NaslovnaSavjetiZubobolja – pulsirajuća ili tupa, koje tablete uzeti za zub koji boli?

Zubobolja – pulsirajuća ili tupa, koje tablete uzeti za zub koji boli?

- Advertisement -

Zubobolja se odnosi na bol u ili oko zuba. Manje zubobolje mogu proizaći iz privremene iritacije desni koju možete tretirati kod kuće. Ozbiljnije zubobolje nastaju zbog karijesa, infekcija ili drugih zubnih problema koji se neće sami riješiti.

Ako patite od jake zubobolje, biće potrebno konsultovati stomatologa, kako biste spriječili dalje napredovanje boli. Zubobolja može imati različite uzroke, a simptomi se razlikuju zavisno o tom uzroku.

Simptomi zubobolje uključuju tupu bol koja ne prolazi, oštru i probadajuću bol u zubu, pulsirajuću bol u zubima, osjetljivost zuba, oticanje desni, glavobolje, temperaturu, osjećaj jeze te prisutnost lošeg zadaha ili neugodnog okusa u ustima.

Zubobolja uzrok

Karijes
Najučestaliji uzrok zubobolje je karijes. Karijes obično nastaje zbog nepravilne oralne higijene, kao što je nedostatak redovnog četkanja zuba i korišćenja zubnog konca. Ove loše navike dovode do stvaranja malih rupa na zubima koje s vremenom mogu postati dublje i veće.

Takođe, karijes se razvija kada slina reaguje sa hranom bogatom šećerom, što može uzrokovati oštećenje zuba. Početni stadijum karijesa često prolazi neprimijećen, što otežava rano otkrivanje i povećava rizik od kasnije pojave zubobolje.

Redovne posjete stomatologu radi čišćenja zuba pomažu u ranom otkrivanju karijesa prije nego što postane ozbiljno. Ako se karijes ne liječi, može doći do infekcije zuba i potencijalnog gubitka zuba ili ozbiljnijih komplikacija.

foto: freepik.com

Rani stadijum karijesa mogu biti reverzibilni, ali takođe mogu zahtijevati stomatološko liječenje kako bi se spriječilo pogoršanje karijesa. Stomatolog može preporučiti najbolju vrstu liječenja. Prvo možete pokušati bolje njegovati zube kako biste poboljšali simptome.

Infekcija
Zubobolja uzrokovana infekcijom nastaje zbog bakterija koje inficiraju zub ili okolno tkivo. Bakterije koje uzrokuju infekciju prodiru u zubno tkivo, što rezultira iritacijom živčanih vlakana i krvnih žila unutar zuba.

To dovodi do osjećaja boli, često pulsirajuće prirode. Ako infekcija napreduje, može doći do ozbiljnijih komplikacija, uključujući formiranje apscesa i oštećenje okolnog tkiva, što dodatno pogoršava bol i nelagodu.

Parodontitis
Parodontitis, poznat i kao bolest desni, ozbiljna je infekcija desni koja uzrokuje štetu na mekom tkivu oko zuba. Bez odgovarajućeg liječenja, parodontitis može uzrokovati degradaciju kostiju koja podržava zube, što može dovesti do klimanja zuba ili čak gubitka zuba.

Parodontitis je čest problem, ali se obično može spriječiti. Najčešće je rezultat zanemarivanja oralne higijene i brige o zubima. Kako biste smanjili rizik od razvoja parodontitisa ili poboljšali izgled za uspješno liječenje, preporučuje se redovno pranje zuba najmanje dva puta dnevno, svakodnevno korištenje zubnog konca i redovni stomatološki pregled.

Povreda
Zubobolja može imati očigledne uzroke, a jedan od njih je povreda zuba koja može rezultirati puknutim, slomljenim ili čak izbijenim zubom. Ova vrsta povrede može izazvati izrazitu nelagodu i bol. U takvim slučajevima, važno je što prije zakazati pregled kod svog stomatologa kako bi se povrijeđeni zub tretirao i popravio.

Brza reakcija i stručna intervencija mogu pomoći u ublažavanju nelagode i dodatnom problemu sa zubima. Osim toga, stomatolog će pružiti uputstva o postupcima za brigu o povrijeđenom zubu nakon intervencije kako bi se osiguralo brže zacjeljivanje i oporavak.

Puknuta plomba
Plombe se koriste za popravak zuba koji su imali karijes ili oštećenja. Ako je plomba pukla, unutrašnji dio zuba, koji obično nije izložen vanjskim nadražajima, može postati osjetljiv na temperaturne promjene, pritisak i iritaciju, što rezultira bolovima. Puknuta plomba može otvoriti put za bakterije da prodru u unutrašnjost zuba.

Foto: wellnessdoctorrx.com

To može uzrokovati infekciju i upalu, što je često praćeno jakom boli. Ako se puknuta plomba ne popravi na vrijeme, može doći do dodatne štete na zubu, uključujući veći gubitak zubne strukture ili čak potrebu za endodontskim liječenjem (korijenskim kanalom).

Umnjaci
Umnjaci, takođe poznati kao treći kutnjak, često mogu uzrokovati zubobolju zbog različitih razloga. Jedan od najčešćih problema s umnjacima je nedostatak prostora u vilici, što može rezultirati njihovim nepravilnim rastom ili izbijanjem. Rast umnjaka može uzrokovati upalu desnog oko zuba, što dovodi do bola, oticanja i crvenila.

Neadekvatno korištenje vodice za ispiranje usta
Svakodnevna upotreba sredstava za ispiranje usne šupljine može doprinijeti očuvanju zdravlja zuba. No, prekomjerna upotreba može uzrokovati negativne učinke. Često ispiranje usne šupljine više puta tokom dana može dovesti do povećane osjetljivosti zuba.

Razlog tome leži u činjenici da mnogi proizvodi za ispiranje usta sadrže kiseline koje mogu oštetiti srednji sloj zuba. Ukoliko vodicu za ispiranje usta koristite više nego što je preporučeno, razmislite o smanjenju ispiranja na jedan ili dva puta dnevno.

Škripanje zubima/bruksizam

Škripanje zubima ili bruksizam predstavlja još jedan uzrok zubobolje. Veliki broj ljudi nehotice škripi zubima noću, često nesvjesno. Ako sumnjate da škripite zube tokom sna, preporučljivo je konzultovati se sa stomatologom kako biste razmotrili moguće opcije liječenja.

Oštećenje živca
Jedan od rijetkih uzroka zubobolje je stanje poznato kao trigeminalna neuralgija. To je specifična vrsta oštećenja živaca koja uzrokuje kroničnu bol u glavi, koja ponekad može nalikovati zubobolji. Konzumiranje hrane, pića i čak pranje zuba može izazvati ovu bol. Iako je ovo stanje rijetko, ako doživljavate takvu hroničnu bol, važno je tražiti savjet doktora.

Druge bolesti
Zubobolja može biti simptom određenih srčanih problema, poput angine pektoris ili srčanog udara. Zubobolja koja je povezana sa srčanim problemima nije uobičajena i obično je popraćena drugim simptomima srčanih problema kao što su bol u prsima, otežano disanje, mučnina i vrtoglavica. Ako sumnjate da je povezan sa srcem, odmah potražite medicinsku pomoć jer se takvi simptomi mogu pojaviti kod ozbiljnih srčanih problema koji zahtijevaju hitno liječenje.

Zubobolja i temperatura
Temperatura (povišena temperatura ili groznica) nije direktno povezana sa zuboboljom, već može biti posljedica nekog ozbiljnijeg problema u ustima. Na primjer, infekcija zuba ili desni može uzrokovati povećanje tjelesne temperature. Visoka temperatura tijela uslijed infekcije ili upale zuba, može povećati bol u zubima.

Zubobolja i glavobolja
Kako su povezane zubobolja i glavobolja? Zubobolja često dijeli povezanost s migrenskim glavoboljama putem trigeminalnog živca, koji kontroliše osjećaj na većem dijelu lica, uključujući zube i desni.

Kada osjetite zubobolju, trigeminalni živac može biti nadražen i izazvati migrensku glavobolju. Neliječena zubobolja može izazvati i druge simptome kao što su mučnina, povraćanje te osjetljivost na svjetlo ili zvuk. Liječenje zubobolje je neophodno kako bi se spriječili potencijalno ozbiljni simptomi poput migrene.

Pulsirajuća zubobolja
Pulsirajuća zubobolja može nastati iz više različitih problema. Najčešće se tu radi o karijesu, infekcijama, bolestima desni ili puknutim plombama. Nevažno koji je razlog pulsirajuće boli, važno je obavijestiti svoga stomatologa i dogovoriti termin.

S obzirom na povremeni karakter boli, pulsirajuća zubobolja može stvoriti konfuziju i pitanje kada je potrebno tražiti liječenje.

Da biste bolje razumjeli treba li vaša pulsirajuća zubobolja medicinsku intervenciju, preporučljivo je redovno odlaziti na stomatološke preglede. Na taj način vaš stomatolog može procijeniti stanje i pružiti vam stručne savjete o potrebi liječenja.

Foto: advanceddentistrywoodland.com

Može li pulsiranje zuba nestati?
U nekim slučajevima zub koji pulsira može nestati sam od sebe, pod uslovom da za to uopšte nema očiglednog uzroka. Ako je vaš zub pulsirao zbog infekcije ili napuknutog zuba, to će morati riješiti vaš stomatolog jer bol neće nestati sama od sebe. Opet, ako osjetite pulsiranje u zubu duže od 1-2 dana, obratite se svom stomatologu.

Pulsiranje zuba pod lijekom
Pulsiranje zuba pod lijekom može pokazati da i dalje postoji osnovni problem u zubu, iako ste uzeli lijekove za ublažavanje boli. Lijekovi za zubobolju, kao što su analgetici, protivupalni lijekovi ili antibiotici, mogu privremeno smanjiti bol i upalu, ali neće riješiti temeljni uzrok problema.

Pulsiranje zuba može pokazati različite probleme, uključujući duboki karijes, infekciju zubne pulpe, zubni apsces ili druge dentalne komplikacije. Ako pulsiranje ili bol i dalje traju ili se pogoršavaju uprkos uzimanju lijekova, svakako se savjetujte sa stomatologom.

Kako zaustaviti pulsiranje u zubu?
Postoje neki koraci koje možete preduzeti kako biste ublažili pulsirajuću zubobolju prije nego što posjetite svog zubara. Ako se suočavate s pulsirajućom zuboboljom i trenutno ne možete konsultovati stomatologa, razmotrite sljedeće mjere:

*Isperite usta toplom slanom vodom.
*Primijenite hladni oblog na područje vilice ili obraza.
*Pažljivo koristite zubni konac ili obavite temeljno pranje zuba kako biste provjerili postoji li hrana zaglavljena na tom području.
*Razmislite o uzimanju protivupalnih lijekova koji se mogu nabaviti bez recepta koje inače koristite prilikom upale.

Zubobolja prirodni lijek

Ispiranje usta slanom vodom
Ispiranje usta toplom slanom vodom ima dvostruki učinak. Prvo, pomaže ukloniti čestice koje su se zaglavile između zuba. Osim toga, zbog svojih prirodnih dezinfekcijskih svojstava, može pomoći u suzbijanju infekcije i smanjenju upale. Za pripremu ispiranja, jednostavno pomiješajte pola čajne kašike soli s toplom vodom i koristite ga kao tekućinu za ispiranje usne šupljine.

Ispiranje vodik peroksidom
Vodik peroksid ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju upale i borbi protiv bakterija koje mogu uzrokovati infekciju u ustima. Takođe može pomoći u čišćenju područja oko zuba i desni, uklanjajući čestice hrane i bakterijski plak.

Kada koristite sredstvo za ispiranje vodikov peroksidom, pomiješajte 1 dio tri posto vodikovog peroksida sa 2 dijela vode. Nemojte progutati otopinu. Koristite ga kao tekućinu za ispiranje usta.

Foto: freepik.com

Led
Primjena leda na područje bolnog zuba može pomoći u ublažavanju boli. Umotajte malo leda u ručnik i stavite ga na zahvaćeno područje. Držite oblog na mjestu 15 minuta. Takođe možete isprobati držati ledenu vodu u ustima nekoliko sekundi kako biste spriječili zubobolju.

Bijeli luk
Bijeli luk djeluje kao analgetik. Možete pripremiti pastu od istisnutog bijelog luka i primijeniti je na bolni zub. Alternativno, možete žvakati svježi bijeli luk ili natopiti vatu u ulje od bijelog luka i postaviti ga na zub radi olakšanja od boli.

Čaj od mente
Čaj od mente može pomoći da se ublaže bolovi zuba zbog svojih prirodnih svojstava protiv bolova i protivupalnih svojstava. Čaj od mente može privremeno smanjiti bol i nelagodu u zubima. Na zub možete staviti hladnu ili toplu kesicu čaja i držati nekoliko minuta. Međutim, važno je napomenuti da čaj od mente neće riješiti osnovni uzrok problema sa zubima, pa se preporučuje konsultacija sa stomatologom kako biste riješili temeljni problem.

Zubobolja tablete
Za zubobolju se često koriste tablete protiv bolova. Ovi lijekovi često sadrže aktivne sastojke poput acetaminofena (paracetamola), ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline (aspirina).

Djeluju tako da smanjuju upalu i bol te privremeno olakšavaju nelagodu uzrokovanu zuboboljom. Prije uzimanja bilo kakvih tableta najbolje je savjetovati se sa stomatologom kako biste dobili pravilne smjernice o doziranju i upotrebi.

Zubobolja kod djece
Kako postupiti ako vaše dijete još nije u mogućnosti da izrazi bol riječima? Vaša beba ili mala djeca možda neće biti u stanju usmeno da vas obavijeste o bolu u određenom zubu ili opisati kakav je osjećaj bolan, ali mogu dati znakove putem neverbalnih gesta koje ukazuju na nelagodu.

Tipični znakovi zubobolje kod dojenčadi i male djece uključuju:
*stalno trljanje zuba, desni i/ili vilice
*nagle promjene u prehrambenim navikama, uključujući odbijanje jela
*poteškoće sa spavanjem
*plač i uznemirenost

Veliki broj beba i male djece prolazi kroz ove simptome tokom procesa nicanja zubića. Međutim, uvijek je pametno konsultovati se sa dječjim stomatologom ako primijetite da vaše dijete ima kontinuiranu nelagodu i nijedna od preporučenih metoda za ublažavanje bolova pri nicanju zubića ne pruža olakšanje.

Iako bi moglo biti primamljivo isprobati kućne lijekove protiv zubobolje za djecu, najbolja stvar koju možete učiniti ako vaše dijete osjeti zubobolju je da odmah dogovorite pregled kod dječjeg stomatologa.

Većina slučajeva zubobolje zahtijeva stručno liječenje, a predugo čekanje na posjetu stomatologu vašeg djeteta može dovesti do potencijalno ozbiljnih komplikacija.

Zubobolja kod djece od 4 godine i starije
Zubobolja kod djece od četiri godine i starije često proizlazi iz oštećenja zuba. Dječji zub ima tri sloja u svojoj kruni. Vanjski sloj, koji pruža zaštitu, naziva se gleđ. Ispod gleđi se nalazi dentin, koji je tvrd, ali ima poroznu površinu. Još dublje, ispod dentina, nalazi se mekano tkivo zubne pulpe koje sadrži živce, krvne žile i vezivno tkivo.

Dentin sadrži male cjevčice koje povezuju gleđ sa zubnom pulpom. Kada zub izgubi gleđ i dentin postane izložen pa topla, hladna, slatka i/ili kisela hrana može stimulirati živce unutar zubne pulpe kroz ove sićušne cjevčice.

To dovodi do bola ili osjetljivosti zuba. Ako se zubna pulpa ispunjena živcem ošteti, to može dovesti do jake i uporne zubobolje. Dakle, različite vrste zubnih povreda i infekcija rezultiraju različitim vrstama zubobolje.

Napredni karijes, problemi s desnima i povrede zuba mogu rezultirati upalom unutrašnjeg dijela zuba, zvanog zubna pulpa, ili čak stvaranjem zubnog apscesa kod djece. Nužno je liječiti osnovno stanje kako bi se smanjila bol u zubima i spriječilo dalje pogoršanje i širenje infekcije.

Izvor e-doktor

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -