NaslovnaZa pacijenteUpala oko dentalnog implantata: Simptomi, posljedice, prevencija i liječenje

Upala oko dentalnog implantata: Simptomi, posljedice, prevencija i liječenje

- Advertisement -

Dentalni implantati predstavljaju revolucionarno rješenje za pacijente koji su izgubili svoje prirodne zube. Međutim, kao i kod prirodnih zuba, implantati takođe mogu biti podložni različitim problemima, uključujući upalu oko implantata.


Prvi zubni implant ugradio je jedan švedski ljekar sredinom 60-ih godina svom pacijentu. Danas je uspješnost njihove ugradnje velika i komplikacije se rijetko dešavaju, samo u pojedinim slučajevima. Nakon intervencije mogu se javiti simptomi kao što su natekli obrazi, umjereno krvarenje, manji bol ili ukočenost usta jer su bila dugo otvorena tokom rada na ugradnji ili kao posljedica anestetika. Ovi simptomi su normalni i prate proces ozdravljenja, ako se pacijent maksimalno pridržava pravila nakon ugradnje implanta.

- Advertisement -

Kako dolazi do upale oko dentalnih implantata:

Upala oko dentalnog implantata, poznata i kao periimplantitis, obično se razvija kao rezultat bakterijske infekcije koja utiče na tkivo oko implantata. Periimplantitis se prije svega javlja kao upala gingive oko implanta, a izazivaju ga bakterije koje mogu uzrokovati i parodontopatiju, no za razliku od nje pariimplantna oboljenja mnogo brže napreduju.

- Advertisement -

Ova infekcija može da se razvije iz nekoliko razloga:

Loša oralna higijena: Nedovoljna higijena, kao i nepažljivo četkanje i čišćenje oko implantata, može doprinijeti nakupljanju bakterija. Velika količina plaka i kamenca u usnoj šupljini mogu biti uzroci upale.

Pušenje: Pušenje može smanjiti cirkulaciju krvi i otežati oporavak tkiva oko implantata, povećavajući rizik od infekcije.

Sistemski zdravstveni problemi: Prisustvo određenih sistemskih bolesti, kao što su dijabetes, parodontitis, osteoporoza i tumor kosti, kao i razne autoimune bolesti, može povećati rizik od upale oko implantata. Čest uzrok može biti i zgrušavanje krvi.

Preopterećenje implantata: Može se dogodoiti da implant vrši preveliki pritisak na kosti uslijed žvakanja. Opterećenje se najčešće javlja odmah nakon ugradnje.

Oštećenje susjednog zuba: Susjedni zubi pored implantata često su prirodni i nesavršeni. Ako je korijen susjednog zuba krivo rastao, može doći do njegovog oštećenja tokom intervencije ili on može spriječiti normalni tok ugradnje implanta. Ovaj problem najčešće se rješava sa liječenjem korijena, a preporučuje se da se uradi rendgenski snimak prije intervencije.

Nekvalitetna ili pogrešna ugradnja dentalnih implantata: Ako implantati nisu pravilno postavljeni ili su loše integrisani sa okolnim tkivima, to može stvarati pukotine u kojima se bakterije mogu nakupiti, izazivajući infekciju.

Istorija parodontne bolesti: Pacijenti koji su ranije imali parodontalne probleme i gubitak koštane mase oko prirodnih zuba imaju povećan rizik da se isti problemi pojave i oko dentalnih implantata. Nedostatak adekvatne koštane podrške može otežati uspješno integrisanje implantata i dovesti do komplikacija.

Foto: Freepik

Simptomi i posljedice:

Simptomi periiimplantitisa uključuju:

  • Crvenilo i oticanje desni oko implantata
  • Krvarenje tokom četkanja ili čišćenja implantata
  • Povećana osjetljivost ili bol u predelu implantata
  • Gubitak koštane podrške oko implantata
  • Formiranje gnoja
  • Neprijatan ukus
  • Problemi sa sinusima

    Napredovanje upale može dovesti do ozbiljnijih problema, uključujući gubitak implantata i koštane mase.

Prevencija:

Da biste spriječili upalu oko dentalnih implantata, evo nekoliko korisnih savjeta:

Redovna oralna higijena: Redovno četkanje i korišćenje zubnog konca je ključno za održavanje čistih implantata.

Posjeta stomatologu: Redovne posjete stomatologu za čišćenje implantata i kontrolu stanja su od suštinskog značaja.

Prestanak pušenja: Ako pušite, razmotrite prestanak, jer pušenje povećava rizik od upale.

Dugoročni uspjeh implantološke terapije najviše zavisi od oralne higijene pacijenta, pridržavanja datim smjernicama o održavanju, redovnim kontrolnim pregledima i profesionalnom čišćenju naslaga i kamenca u cijeloj usnoj šupljni. Preporučuje se profesionalno čišćenje kamenca jednom do dva puta godišnje.

Liječenje:

U slučaju upale oko dentalnog implantata, važno je da se što prije obratite svom stomatologu. Liječenje može uključivati:

  • Antibiotike za suzbijanje infekcije.
  • Čišćenje i uklanjanje naslaga oko implantata (Debridement).
  • Uklanjanje bakterija laserima.
  • Ako je potrebno, hirurške zahvate za popravku oštećenog tkiva.
  • Za pacijente sa ozbiljnijim komplikacijama, može biti potrebno uklanjanje implantata i ponovno postavljanje nakon lečenja.

Važno je reagovati na vrijeme da ne bi došlo do gubitka implanta

Upala oko dentalnih implantata je ozbiljno stanje koje zahtijeva pažnju i brzu reakciju. Ako se bolest ne prepozna odmah i počne liječiti velika je šansa da će doći do gubitka implantata i svih protetskih nadogradnji koje oni nose.

Periimplantni mukozitis je početno stanje upale oko implantata ograničeno samo na meka tkiva, a najčešči simptomi su lagani otok, crvenilo i krvarenje iz zubnog mesa. Stanje je vrlo slično upalnim promjenama kao kod gingivitisa, a ako se primjeti i reaguje na vrijeme najčešće je moguće ukloniti upalni proces i zaustaviti progresiju bolesti.

Ako dođe do uznapredovalog periimplantitisa slijedi terapija koja je veoma komplikovana i sa neizvjesnim kliničkim rezultatom. Redovna oralna higijena, posjete stomatologu i zdrav način života ključni su za očuvanje zdravlja vaših implantata i osmijeha.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -