozorava da 28% djece ima barem jedan karijes do treće godine, a gotovo polovina sve djece ima barem jedan karijes do pete godine.

Međutim, fluor pomaže u sprječavanju stvaranja karijesa u zubima. Nakon što vaše dijete pojede ručak, međuobrok ili popije bilo šta osim vode, u ustima ostane malo taloga. Bakterije u ustima hraniće se tim ostatkom, stvarajući kiselinu koja će istrošiti gleđ na zubima. Fluorid štiti zube od takve potencijalne štete. AAP preporučuje upotrebu malene zubne paste s fluorom svaki dan čim djetetovi zubi počnu da izlaze.

Vremenski okvir zdravlja kod djece
Evo opšteg vremenskog okvira koji će vam pomoći u brizi za zube vašeg djeteta.
Djetinjstvo
Kad je vaše dijete beba, možete početi brisanjem desni mekom krpom dva puta dnevno. Kad prvi zubi počnu nicati, uzmite malu, mekanu četkicu za zube i nježno operite te malene zube namazom fluorirane paste za zube.

Prva posjeta stomatologu
Predlaže se da dijete odvedete zubaru oko prvog rođendana. Zapravo, ako vašem djetetu rano rastu zubi, možda ćete stomatologa posjetiti i ranije. Napokon, nakon što dijete dobije zube, može dobiti karijese u tim zubima.
Prva upotreba paste za zube
Možete početi da upotrebljavate maleni dio fluoridne paste za zube – kad se pojave.

pranje zuba
Foto: dimensionsofdentalhygiene.com

Mliječni zubi
Prvi dragocjeni zub vašeg djeteta vjerovatno će niknuti oko šestog mjeseci starosti, iako se to sigurno može razlikovati od djeteta do djeteta.

Samostalno četkanje
Zapravo ne postoji čvrsto pravilo o tome kada je dijete spremno da opere vlastite zube. Moglo bi biti spremni sa oko šest godina Ili će im možda trebati nadzor još neko vrijeme, posebno ako stomatolog primijeti neke znakove razvoja karijesa. Razgovarajte sa djetetovim stomatologom i zamolite ga za neke smjernice.

Odabir paste za zube i četkice za zube
Možda imate svoju omiljenu zubnu pastu, ali dobro je kupiti dječju zubnu pastu koju će vaše dijete koristiti i pobrinite se da sadrži fluor. Odaberite dječju pastu za koju mislite da će im se svidjeti. Može biti s okusom lubenice ili s okusom žvakaće gume Ili, ako ste poput mnogih roditelja, znate da je važno odabrati onu s princezama na njoj ili s automobilima.

I ne zaboravite četkicu za zube. Odaberite jednu s malom glavom i mekanim vlaknima. Razmislite o tome da pitate svoje dijete preferira li boju četkica za zube, jer njihovo uključivanje u cijeli postupak može uveliko pomoći.

Foto: freepik.com
Foto: freepik.com

Ostali savjeti za pranje zuba kod djece
Ako vaš mališan svaki dan spremno sarađuje s četkanjem zuba nakon doručka i prije spavanja, čestitamo! Ako vaše dijete možda nije toliko zainteresovano, možda ćete trebati nekoliko savjeta kako bi oboma olakšali oralnu higijenu:

*Neka bude zabavno. Pjevajte pjesme, pričajte priče – bilo što da vam bude malo ugodnije.
*Držite se rutine. Djeca se često bolje snalaze kad znaju što mogu očekivati. Pridržavanje rutine može im dati osjećaj normalnosti.

*Koristite tablicu s naljepnicama ili druge podsticaje. Pronađite jednostavan način proslave svaki put kad dijete opere zube dok mu to nije ukorijenjena navika.
*Perite zube istovremeno. Neka djeca vole oponašati mamu ili tatu. Gledanje kako perete zube može ih podstaknuti da se sami operu.

Neka vas ne zastraši mogućnost četkanja zubića vašeg mališana. Uhvatiće se nakon nekog vremena i vjerovatno će postajati sve lakše kako stare. I dalje možete provesti sljedećih mnogo godina pitajući svoje dijete: “Jeste li oprali zube?” Ali barem ste im dali solidan uvod u važnost dobre oralne higijene.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -