NaslovnaZa pacijenteOtok zuba: Uzroci, simptomi i liječenje

Otok zuba: Uzroci, simptomi i liječenje

- Advertisement -

Otok zuba predstavlja ozbiljan problem u ustima koji može uzrokovati ozbiljnu nelagodu i komplikacije ako se ne liječi pravilno. U pitanju je jedna od najneugodnijih tegoba kad su u pitanju bolesti zuba, koja može ukazivati na jaku upalu i infekciju i zbog toga je važno da se što prije javite stomatologu, osim ako nije u pitanju otok nakon vađenja zuba. Zanimljivo je da zapravo zub nikad ne otiče, već je u pitanju okolno tkivo.

Uzroci otoka zuba:

Infekcija zuba: Otok zuba često proizlazi iz infekcije zuba ili desni. Infekcija se obično javlja kada karijes, odnosno truljenje zuba, dopre do unutrašnjeg dijela zuba (pulpe) ili okolnih tkiva. Ovakav otok često prate simptomi kao što su povećana tjelesna temperatura, otečeni limfni čvorovi, malaksalost i umor. U slučaju otoka zbog infekcije stomatolog će otvoriti ili izvaditi zub, ispustiti gnoj i prepisati antibiotik.

Gingivitis ili parodontitis: Upalne bolesti desni kao što su gingivitis i parodontitis mogu dovesti do infekcije i otoka zuba. Ovi uslovi mogu uzrokovati povlačenje desni, stvaranje džepova u desnima te poticanje rasta bakterija.

Oštećenja zuba: Fizička oštećenja, kao što su puknuća ili lomovi zuba, mogu omogućiti bakterijama da prodru dublje u zubno tkivo i uzrokuju infekciju. Povreda operisanog područja može dovesti do stanja pod nazivom alveolitis, koje može prouzrokovati otok i bolove.

Upala desni: Upala desni prouzrokuje otok na desnima i ona je najčešće posljedica neadekvatne oralne higijene. Upala desni izaziva karijes, ali i infekciju koja dovodi do paradentoze. Simptomi su često jedva primjetni sve od krajnjeg stadijuma koji podrazumijeva klaćenje i ispadanje zuba. Pored otoka, simptomi mogu biti i mekane i crvene desni i krvarenje tokom pranja zuba.

Apsces zuba: Apsces zuba označava težu infekciju koja nastaje kao posljedica prodiranja bakterija u zubni živac. Ako se ne liječi, može dovesti do gangrene zuba, koja se zatim može proširiti u okolne prostore. Ako se otok ne sanira na početku, vremenom će se povećavati i zahvatati sve veću površinu. Simptomi apscesa uključuju pulsirajuću zubobolju, otok limfnih čovrova, groznicu ili povišenu tjelesnu temperaturu, osjetljivost zuba na vruće i hladno i osjetljivost prilikom žvakanja. Teža stanja mogu zahtijevati liječenje kanala korijena zuba, apikotomiju ili vađenje zuba.

- Advertisement -


Cista: Ako je duže vrijeme prisutna infekcija koja dolazi preko vrha korijena zuba, organizam može odgovoriti formiranjem ciste oko tog vrha. Veća je vjerovatnoća da će doći do njenog stvaranja ako postoji više pokvarenih zuba u okolini koji su udruženi lošom oralnom higijenom. Ciste su često neprimjetne dok ne porastu i izazovu upalu, a pored otoka mogu prouzrokovati promjenu boje zuba, bol, crvenilo, isticfanje gnoja, čak i sekret iz nosa. Rast ciste dovodi do brzog uništenja okolne kosti.

Rast umnjaka: Rast umnjaka je prirodan proces koji se često javlja kod mladih ljudi od 18 do 25 godine, a ponekad i kasnije. Kada umnjaci ne mogu da izbiju iz desni prouzrokuju upalu tkiva desni (perikoronitis), koja je često praćena oticanjem, pa i bolom u vilici. Najčešće rješenje perikoronitisa je uklanjanje umnjaka. Ova operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, pa je bezbolna za pacijenta.

Nakon tretmana: Otok se ponekad može pojaviti nakon stavljanja implantata ili nakon neko operativnog zahvata u području čeljusti. Takođe se može desiti i nakon vađenja zuba. Takvi otoci obično traju par dana i ne zahtijevaju posebnu intervenciju, a najbolje rješenje su hladni oblozi ili antibiotici ako ih je prepisao ljekar.

Nicanje zuba: Otok ponekad može da se javi i kod djece pri nicanju zuba, a može izazvati svrab, bol i nelagodu. Ovaj proces obično prolazi bez intervencije stomatologa, osim ako otok nije duže prisutan ili nije praćen rastom zuba, kada je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom.

Liječenje otoka:

Antibiotici: Ljekari često propisuju antibiotike za kontrolu bakterijske infekcije. Međutim, antibiotici neće trajno riješiti problem i zub će i dalje zahtijevati liječenje. Osim toga, nemojte şe sami liječiti antibioticima, jer biste mogli da razvijete toleranciju, pa se može desiti da kasnije oni ne budu od pomoći.

Hladni oblozi: Stavljanje hladnih obloga najbolji je i najpoznatiji prirodni lijek za otoke. Nemojte stavljati led direktno na kožu, već ga uvijte u krpu i prislonite na mjesto otoka. Stavljajte hladne obloge na mjesto otoka na par minuta, a onda napravite pauzu. Proces možete ponavljati tokom cijelog dana.

Hidrogen: Rastvor 3% hidrogena je dobar za dezinfekciju i može pomoći sa bolnim ili otečenim desnima. Pomiješajte tri supene kašike rastvora hidrogena sa tri kašike vode. Ispirajte usta ovim rastvorom 30 sekundi i obavezno ga ispljunite nakon toga. Ovu proceduru možete ponavljati dva do tri puta sedmično.

Slana voda: Ispiranje hladnom vodom pomaže da se smanje postojeći simptomi. Kašiku soli razmutite u malo tople vode i isperite usta tim rastvorom. Rastvor obavezno ispljunite, nikako a nemojte progutati.

Bijeli luk: Nikako nemojte bijeli luk stavljati na bolan zub, jer ćete tako izazvati još veće probleme. Možete natrljati bolno mjesto sokom od bijelog luka radi smanjenja bakterija i ublažavanja bola.

Drugi prirodni ljekovi: Par kapi propolisa oko upaljenog mjesta će umanjiti simptome infekcije. Ulje karanfilića takođe poznati narodni lijek za smanjenje bolova, koje može umiriti i nana, tako što ćete nekoliko listova nane staviti u predjelu bolnog zuba i držati tako 15 minuta.

Dental and different teeth condition on white background illustration


Endodontska terapija: Za zube sa infekcijom pulpe, endodontska terapija, poznata i kao kanalna terapija, može biti potrebna. Tokom ovog postupka, zub se čisti i puni kako bi se sačuvala njegova struktura.

Izvlačenje zuba: U nekim slučajevima, ako zub ne može biti spašen, ljekar može odlučiti da izvadi zub kako bi spriječio širenje infekcije na druge dijelove usta.

Prevencija otoka:

Preventivne mjere su ključne za izbjegavanje otoka zuba:

Dobra oralna higijena: Redovno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i posjete stomatologu mogu spriječiti karijes i upalne bolesti desni.

Uravnotežena prehrana: Smanjenje unosa šećera i pravilna prehrana pomažu u očuvanju zdravlja zuba.

Nemojte odgađati posjetu stomatologu: Redovni pregledi kod stomatologa mogu pomoći u otkrivanju problema prije nego što postanu ozbiljni.

Ako primjetite da se javlja otok zuba, obavezno što prije posjetite stomatologa. Ako ne dobijete odgovarajuće liječenje, može doći do ozbiljnih posljedica kao što su širenje infekcije na druge djelove tijela, gubitak zuba, hroničan bol i druge zdravstvene komplikacije. Osim toga, ako se ne javite stomatologu na vrijeme, vađenje problematičnog zuba vjerovatno neće moći da izbjegnete. Nikako nemojte samoinicijativno uzimati antibiotike. Otok zuba je ozbiljno stanje koje zahtijeva brzu reakciju. Redovna oralna higijena, posjeta stomatologu i brzo liječenje mogu pomoći da se problem spriječi i očuva zdravlje zuba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -