NaslovnaZa pacijentePrava stomatoloških pacijenata u Hrvatskoj

Prava stomatoloških pacijenata u Hrvatskoj

- Advertisement -

Posjeta stomatologu može biti stresna za mnoge ljude, ali ako znate svoja prava kao pacijent, to vam može pomoći da se osjećate sigurnije tokom cijele procedure. Stomatološki pacijenti imaju određena prava koja su usmjerena na njihovu dobrobit i zaštitu Hrvatska, kao članica Evropske unije, postavlja visoke standarde kad je u pitanju zaštita pacijenata u stomatološkoj djelatnosti. Prava pacijenata u Hrvatskoj regulisana su zakonima, a uključuju niz odredbi koje garantuju sigurnost, informisanost i pristojnost u stomatološkim postupcima.

Regulacija stomatologije

Stomatologija je u Hrvatskoj regulisana je Zakonom o dentalnoj medicini (NN 121/03, 117/08, 120/09). Prema ovom zakonu, dentalnu medicinu obavljaju doktori dentalne medicine i doktori dentalne medicine specijalisti nakon završenih petogodišnjih studija stomatologije na Medicinskom fakultetu.

- Advertisement -

Osim završenih studija, doktori dentalne medicine obavezno moraju položiti državni stručni ispit i dobiti odobrenje za samostalan rad, čime se potvrđuje njihova stručna osposobljenost za obavljanje stomatoloških usluga. Odobrenje za samostalan rad izdaje se na rok od šest godina, shodno Pravilniku o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju odobrenja za samostalan rad ( licence) i dozvole za rad, a može se nakon isteka tog roka obnoviti tako što će stomatolozi prikupiti minimalno 10 bodova godišnje putem edukacije i raznih drugih kurseva. Da su prikupili bodove dokazaće tako što će priložiti diplome sa kurseva koje su pohađali.

Zakon o dentalnoj medicini osigurava da samo kvalifikovani stomatolozi pružaju stomatološke usluge, a da pacijenti budu informisani i zaštićeni u postupcima liječenja.

Prava pacijenata

Zakon o dentalnoj medicini ističe nekoliko ključnih članova koji osiguravaju prava pacijenata u Hrvatskoj. Prema članu 7, pravo na obavljanje dentalne medicine na području Republike Hrvatske stiče se upisom u registar doktora dentalne medicine i dobijanjem odobrenja za samostalan rad.

- Advertisement -
Foto: dentist.business
Foto: dentist.business

Član 25 propisuje da stomatolog obavezno informiše pacijenta o dijagnostičkim postupcima, načinima liječenja i mogućim rizicima po zdravlje i život. Takođe, stomatolog je po članu 27 u obavezi da čuva profesionalnu tajnu o zdravstvenom stanju pacijenta, uključujući lične, porodične i socijalne prilike pacijenta, čak i nakon njegove smrti.

Osim Zakona o dentalnoj medicini, prava pacijenata u stomatološkim postupcima takođe su zaštićena Zakonom o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04, 37/08). Prema članu 4, pacijenti imaju pravo na fizički i mentalni integritet, kao i na poštovanje njihove privatnosti, svjetonazora i moralnih i vjerskih uvjerenja.

Član 6 osigurava pacijentima pravo na suodlučivanje, uključujući pravo na obavještenost i pravo na prihvatanje ili odbijanje pojedinih predloženih dijagnostičkih ili terapijskih postupaka, dok po članu 6 pacijent ima pravo da bude upoznat sa imenima i specijalizacijom osoba koje mu pružaju zdravstvenu zaštitu.

Poznavanje prava donosi osjećaj sigurnosti

U zaključku, znati svoja prava je od suštinskog značaja za dobrobit i sigurnost stomatoloških pacijenata tokom dentalne njege i pomaže im da se zaštite od neetičkog ponašanja, da budu informisani o svojoj njezi, pristupe svojoj zdravstvenoj dokumentaciji i sačuvaju svoju privatnost. Stomatološki pacijenti u Hrvatskoj imaju prava koja su osigurana zakonima i propisima, čime se obezbjeđuje njihova sigurnost i dobrobit u stomatološkim postupcima, kao i da standard stomatološke njege u zemlji bude na nivou Evropske unije.

Osjećaj sigurnosti i kontrolu nad svojom stomatološkom njegom možete postići samo ako ste upućeni u svoja prava. Zato budite informisani i postavljajte pitanja stomatologu kad god smatrate da je potrebno, jer je vaše oralno zdravlje važno i imate pravo da ga zaštite.

Ako želite stomatološku njegu najvećeg kvaliteta u Hrvatskoj, portal Stomatologija.me preporučuje polikliniku Smile koju vodi nagrađivani dr Slovša. Naš portal ranije je pisao i o prosječnim cijenama protetike u Zagrebu, a taj članak možete pročitati ovdje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -