NaslovnaSavjetiMože li se rakijom ublažiti zubobolja?

Može li se rakijom ublažiti zubobolja?

- Advertisement -

Ljudi na našim prostorima često znaju da kažu da rakija liječi sve. I zaista, ona često efektno ublažava bol. Mada može zvučati kao mit, ima nekoliko razloga zbog čega upotreba rakije za zubobolju kao stara narodna metoda može biti djelotvorna, u slučaju da niste u mogućnosti da odmah posjetite stomatologa ili da uzmete standardne analgetske ljekove.

Kako to radi?

Rakija, koja obično sadrži visok procenat alkohola, ima snažna antiseptička svojstva. Alkohol ubija bakterije i smanjuje upalu u ustima. Zato, kada doživite oštru zubobolju, ispiranje usta malom količinom rakije može pružiti privremeni osjećaj olakšanja dok čekate da posjetite stomatologa.

Kako koristiti rakiju za zubobolju?

Uzmite mali gutljaj rakije i isperite usta nekoliko sekundi, fokusirajući se na bolno mjesto, zatim ispljunite. Nikako nemojte progutati rakiju koju koristite za ispiranje, jer alkohol u velikim količinama može biti štetan. Ponovite ovaj proces par puta uz mali vremenski razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila desni. Nakon ispiranja sačekajte nekoliko minuta i ocijenite koliko vam je bol ublažen. U mnogim slučajevima, rakija može pružiti trenutno olakšanje. Ako zubobolja nije potpuno nestala, možete ponoviti cijeli postupak nekoliko puta, ali nemojte pretjerivati. Takođe možete staviti rakiju na malo vate i utrljati to na zub koji vas boli. Imajte na umu da je ovo privremeni lijek za zubobolju i ne može se koristiti kao zamjena za stomatološku njegu.

Prednosti korišćenja rakije za zubobolju

Brzina djelovanja: Rakija kao narodni lijek je poznata po svojoj brzoj reakciji na bol i pružanju trenutnog olakšanja.
Prirodna alternativa: Za one koji se plaše hemijskih analgetika, rakija je prirodna i u mnogim domovima često dostupna alternativa.
Antiseptička svojstva: Rakija ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći u dezinfekciji usne duplje i tako smanjiti rizik od infekcije.
Spas od bola u hitnim situacijama: Ako ste u situaciji kada vam ljekovi ili stomatolog nisu lako dostupni, rakija može biti spas koji vam je prijeko potreban.

Mane korišćenja rakije za zubobolju

Privremeno olakšanje: Rakija može pružiti privremeno olakšanje, ali neće riješiti osnovni problem koji izaziva zubobolju.
Peckanje i iritacija: Konzumiranje ili primjena rakije na bolno mjesto može izazvati peckanje i iritaciju, što dodatno pogoršava neprijatnost koju osjećate.
Alkohol i zdravlje: Prekomjerno konzumiranje alkohola može imati štetne efekte na vaše zdravlje, kao i interakcije sa drugim ljekovima.
Zanemarivanje osnovnog problema: Korišćenje rakije može dovesti do zanemarivanja osnovnog problema sa zubom koji ipak zahtijeva tretman stomatologa.

Čašica nije zamjena za stomatologa

Rakija kao terapija za zubobolju može biti neobična, ali efikasna opcija iz arsenala narodne medicine. Ipak, imajte na umu da je ovo privremena mjera koja ne može da zamijeni odlazak kod stomatologa ili ljekove propisane od ljekara. Ona vam može značiti kad vam je potrebno da hitno ublažite bol. Nemojte zaboraviti da je umjesto da posegnete za čašom rakije, mnogo bolje da redovno održavate oralnu higijenu i posjećujete svog stomatologa. Vaše zdravlje je previše bitno da biste se oslanjali samo na narodnu medicinu.
Ako se borite sa zuboboljom, na našem portalu dostupan vam je spisak stomatoloških ordinacija u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini koje možete posjetiti što prije kako bi riješili taj problem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -