NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Sve što treba da znate o rastu umnjaka

ZA PACIJENTE: Sve što treba da znate o rastu umnjaka

- Advertisement -


Umnjaci su treći molari, odnosno kutnjaci, koji obično rastu kod ljudi između 17. i 25. godine života. Zato što rastu u kasnim tinejdžerskim godinama ili na početku odraslog doba oni se nazivaju i zubima mudrosti, odnosno na engleskom “wisdom teeth”.

Rast umnjaka prirodan je fiziološki proces u razvoju zuba. Svakom pacijentu rastu četiri umnjaka – po dva na gornjoj i donjoj vilici. Međutim, ponekad se dešava da pacijenti nemaju dovoljno prostora u ustima za pravilan rast umnjaka i ovo može dovesti do niza problema i izazova.

Potencijalni problemi sa rastom umnjaka

Impakcija: Jedan od najčešćih problema sa rastom umnjaka je impakcija, što znači da ne mogu normalno izrasti zbog nedostatka prostora ili nepovoljne pozicije. Impaktirani umnjaci mogu prouzrokovati bol, oticanje i poteškoće u žvakanju hrane.

Nedostatak prostora: Neki pacijenti imaju mala usta ili vilicu sa obiljem zuba i samim tim bez dovoljno prostora da pravilno smjeste četiri umnjaka. Tako se može desiti da umnjaci ne izrastu potpuno ili da rastu nagurani i nepravilno pozicionirani, što može dovesti do infekcija, otoka, bolova u ušima. Umnjaci mogu rasti u atipičnim smjerovima i pod nepravilnim uglovima, što može stvoriti štetu ili ih učiniti podložnijim bolestima i nakupljanju bakterija.

Infekcije i upale: Umjaci su često teško dostupni za čišćenje, što može dovesti do infekcija, upala desni i karijesa. Ovo dalje može da izazove loš zadah, glavobolju, zubobolju, bol u ušima, čudan ukus u ustima i krvarenje desni. Ozbiljnije infekcije do kojih može doći uključuju celulitis (kožna infekcija) na jeziku ili grlu i gingivitis, bolnu upalu desni.

Perikoronitis: Ovo je upala desni oko izbijajućeg umnjaka i često se javlja kada dio zuba ostane ispod desni. Perikoronitis može biti izuzetno bolan i zahtijeva liječenje. Hronični simptomi često traju samo jedan do dva dana, ali se ponavljaju tokom nekoliko mjeseci. Akutni simptomi obično traju tri do četiri dana i mogu da uključuju jak bol, oticanje strane lica na kojoj je zub, bol pri gutanju, otekle limfne čvorove ispod brade i groznicu.

- Advertisement -

Ciste: Umnjak se razvija u vrećici unutar vilične kosti. Vrećica se može napuniti tečnošću, formirajući tako cistu koja može da ošteti vilicu, zube i nerve. Vrlo rijetko se tu razavijaju i tumori, uglavnom benigni. Ovakva komplikacija zahtijeva uklanjanje tkiva i kostiju.

Kako brinuti o umnjacima

Veoma je važno da brinete o umnjacima kako biste izbjegli probleme tokom njihovog rasta. Evo nekoliko savjeta:

Redovne posjete stomatologu – Prvi savjet se nameće sam od sebe. Redovan odlazak kod stomatologa omogućiće vam da pratite rast vaših umnjaka i identifikujete potencijalne probleme u ranoj fazi.

Oralna higijena – Održavanje vaše oralne higijene umnogome će pomoći da umanjite mogućnost komplikacija prilikom rasta umnjaka. Redovno četkanje, korišćenje zubnog konca i ispiranje usne šupljine antibakterijskim sredstvima pomaže da održavate zube i desni zdravima.

Hladni oblozi – Ako osjetite bol ili oticanje tokom rasta umnjaka, hladni oblozi mogu pomoći da se umanje simptomi

Rendgenski snimci – Stomatolozi često koriste rendgenske snimke kako bi bolje vidjeli položaj umnjaka i detektovali impakciju ili neke druge vrste komplikacija.

Hirurško vađenje – U nekim slučajevima, ako umnjaci ne mogu pravilno da izrastu jer su impaktirani ili uzrokuju ozbiljne probleme, stomatolog može preporučiti hiruršku ekstrakciju zuba. U većini slučajeva ovo ipak nije potrebno, dok god na kvalitetan način održavate svoju oralnu higijenu.

Ortodontski tretman – U određenim situacijama, pacijentima stomatolog može preporučiti i ortodontski tretman kako bi se stvorilo više prostora za rast umnjaka ili kako bi se spriječile eventualne komplikacije.

Foto: Freepik.com

Pravilna njega može spriječiti većinu problema

Rast umnjaka je prirodan proces koji može sadržati razne izazove i biti neugodno iskustvo za mnoge, ali sa pravilnom njegom i redovnim pregledima kod stomatologa većina problema se može spriječiti ili riješiti. Ako osjetite bilo kakvu vrstu nelagodnosti tokom rasta umnjaka nemojte oklijevati da se konsultujete sa svojim stomatologom. Pažljivo slušajte njegove savjete kako biste osigurali da vaši umnjaci rastu bez komplikacija. Vaša oralna higijena i briga o zdravlju zuba i desni igraju ključnu ulogu u vašem opštem dobrostanju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -