NaslovnaObavještenjaPerikoronitis – šta uzrokuje ovo dentalno oboljenje?

Perikoronitis – šta uzrokuje ovo dentalno oboljenje?

- Advertisement -

Perikoronitis predstavlja dentalno oboljenje, koje nastaje u slučaju da ne postoji dovoljno prostora da umnjaci niknu iz desni. Rezultat ove situacije je da umnjaci samo djelimično niču, što kasnije dovodi do zapaljenja mekog tkiva.

Ukoliko se ovo dogodi, oko umnjaka ili zuba mudrosti mogu se stvoriti džepovi. U njima nerijetko dolazi do skupljanja ostataka hrane, a samim tim i nagomilavanja bakterija, koje su uzročnici infekcije. Umnjaci najčešće rastu tokom perioda adolescencije, te se ovo dentalno oboljenje pojavljuje kod ljudi uzrasta iznad 20 godina, a ispod 40.

Foto: freepik.com

Ovaj poremećaj može predstavljati akutno ili pak dugoročno stanje. Važno je napomenuti da se problem ovog tipa uglavnom događa umnjacima u donjoj vilici, dok su gornji umnjaci rjeđe pogođeni Isto tako, zapaljenski procesi u desnima mogu se dogoditi i ukoliko je zub doživio određeni vid traume (udaren, okrnjen).

Koji su simptomi infekcije mekog tkiva oko umnjaka?
Prije svega, trebalo bi reći da se perikoronitis može razviti samo onda kada umnjaci djelimično probiju desni. Upravo ovaj proces omogućava bakterijama da prodru u zub i uzrokuju infekciju. U slučaju da postoje džepovi, hrana ili dentalni plak mogu se vroma lako zavući ispod desni, te ih nadraživati i stvarati otok i upalu.

Infekcija se kasnije, ukoliko se ne sanira, može proširiti od vilice do vrata ili obraza. Faza prije samog perikoronitisa naziva se operkulitis. Govorimo i upalnom procesu prostora između desni i zuba. Da bi se operkulitis razvio u perikoronitis, formira se apsces ispod tog prostora. Jedino adekvatnim liječenjem i posjetom stomatologu može se spriječiti ova pojava i proširenje infekcije. Simptomi perikoronitisa razlikuju se u zavisnosti od toga da li govorimo o akutnom ili hroničnom stanju.

Foto: epsomdentalcare.com.au

Simptomi akutne infekcije:
*Oticanje gingive
*Oštar i jak bol zadnjih zuba
*Stvaranje gnoja
*Bolovi pri gutanju
*Grčenje vilice
*Povišena tjelesna temperatura
*Manjak apetita

Simptomi hronične infekcije:
Tup bol u vilici u predelu zadnjih zuba u trajanju od jednog ili dva dana
*Loš zadah iz usne duplje
*Neprijatan ukus u ustima

Uzroci perikoronitisa
Perikoronitis se podjednako često može javiti i kod muškog i kod ženskog pola. Među najvećim uzročnicima oboljenja navodi se loša oralna higijena. Ukoliko se zubi ne čiste temeljno i redovno, hrana ostaje u džepovima, a njeno raspadanje vremenom dovodi do infekcije. Prema tome, redovno pranje zuba četkicom za zube i pastom mora biti dio vaše svakodnevice.

Osim toga, preporučuje se i korišćenje konca za zube, kao i interdentalne četkice. Stres i umor, takođe, mogu uzrokovati pojavu perikoronitisa. Trudnoća se, isto tako, svrstava u prva tri, vodeća, uzročnika upalnih procesa u predjelu zadnjih zuba.

Infekcije gornjih disajnih puteva uzrokovane virusom ili češće bakterijama koje utiču na sinuse i grlo takođe mogu dovesti do perikoronitisa.Rizične grupe koje mogu razviti ovaj dentalni problem su osobe uzrasta od 20 do 40 godina.

Kako se dijagnostifikuje i liječi perikoronitis?
Ovo dentalno oboljenje dijagnostifikuje se u stomatološkoj ordinaciji. Vaš stomatolog će obaviti pregled zuba i desni i ustanoviti da li postoji problem. Ukoliko primijeti određene anomalije, veoma često će od vas zatražiti rentgenski snimak vilice.

Ukoliko se ne liječi, perikoronitis može dovesti do gore navedenih simptoma, a u težim slučajevima i do proširenja infekcija u krvotok. Takođe, može doći i do Ludvigove angine, odnosno proširenja infekcije na vrat i glavu. Postoji nekoliko načina za uspešno lečenje perikoronitisa. Prvi je, svakako, ublažavanje bola lijekovima.

U slučaju da se radi o lakšoj infekciji, stomatolog vam može prepisati i terapiju antibioticima. Ovu kategoriju lijekova nikako ne bi trebalo uzimati na sopstvenu ruku, već isključivo po preporuci stomatologa. Drugi vid liječenja perikoronitisa je operacija desni, dok je treći operacija zuba i njegovo vađenje. U zavisnosti od težine problema sa kojim se suočavate, zubar će odrediti i način liječenja.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -