NaslovnaSavjetiAntibiotici u stomatologiji: Pravilna upotreba, nuspojave i zablude

Antibiotici u stomatologiji: Pravilna upotreba, nuspojave i zablude

- Advertisement -

Upotreba antibiotika u stomatološkim tretmanima može biti od suštinskog značaja u određenim situacijama. Najčešće se prepisuje zbog upale zuba i nakon oralnohirurških zahvata. Međutim, njihova upotreba nije bez rizika, zbog čega i pacijenti i stomatolozi moraju biti informisani o pravilnom korišćenju antibiotika kako bi se izbjegle neželjene nuspojave i smanjio rizik od razvoja antibiotičke tolerancije.

Kada se koriste antibiotici u stomatologiji?

Antibiotici se u stomatologiji koriste uglavnom u sledećim situacijama:

Infekcije: Kada postoji ozbiljna oralna infekcija, kao što je apsces (gnojni čir), koji se širi i može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Isto važi i za visoke tjelesne temperature ili pojave groznice, natečenosti područja zahvaćenog upalom ili pojave alveolitisa – upalne rane koja nastaje nakon vađenja zuba.

Prevencija: Ponekad se antibiotici koriste prije stomatoloških procedura kod pacijenata sa posebnim medicinskim stanjima, poput srčanih problema, kako bi se spriječile bakterijske infekcije nakon tretmana. Preventivno propisivanje antibiotika preporučuje se samo za pacijente koji imaju veoma oslabljen imunološki sistem, jer pojava upale može dovesti do ozbiljnih komplikacija.


Koje vrste antibiotika se koriste?

U stomatologiji se često koriste antibiotici kao što su amoksicilin, panklav, orvagil, azitromicin, klindamicin i metronidazol. Izbor antibiotika zavisi od vrste infekcije, pacijentove medicinske istorije i drugih faktora. Na početku stomatološke terapije češće se koriste antibiotici širokog spektra djelovanja, u odnosu na one uskog, koji su specijalizovani za određene bakterije. Najčešće propisivani antibiotici spadaju u grupu penicilina i cefalosporina.

Foto: Freepik

Zašto su antibiotici važni?

Antibiotici su važni jer mogu pomoći u kontroli infekcija koje se mogu širiti iz oralne šupljine u druge djelove tijela. Ovo može zaštititi pacijente od ozbiljnih komplikacija, uključujući sepsu (opasnu infekciju krvi).

Moguće nuspojave antibiotika

Kao i svaki lijek, antibiotici imaju potencijalne nuspojave. Neke od čestih nuspojava uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i alergijske reakcije. Važno je napomenuti da neki antibiotici mogu ometati normalnu crijevnu floru i dovesti do gljivičnih infekcija. Samostalno prekidanje terapije ili njeno nepravilno sprovođenje može rezultirati vraćanjem upale zuba, koja će u većini slučajeva biti još jača nego ranije, zato što bakterije razvijaju otpornost kada su u kratkom kontaktu sa antibioticima. Izuzetno je bitno da pacijent stomatologa upozna sa zdravstvenom istorijom i naglasi mu ako je imao neku operaciju u skorije vrijeme, ako mu je imunitet ugrožen ili je uzimao neke druge antibiotike.

Najčešće zablude o antibioticima

Neki pacijenti imaju pogrešna uverenja o antibioticima, uključujući zablude kao što su:

Antibiotici liječe sve: Antibiotici djeluju samo na bakterijske infekcije i ne pomažu kod virusnih infekcija kao što su prehlada ili grip.

Više antibiotika je bolje: Pravilna doza antibiotika je ključna, a prekomjerna upotreba može dovesti do povećanja tolerancije na njih.

Closeup view of pharmacist hand taking medicine box from the shelf in drug store.

Kada je pravilno koristiti antibiotike, a kada ne?

Stomatolog će pažljivo procijeniti potrebu za antibioticima. Važno je da se antibiotici koriste samo kada su zaista neophodni, kako bi se smanjio rizik od razvoja tolerancije. U pitanju je globalni problem zbog kojeg posljednjih godina stručnjaci upozoravaju da bi antibiotike trebalo prepisivati samo kada su zaista neophodni. Američka stomatološka asocijacija je 2019. objavila nove smjernice prema kojima se u većini slučajeva antibiotici ne preporučuju za zubne bolove, jer su istraživanja pokazala da bi mogli uzrokovati više štete nego koristi.

Šta pacijenti treba da znaju ako uzimaju antibiotike?

– Uzimati antibiotike tačno prema uputstvima lekara.

– Završiti cjelokupan propisani tretman, čak i ako se osjećaju bolje.

– Obavjestiti svog stomatologa o bilo kakvim nuspojavama ili alergijskim reakcijama.

U zaključku, antibiotici su moćan alat u stomatologiji, ali je potrebno koristiti ih sa pažnjom i samo onda kada su zaista potrebni. Pacijenti moraju biti informisani o njihovoj pravilnoj upotrebi kako bi im se osigurala bezbjedna i efikasno stomatološka njega.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -