NaslovnaZa pacijenteŠta su subperiostalni implantati: Rješenje za pacijente koji nemaju dovoljno zdrave kosti

Šta su subperiostalni implantati: Rješenje za pacijente koji nemaju dovoljno zdrave kosti

- Advertisement -

Subperiostalni zubni implantati su vrsta implantata koji se koriste za podršku veštačkim zubima kada nema dovoljno zdrave kosti da podrži tradicionalne implantate. Za razliku od implantata koji se postavljaju direktno u vilicu, subperiostealni implantati se postavljaju iznad kosti i ispod tkiva desni.

Subperiostalni implantat sastoji se od metalnog okvira koji je prilagođen vilici pacijenta. Metalni okvir se postavlja preko kosti i drži se na mjestu pomoću malih metalnih šipki koje prodiru kroz tkivo desni i u dublju kost. Dok se tkivo desni liječi, ono se veže za metalni okvir i pomaže u njegovom fiksiranju. Kada je subperiostalni implantat sigurno pričvršćen za kost, vještački zubi se mogu pričvrstiti na metalne šipke.

- Advertisement -

Ko su kandidati za subperiostalne implantate?

Subperiostalni implantati se često koriste kod pacijenata koji su doživjeli značajnu resorpciju ili proređivanje maksilarnih ili mandibularnih kostiju kao rezultat povrede, parodontalne bolesti, starenja ili drugih faktora.

Takođe se često koriste kod pacijenata koji nisu dobri kandidati za postupke presađivanja kostiju ili koji preferiraju da izbjegnu vrijeme i troškove povezane sa tim postupcima.

- Advertisement -

Prednosti subperiostalnih implantata

Postoji nekoliko prednosti subperiostalnih implantata:

Ne zahtijevaju presađivanje kostiju: Subperiostalni implantati ne zahtijevaju postupke presađivanja kostiju prije postavljanja, što čini proces bržim i manje invazivnim.

Pogodni za pacijente sa nedovoljnom gustinom vilične kosti: Ovi dentalni implantati dobro funkcionišu kod pacijenata sa nedovoljnom gustinom vilične kosti koji možda nisu kandidati za tradicionalne endosteal implantate (koji se ugrađuju direktno u vilicu).

Stabilni i trajni: Pričvršćeni su za vilicu pomoću malih šipki, pružajući stabilnu i trajnu osnovu za zamjenske zube.

Prilagodljivi: Ovi implantati mogu biti prilagođeni i pričvršćeni za vilicu pacijenta, osiguravajući udobno uklapanje koje izgleda prirodno.

Svestrani: Subperiostalni implantati mogu se koristiti za zamjenu jednog ili više nedostajućih zuba ili kao podrška restauraciji čitavog luka ili rehabilitaciji cijelih usta.

Laki za čišćenje i održavanje: Mogu se čistiti kao prirodni zubi, što olakšava pacijentima održavanje dobre oralne higijene.

Koliko dugo traje subperiostalni implantat?

Subperiostalni implantat u prosjeku traje oko 10 do 15 godina. Međutim, životni vijek subperiostalnog implantata može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su oralno zdravlje pacijenta, kvalitet implanta i stručnost zubara implantologa koji vrši postupak.

foto: Freepik

Da li je postavljanje subperiostalnog implantata bolno?

Hirurški postupak postavljanja implantata može biti malo neugodan, ali uz korišćenje lokalne anestezije, postupak ne bi trebalo da bude bolan. Nakon postupka, pacijenti mogu osjetiti određenu nelagodnost i otok, koji se mogu kontrolisati ljekovima protiv bolova i hladnim oblozima.

Nivo bola ili nelagodnosti koju pacijent osjeća može varirati u zavisnosti od faktora kao što su kompleksnost postavljanja implantata i tolerancija na bol pojedinca. Međutim, većina pacijenata prijavljuje da je svaka nelagodnost podnošljiva i prolazi u roku od nekoliko dana do nedjelje.

Da li subperiostalni implantati zahtijevaju posebnu njegu?

Subperiostalni implantati zahtijevaju istu njegu i održavanje kao i prirodni zubi, uključujući redovno pranje, korišćenje zubnog konca i posjete stomatologu dva puta godišnje radi pregleda i čišćenja. Važno je održavati dobru oralnu higijenu kako bi se spriječile eventualne infekcije i osigurala dugovječnost implanta.

Portal Stomatologija.me ranije je pisao o tome kako se kreću prosječne cijene implanta u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -