NaslovnaSavjetiAlveolitis – šta je, simptomi i liječenje

Alveolitis – šta je, simptomi i liječenje

- Advertisement -

Alveolitis je jedna od najneprijatnijih komplikacija koja može da pogodi pacijenta. Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, ali briga o njima nam i dalje nije na pravom nivou.

Loša oralna higijena, rijetke posete stomatologu, pa i neredovno skidanje kamenca sa zuba doveli su da toga da karijes i parodontopatija postanu veliki problemi našeg stanovništva.

Foto: lumidentstudio.rs

Samim tim, gubitak zuba nije rijetka pojava kod nas. Što potvrđuju i posljednja istraživanja. Naime, čak svakom četvrtom Srbinu nedostaje više od 10 zuba, dok je teži oblik upale desni registrovan u 40 odsto slučajeva.

Iako je savremena stomatologija obezbijedila minimalnu traumu tkiva tokom vađenja, izvjesne komplikacije mogu da nastanu. One se obično javljaju nakon intervencije. Jedna od njih je alveolitis.

Šta je alveolitis?
Alveolitis predstavlja poremećaj zarastanja rane posle vađenja zuba. Zapravo, u pitanju je problem koji nastaje usljed raspadanja krvnog ugruška na mjestu ekstrahovanog zuba. Naziva se još i „dry socket“ (suva alveola). Alveolitis je rijetka pojava koja pogađa oko 2 odsto pacijenata.

Foto: lumidentstudio.rs

Obično se javlja kada postoji gangrena zuba ili pulpitis. Takođe, češća je nakon vađenja gornjih zuba, naročito kada se intervencija vrši u proljeće. Što se tiče pola i životnog doba, primijećeno je da veći problem imaju muškaraci između 30 i 40 godina starosti. Dok kod tinejdžera nije registrovan.

Zašto nastaje alveolitis?
Tačan uzrok nastanka alveolitisa nije poznat. Pojedini stručnjaci smatraju da glavni uticaj ima trauma prilikom vađenja zuba. Drugi, smatraju da nastaje zbog infekcije i alergije ili, pak, kada se intervencija vrši kod osobe sa oslabljenim imunitetom. Ipak, preovladava mišljenje da se problem javlja najviše pod uticajem spoljašnjih faktora.

Odnosno, sami pacijenti nepažnjom i nepridržavanjem savjeta stomatologa izazivaju alveolitis. Konzumiranje hrane i ispiranje usta odmah nakon vađenja zuba, kao i potpuni ili djelimični nedostatak oralne higijene stvaraju pogodno tlo za lak prodor bakterija u ranu. Kao posljedica toga može doći do raspadanja krvnog ugruška.

Foto: indianapolisfamilydentistry.com

Kako se prepoznaje alveolitis?
Prvi karakteristični simptom jeste bol koji se javlja između trećeg i četvrtog dana. Mada se može javiti i kasnije. Bol je veoma intenzivan, posebno noću kada se tijelo nalazi u vodoravnom položaju. Ima tendiciju širenja ka sljepoočnici ili uhu, tako da klasični lijekovi protiv bolova u ovoj situaciji ne pomažu.

Drugi znak prepoznavanja jeste odsustvo zdravog, vitalnog koaguluma. Pa je alveola ispunjena raspadnutim i rastresitim koagulumom. Ne samo da je sive boje i neprijatnog mirisa, već se vrlo lako kida pincetom (alveolitis exudativa) ili je alveola potpuno prazna (alveolitis sicca).

Terapija alveolitisa ima za cilj formiranje zdravog ugrušak u alveoli
Prije početka liječenja neophodan je rendgen snimak. Njime se isključuje prisustvo zaostalog korijena, stranog tijela ili dijelova alveolarne kosti u rani. Tek onda se može primijeniti odgovarajući tretman.

Terapija alveolitisa obuhvata otklanjanje raspadnutog koagulumu pod dejstvom lokalne anestezije. Zatim ispiranje rane fiziološkim rastvorom i stavljanje medikamenata sa analgetskim dejstvom koji se nakon izvjesnog vremena resorpsuju.

Izvor: Lumident Studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -